Женя Галич у Вінниці: «Вони будуть покарані за кожне українське життя! Це я обіцяю, як солдат ЗСУ»

Женя Галич у Вінниці: «Вони будуть покарані за кожне українське життя! Це я обіцяю, як солдат ЗСУ»
  • Із Вінниці лідер рок-гурту O.Torvald, а з початку повномасштабної війни — вже воїн ЗСУ, розпочав благодійний тур із метою зібрати мільйон гривень для «війни дронів», що вже стартувала.
  • «Я, напевно, не в тому місті прописаний!» — відзначив Женя Галич, вражений тим, що на концерті у Вінниці вдалося зібрати одну з найбільших сум — понад 120 тисяч гривень.

Одні з найгучніших рок-концертів і епатажні концертні костюми для Жені Галича — нині спогади.

Натомість військова форма, зброя у руках і найтихіші пісні для побратимів в окопі під нещадними обстрілами — нова реальність. Із початку повномасштабної війни рф в України рокер став до лав ЗСУ і тепер офіційно — солдат-воїн та захисник.

— Давно забуті відчуття, — після концерту у Вінниці зазначив Женя Галич, поділившись світлиною зі свого готельного номеру, де на ліжку лежить найцінніше — військовий рюкзак.

Відео дня

Змога знову співати для глядачів для Жені Галича з’явилась завдяки благодійному туру акустичних концертів, що пройшли у 8 містах України. Вінниця у цьому списку стала найпершою і тому особливою.

«Війна дронів розпочалась!»

Поруч — символічно запалені на стільчику свічки, Женя Галич бере у руки гітару і занурює всіх у магію акустики.

Акустичні концерти — це завжди дуже особлива, довірлива, надблизька атмосфера, тож вечір проходить зі щирими розповідями і можливістю поділитися тим, що на серці.

— Дуже радий вас бачити — стільки класних людей! Всіх, з ким не бачився давно, кого добре знаю і з ким познайомлюся вперше. Дуже радий бути тут, сьогодні грати й займатися тим, чим я займався до того всього, — привітав глядачів Женя Галич, найперше нагадуючи, задля чого концерт проходить. — Сьогодні не просто концерт. Ми робимо класне діло — благодійний захід і кошти збираємо на підрозділ, у якому я служу. Війна дронів почалася! Тож збираємо саме на дрони. Наша ціль — один мільйон гривень за цей тур. І всі ті, хто сьогодні завітав, знайте: ви робите класний вклад у нашу перемогу. Дякую вам за це!

Найпершою Женя Галич подарував вінничанам пісню «Бийся» про «минулий час, де ми всі щасливі» і під гучні оплески познайомив зі своїми музикантами, яких називає побратимами.

— Ден — наш гітарист, який зі мною грає з 1994 року. Він також служить у Збройних силах України і протягом п’яти місяців захищав і визволяв Харківську область — величезна повага йому! — говорить Женя Галич. — А праворуч від мене — мій друг і брат Вася — музикант, який періодично грає з нами. Він ще зовсім маленьким хлопчиком прийшов у O.Torvald як технік, а потім ми почали грати разом. Класний чувак! Він поки що не служить, але, я думаю, що скоро і його мобілізуємо! (усміхається) А ще у залі є мій побратим Рустам, з яким служимо у одному підрозділі, в одному взводі.

«Особлива пісня, яку тихо співали під обстрілами»

«Зламані…розділені на два» — друга пісня, яку Женя Галич заспівав для Вінниці.

— Символічно, що перший концерт благодійного туру на підтримку ЗСУ ми розпочали саме у Вінниці. Адже своїми очима можемо побачити те, що відбулося через дорогу, — згадуючи липневий теракт на площі Перемоги, відзначив Женя Галич. — І я хочу сказати, що за кожне українське життя вони будуть відповідати. Я вам це обіцяю! Тепер вже як офіцер Збройних сил України. Ми зробимо максимум для того, щоб всі винні отримали своє покарання.

Одним із найяскравіших моментів вінницького концерту стала пісня «Без тебе».

Наприкінці листопада соцмережі вразило відео, яке Женя Галич підписав коротко: «Десь на сході». На записі видно, як в укритті співак виконує пісню для своїх побратимів-військових.

— Цей трек під час всього того, що відбувається, здобув нові змісти. Абсолютно нові! Такі, які навіть ніколи не мав, — ділиться Женя Галич. — Одного разу, коли ми знаходились на Донецькому напрямку, хлопці попросили, щоб я пограв щось на гітарі. І я заграв цей трек дуже тихо, тому що ті, хто знаходилися на позиціях, коли мінялися, попросили, щоб я грав дуже-дуже тихо, аби нас не помітили. Навколо були обстріли, гатили зі всього, чого можна… Та більше не хочу співати цю пісню тихо. Тому що ми не під обстрілами і нас не можуть почути ті під.раси. Тож якщо знаєте слова, буду вам дуже вдячний за те, що ви будете співати зі мною!

І вінничани радо підтримали — імпровізаційний спільний хор був неймовірно гарним і зворушливим.

«Війна надала пісням нові сенси»

«Наші люди всюди», «На дні», «В подушках», «Все це знов», «Там, де я», «Ліхтарі» — разом із піснями різних років згадували всі минулі концерти O.Torvald, що проходили у Вінниці. І те, як геть інакше кожна пісня звучить і сприймається нині.

— Колись були часи, коли ми тут виступали у пабі — не пам’ятаю точно, який це був рік, може, 2012-й — то тоді тут взагалі відбувалася просто вакханалія! Ну серйозно! Я думав, що просто рознесуть цей клуб — просто жесть була! А тепер інакше, — каже Женя Галич. — Я вважаю: чим більше зараз таких благочинних концертів, тим більше позитивних емоцій. Я довгий час не міг зрозуміти, чого домагається х.йло і що він хоче зробити? Він хоче, щоб ми перестали жити нормальним життям. І його дуже сильно бісить, що ми не перестаємо! Вимикають світло — та пох.р, ми коханням позаймаємося під час того, як немає світла! І так у всьому! Це класно, що ми можемо адаптуватися і бути собою. Буквально недавно в соціальних мережах побачив, як один конгресмен говорив про те, що неможливо зрозуміти, як українці досі б’ються, адже всім здавалося, що таку маленьку країну, як Україна, росія поглине дуже швидко. Та ми незламні! Так несамовито стояти за свою землю, як це роблять українці, я думаю, що жоден народ не може. Я цим пишаюся! Пишаюся, що я — українець! Пишаюся, що ми це робимо! І можемо під час війни збирати гроші на дрони і кайфувати під час цього. Це супер!

Та попри теплі миті радості від зустрічі, Женя Галич не забув згадати усіх, кого забрала війна. Свою шану разом із усією залою передали хвилиною мовчання. І в пам'ять про захисників, які віддали життя за нашу свободу, музикант виконав пісню «Пиши моє ім’я».

— У 2018 році ми записали подвійний альбом, який називається «Дилер кайфу». І так сталося, що деякі пісні, які ми написали тоді, виявились пророчими. Вже на той момент у мене було багато друзів, які брали участь у бойових діях, тож пісню «Пиши моє ім’я» я написав про солдата. Мені здавалося, що людина жива доти, доки про неї пам’ятають.

«Тато, як добре, що ти до цього не дожив…»

Як і кожного з нас, Женю Галича війна неабияк змінила. Колись він був завжди активний у соцмережах, а зараз пише дописи украй рідко.

Одним із найпроникливішим поділився у другий день повномасштабної війни, 25 лютого. Тоді опублікував фото свого батька військового і вперше та востаннє звернувся до своєї аудиторії в росії.

«Вибачте, шо російською… Моя аудитория в России, прочитайте и покажите это своим отцам! Пишу в память о своем отце, подполковнике украинской армии Галич Андрее Ивановиче. Господа офицеры, русские офицеры, закончившие украинские, советские военные институты и академии, распределившиеся каждый в своем направлении! Как же так вы, суки, забыли совместные койки, кубрики, светлицы, оружейники, столовки, казармы, плацы… присяги! Как можно было забыть окопы и вертушки Афганистана? Как же так, господа офицеры! Где ваша честь? Мой отец так гордился каждым сослуживцем, каждым курсантом, ездил на встречи выпускников! Очнитесь!!! Сволочи!!!! Кому вы подчиняетесь? Вы убиваете своих сослуживцев, своих однокашников, своих родных! Сложите оружие!!! Где ваша честь? Возвращайтесь! Идите против диктатора, убивайте его проклятую свиту, иначе здесь вас ждет смерть! Вы напали на суверенное государство! Мы сами со всем разберемся! Не смейте лезть! Тут вас сожрут, задушат, загрызут! Вас обманывают! Вас используют, глупцы! Найдись тот, кто свергнет царя! Поведи за собой народ! россияне, не молчите! Выходите против! Мы прошли все это в 2014. Мы свободны! Мы независимы! Станьте и вы!!! Пап, как хорошо, что ты до этого не дожил… тебе бы было стыдно за них…»

Більше до російської аудиторії, яка так і залишилась мовчазним співучасником-спостерігачем, Женя Галич не звертається. А з рідними українцями говорить про найважливіше.

— Меми, жарти про «їхнє м‘ясо», «присилайте ще», «покладіть кожному пакет» — посил бойовий, але потрібен ще й холодний, розумний підхід! Їх дохера, це армія злочинців, ґвалтівників, мародерів, в яких немає честі, принципів та немає нічого святого! А значить потрібно бути готовими! Постійно навчатися, аби бути готовим замінити на фронті тих, кому потрібен перепочинок, лікування, ресурс сил. Стимул ще більше працювати, більше донатити й підтримувати — гривня, репост, свій вільний від роботи час — все, чим можна бути корисними! Варто бути терплячими, витривалими, більше підтримувати, менше критикувати. Потрібно жити повноцінним життям, але не розслаблятися і не забувати, що у містах, у яких не стріляють — спокійно завдяки людям, які їх боронять в містах, у яких ідуть бої.

На біс концерту у Вінниці Женя Галич виконав пісню «Обійми» «Океана Ельзи» із найбажанішими словами для кожного українця: «Коли закінчиться війна».

А як потім повідомили організатори концерту, у Вінниці завдяки аукціону і продажу квитків, вдалося зібрати понад 120 тисяч гривень.

Для тих, хто бажає долучитись до допомоги онлайн, Женя Галич відкрив банку на збір дронів.

У суботу у Вінниці почуємо друга Жені Галича — Сашу Чемерова

Благодійні рок-концерти на підтримку ЗСУ у Вінниці продовжуються. І вже у найближчу суботу, 24 грудня, о 19.00 у Royal pub вінничани зможуть відвідати концерт ще одного відомого рокера Саші Чемерова, із яким Женя Галич, до речі, у березні презентував спільну пісню «Досить» — гімн воїнам, які захищають наш рід та волю.

Саша Чемеров — знаменитий українсько-американський музикант, екс-лідер і засновник гурту «Димна Суміш», а в даний момент — фронтмен каліфорнійського рок-гурту The Gitas.

24 грудня буде перший у Вінниці концерт сольного проєкту Саші Чемерова за час війни у повному складі.

Частина коштів із продажу квитків буде передана у благодійний фонд «Культурний опір», який з першого місяця повномасштабного вторгнення допомагає ЗСУ, Теробороні та постраждалим від війни.

Фоторепортаж з концерту Жені Галича Валерія Шиленка.

 

Читайте також:

Велике військове весілля: у прямому ефірі «ТІК» заспівав на одруженні нацгвардійця з Кропивницького

«Українську виставу про диктаторів у Багдаді всі зрозуміли!» Олександр Ковшун привіз Гран-прі з Іраку і готує прем’єру у Вінниці

«Знімали кліп у суцільний темряві»: вінницька співачка Darisha презентувала щемливе відео «Мій дім»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Люба Павельчук

    Дякуємо за концерт .

keyboard_arrow_up