Зелений оазис замість пустиря. Як жінка змінила подвір'я на Коріатовичів

Зелений оазис замість пустиря. Як жінка змінила подвір'я на Коріатовичів
Облаштовували подвір’я останні сім років. Любов Кошелєва працює тут щодня, по дві години перед роботою
  • Шикарний газон, дитячий майданчик та власне озеро — таким зробила подвір’я на Коріатовичів, 127 вінничанка Любов Кошелєва.
  • Небайдужі сусіди на це витратили останні вісім років. Навіщо жінка взялася за благоустрій та в чому є небезпека для мальовничої місцини?

Упритул до мікрорайону Поділля на вулиці Коріатовичів (колишня Свердлова - авт.) знаходиться гарне подвір’я. У ньому фігурки тварин, доглянутий газон з квітами та, мабуть, найкращий у Вінниці вид на Південний Буг.

Цього всього могло й не бути, якби тут не жила Любов Кошелєва. Вісім років тому вінничанка вмовила сусідів прибрати пустир перед домом, а потім почала його облаштовувати. Ще з двома чоловіками вона зробила дерев’яні скульптури, озеленення, розваги для дітей.

Але цю красу непросто підтримувати: фігури ламають вандали, а казкове подвір’я бажають забудувати. Щоб його зберегти, жителі хочуть оформити на землю приватну власність. Але за останні три роки їм цього так і не вдалося зробити.

Відео дня

Не звикла жити в смітті

Зелену оазу перед багатоповерхівкою створили його жителі. Зокрема, завдяки Любові Кошелєвій, яка живе в цьому домі з 1961 року. У ті часи навколо дому зростав фруктовий сад.

— Але він не дожив до теперішнього — у 90-х сад зруйнували, був пустир. Деякий час я не жила в цьому домі, а коли повернулася, то була шокована. Я не звикла до життя в смітті. Почала вмовляти сусідів прибрати подвір'я. І ми рік витратили, аби все прибрати. А щоб зробити таку красу — витратила ще сім років, — згадує жінка.

Навколо газону звели плетений паркан – тин; висадили багато молодих дерев та кущів, облаштували дитячий майданчик. Постійні мешканці двору — фігурки зайців, медведів, оленів, які стоять під «охороною» дерев’яних прикордонників.

У центрі є маленьке штучне озеро.  Як розповідає Любов, коли вона почала це все робити — її називали ідіоткою.

— Тоді люди питали «навіщо тобі це треба, воно ж не твоє». А я терпіти не можу, коли сміття навколо, — казала вінничанка. — Домогають сусіди. Віктор робить фігурки з дерева, навчився плести тин. Хоча, якщо чесно, це примітивна робота — дістали старе коріння, перевернули, підрізали. А Богдан потім розмальовує заготовку та вийшла якась фігурка. Тільки зараз люди бачать, яка краса вийшла. А раніше мене вважали за ідіотку, серйозно.

Ламають красу вандали

Так утрьох вони й працюють. Сама Любов Кошелєва витрачає на підтримку цієї краси щодня дві години. Її сусіди — Богдан та Віктор — працюють, коли є вільний час.

— Дуже багато до нас приходять з інших дворів, з Поділля. Бо наш дитячий майданчик маленький, закритий від машин, за дітьми легко прослідкувати, — кажуть мешканці дому. — А Любов Олексіївна є справжньою господаркою, молодець.

Хоча воно все гарно виглядає, але в господарів триває постійна боротьба з вандалами. Хулігани зламали різьблену лавку з дерева та відривають частини фігурок. Близькість дворика до пляжу приманює сюди випиваючу молодь. Від неї відгородилася невеликим парканом, який змастили жиром, щоб «чужі не лізли».

— Усі фігурки прибиті цвяхами та ланцюгом приковані на замок. Ну не доходить до людей. Тому захищаємося, як можем, — казала Кошелева.

Узялися за благоустрій й інших ділянок навколо будинку. Так Любов разом з сусідами почистила з правого боку ділянку та позаду будинку. Там немає дерев'яних фігур, бо, знов таки, є ймовірність, що це зламають.

Крім того, хотіли впорядкувати невеликий оглядовий майданчик на Південний Буг, але відкинули цю ідею — там часто збирається молодь, яка п'є та палить й полишає після себе сміття.

— Тут саджаємо дерева, стрижемо траву. Але нічого особливого не робимо, бо сюди приходять з сусідніх будинків, і не видно, що тут робиться. Бо потім все зламають, що зробив і не хочеться витрачати дарма гроші та сили. А відгородитися парканом від усіх ми не можемо, бо не маємо права, — сказала Любов Кошелєва.

Не дають привласнити подвір’я

Але не тільки вандали є загрозою для подвір’я будинку. Його мешканці вже кілька разів відбивалися від забудовників, які хочуть звести тут житло з видом на Буг. Але за останні три роки жителям так і не вдалося офіційно закріпити за будинком землю, не можуть.

— Рік тому створили об'єднання, аби приватизувати цю територію, бо є багато бажаючих привласнити цю ділянку. Ще в 1989-му військовий санаторій тут хотів дім побудувати, але ми «відбилися», —  сказала голова ОСББ «Простір 127» Тетяна Рябухіна. — Потім церкву хотіли побудувати, але знову вдалося відстояти ділянку. Але процес з приватизацією землі для ОСББ дуже затягнутий, не дають нам землю. Якщо ми не зможемо її приватизувати, то рано чи пізно тут зведуть черговий ЖК. Тим паче, землі тут немало.

Начальник служби містобудівного кадастру Яків Маховський пояснив, чому зараз ОСББ не можуть отримати прибудинкову територію в приватну власність.

— Дійсно, до нас зверталися мешканці будинку №127 на Коріатовичів. Їм не вдається приватизувати ділянку, бо у Верховній Раді прийняли стандарт «Розподіл багатоквартирної забудови для оформлення прибудинкової території». У ньому йдеться, що цей розподіл здійснюється згідно з положенням, яке досі не розробили фахівці Міністерства регіонального розвитку, — казав Маховський. — Тому була нарада в міського голови і є доручення самостійно розробити положення розподілу квартальної забудови та затвердити рішенням міської ради. Воно розробляється, питання вирішується.

Він додав, що в планах мерії впровадити цей механізм вже в серпні 2018-го.

— Але якщо це кваліфікують як регуляторний акт, то буде відстрочка впровадження механізму в дію на півроку. Саме стільки потрібно часу, аби проаналізувати регуляторний вплив положення, — додав наостанок розмови чиновник.

Фото в матеріалі Микити Панасенка

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up