Профілактичний check-up організму: навіщо він потрібен? (Новини компаній)

Профілактичний check-up організму: навіщо він потрібен? (Новини компаній)

В інших країнах регулярний чек-ап організму — цілком звичне явище.

В нас же, на пострадянському просторі, до цього ставляться з великою підозрою. «Тільки почни перевірятися, обов'язково щось знайдуть», «Викачка грошей!», «Навіщо мені це потрібно, якщо нічого не болить?», «У мене немає на це часу» і все в такому дусі.

На жаль, ми звикли бігти до лікаря тільки коли вже зовсім, як то кажуть, «припече» і далі тягнути нікуди. Але ж профілактика в рази простіше і дешевше, ніж лікування.

Що таке профілактичний чек-ап організму? Кому і коли потрібно це робити? Який метод діагностики є найефективнішим?

Дізнаємося думку експерта — Світлани Григорівни Данилевич, головного лікаря Центру сучасної діагностики «Нейромед».

Світлано Григорівно, чому важливо регулярно проходити діагностику організму, навіть якщо нічого не турбує?

Багато хвороб, включаючи онкологічні чи хронічні, розвиваються роками і ніяк не проявляють себе на ранніх стадіях, коли вони найкраще піддаються лікуванню. Їх можна виявити тільки під час діагностики. Тож не потрібно чекати, поки хвороба заявить про себе. Біль та інші симптоми часто говорять про наявність серйозної проблеми. 

Для сучасної успішної людини, яка стежить за своїм здоров'ям і хоче зберегти його на довгі роки, планова діагностика організму, так званий профілактичний check-up — має бути нормою.

Кому і коли потрібне повне обстеження організму?

Я б радила всім здоровим на вигляд чоловікам і жінкам у віці 20-40 років періодично проходити такі перевірки. Хоча б раз на 3-5 років. Після 40-ка — бажано це робити щороку.

Обов'язково варто пройти повне обстеження організму, якщо:

Що входить до програми check-up?

Стандартна програма перевірки для чоловіка / жінки 20-40 років, при відсутності хронічних та інших захворювань, включає ряд лабораторних досліджень: ЗАК, БАК, ЗАС, ліпідограма тощо, і апаратні дослідження: ЕКГ, УЗД, КТ легенів, а також МРТ-діагностику організму.

У Центрі «Нейромед» представлено найсучасніше діагностичне обладнання, що дозволяє виявити найменші зміни в організмі людини.

Який з апаратних методів дослідження є найбільш ефективним: УЗД, КТ чи МРТ?

Варто розуміти, що це принципово різні методи діагностики, кожен з яких має свої особливості та використовується для обстеження певних анатомічних ділянок організму людини.

Ультразвукова діагностика (УЗД) – один з найпопулярніших методів обстеження, за допомогою якого можна діагностувати стан судин головного мозку та шиї, обстежити черевну порожнину, щитоподібну залозу, суглоби, серце тощо. Даний метод є швидким, абсолютно безболісним та досить результативним.

Спіральна комп’ютерна томографія (СКТ) – метод рентгенівського сканування, який активно використовується для діагностики геморагічних інсультів, травм різного характеру, онкологічних захворювань тощо. Саме цей метод діагностики є надзвичайно важливим в реаліях сьогодення. Адже саме СКТ є найбільш ефективною при обстеженні легень і виявлені вірусної пневмонії.

У Центрі «Нейромед» встановлено КТ обладнання останнього покоління, що дозволяє провести низькодозове обстеження, знизивши при цьому рівень променевого навантаження. Це дуже актуально в умовах пандемії COVID-19. Адже при проведенні низькодозового КТ легень, доза рентгенівського випромінювання, яку отримує пацієнт співставна зі звичайною оглядовою рентгенографією. А лікар, в свою чергу, отримує більше 200 знімків та може детально проаналізувати відсоток ураження легень.

Найважливіше завдання профілактичного МРТ (магнітно-резонансна томографія) — виявлення на ранній стадії онкології, захворювань внутрішніх органів, судинних патологій, захворювань хребта тощо. МРТ є абсолютно безпечним видом діагностики та не має обмежень щодо кількості проведень.

Чи існують програми чек-ап перевірки у центрі «Нейромед»?

В умовах сьогодення, коли пандемія COVID-19 зачепила багато родин, особливо людей похилого віку, ми запровадили кардіологічний чек-ап. Кожен пацієнт має можливість пройти комплексне обстеження серця, що включає в себе УЗД-діагностику серця, електрокардіографію та консультацію лікаря кардіолога. Лікар проаналізує результати обстежень та призначить необхідне лікування у разі потреби. Здійснити таку кардіо-перевірку можна у нашому новому УЗД/МРТ-центрі у місті Вінниця на Замостянській, 26. Вартість обстеження всього 550 грн..

Багато людей бояться проходити профілактичне обстеження через страх щось виявити. Що порадите в такому випадку?

Можливо перевірка вкаже на ваші проблемні місця, яким необхідно приділити особливу увагу. Доведеться переглянути свій спосіб життя і зайнятися профілактикою захворювань, до яких ви маєте схильність.

Навіть в тому випадку, якщо фахівці виявили у вас серйозне захворювання — не панікуйте! Краще знати свою хворобу і вчасно почати лікування, ніж жити в невіданні і чекати якихось незворотних процесів в організмі.

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ! 

З повагою, 

Світлана Григорівна Данилевич, головний лікар Центру сучасної діагностики «Нейромед»

Чекаємо на вас в нашому новому МРТ-центрі за адресою: Замостянська, 26, м. Вінниця.

Запис за телефоном: (0432) 50-80-40, (068) 293-18-81, (063) 306-47-13.

 

Читайте також:

Змагання серед інтелектуалів. У Вінниці відбувся чемпіонат з шахів серед медиків (Новини компаній)

«Нейромед» запрошує взяти участь у Шаховому турнірі серед медиків (Новини компаній)

У Вінниці працює Центр лікування головного болю (Новини компаній)

КТ легенів: все, що потрібно знати під час пандемії (Новини компаній)

Вчасна діагностика, або як не пропустити хворобу?! (Новини компаній)

keyboard_arrow_up