Для субсидії «розлучають» сім’ї та «виписують» дітей

Для субсидії «розлучають» сім’ї та «виписують» дітей
Вінничанка Алла Жданова (у центрі фото) з’ясовувала, чи дадуть їй субсидію в «Прозорому офісі» на Вишеньці. Про нові правила жінка каже, що фахівці «просто пальцем тикають, кому дати, а кому ні»
  • Цієї весни почали діяти жорсткі правила призначення субсидій на комуналку.
  • Її не матимуть люди з великим житлом, заробітчани й ті, що отримують зарплату в конвертах.
  • Ще рахують дохід всіх прописаних членів сім’ї, навіть якщо вони не живуть за пропискою. Яким чином вирішити ці проблеми та мати субсидію?

Постанова Кабміну №329, яка почала діяти з 1 травня 2018-го, зробила жорсткішими правила нарахування субсидій. Маєте велике житло? Є авто, яке придбали між 2013 - 2018 роками? Працюєте неофіційно або прописані у квартирі родичі вже давно живуть за кордоном? Є дуже високі шанси, що знижки на комуналку у вас вже немає.

Ставлять батьків проти дітей

Поговорили з вінничанами про те, що найбільше бентежить в системі субсидій. У «Прозорому офісі» на Вишеньці 9 липня було дуже людно: сиділи десятки городян, чекали на консультацію.

Опитувані нами люди обурювалися на те, що для отримання субсидії за новими правилами вони мають позбавити житла своїх дітей. Бо останні з ними більше не живуть, але у квартирі/будинку досі прописані.

Відео дня

— Думаю, що мені не продовжили субсидію, бо пенсія в мене трохи більша стала. І в квартирі син прописаний. По-новому знову все доведеться робити, — казав вінничанин Анатолій.

Наталія працює консультантом в Центрі муніципальних систем управління (ЦМСУ)

А 54-річна Наталія розказала, що вона розбирається у нових правилах субсидій, бо працює у сфері соцзахисту.

— Із субсидією мене не виходить на літо. Роблю пільгу на 50% знижки. А взимку буду оформляти держдопомогу, — казала жінка. — Взагалі вінничани частіше запитують про те, як отримати компенсацію за невикористану субсидію по газу. Бо раніше зекономлені гроші по субсидії можна було використати наступного місяця, а зараз — більшість коштів повертається назад у бюджет.

Алла Жданова

І якщо розмова з Наталією пройшла спокійно, то вінничанка Алла Жданова не ховала свого обурення.

— Це справжній дурдом! Щоб потрапити на консультацію, я місяць тому взяла талончик, а сьогодні прийшла у визначений час, але вже дві години у черзі! — емоційно казала жінка. — Про нові правила призначення субсидій... я думаю, що вони просто пальцем тикають, кому дати, а кому ні. Син прописаний у моїй квартирі, але не живе зі мною. Так мене змушують його виписати, бо інакше субсидії не буде. Це взагалі нормально? А якщо я завтра помру, то як він докаже, що це його квартира?

Маю розлучитися з чоловіком

Про проблеми зі знижкою на комуналку дізналися від вінничан і в Фейсбуку. Люди писали про те, що для отримання субсидій доводиться «розлучатися» та «виселяти» дітей.

«Мені скасували, бо в мене прописана дочка, яка виїхала за кордон. Уже там майже два роки з сім’єю. Або виписуй, або субсидій не буде. То хіба моя дитина має бути безпритульною? Отак бугаї при владі виживають своїх людей», — писала користувачка Фейсбуку Тетяна Карук-Джига.

«Ми живемо в частині будинку, загалом п’ять сімей. За нашою адресою є будинок А і Б, от у цих двох будинках прописано 37 людей. Щоб мені видали субсидію, мені потрібно копію паспорта і ідентифікаційні коди всіх 37 людей, а це суперечить закону!», — пише вінничанка Ольга Маціпура.

«Живемо з чоловіком окремо, але не розлучені. Доглядаю за мамою інвалідом, маю сина-учня та мамину пенсію. Субсидію забрали, сказали, що маю розлучитись з чоловіком або просити в нього гроші на оплату комунальних послуг. Прикольно?», — пише Людмила Безпалько.

Рахують доходи всіх

Суттєві зміни до порядку надання субсидій з’явилися після 1 травня. Як розказала очільниця департаменту соцполітики Валентина Войткова, тоді набула чинності постанова Кабміну №329, за якою субсидію відтепер не можуть отримати:

  • власники будинків, площею понад 200 м кв. та квартир понад 120 м кв.;
  • неофіційно працевлаштовані та люди, які працюють за кордоном;
  • люди, що перебувають за кордоном більше 60 діб (виключення відрядження, навчання, лікування);
  • власники автомобілів, що куплені за останні п'ять років (зараз це авто, куплене між 2013-2018 роками).
  • Інші обмеження до призначення субсидій також продовжують діяти.

Зараз фахівці «Прозорих офісів» наново опрацьовують заявки городян на отримання субсидій. Станом на 10 липня звернулися 13,5 тисячі родин, і вже 6139 сімей отримали субсидію на літо. А чому перерахунок не роблять автоматично для всіх?

— Раніше житлові субсидії перераховували автоматично. Але через зміни в Порядку громадяни мають звернутися у «Прозорі офіси» за місцем проживання, оскільки за постановою Кабміну при призначенні субсидії враховуються також доходи членів сім’ї та осіб зі складу домогосподарства, які не зареєстровані в цьому домогосподарстві, — сказала очільниця департаменту соцполітики Валентина Войткова.

Валентина Войткова, директор департаменту соціальної політики ВМР / фото автора

Питаємо, а які найпоширеніші причини відмови у субсидії?

— Перебування людини за кордоном. Адже якщо хоча б одна людина, яка зареєстрована в домогосподарстві, постійно працює за кордоном, то ця сім'я не може отримати субсидію. У такому випадку дійсно радимо виписувати таких членів сім'ї, якщо люди бажають отримати субсидію.

— Ще часто звертаються громадяни з питаннями, що вони не мають права на призначення субсидії, тому що один із членів домогосподарства офіційно не працює. Таким людям пишемо в декларації щомісячний дохід — 5286 грн (три прожиткових мінімуми - авт.). Із цим прибутком неможливо отримати субсидію на літо. Вихід один — працювати офіційно.

Виписувати чи ні — це їх вибір

Поширена скарга від городян в тому, що їм пропонують «виписувати родичів, які живуть в іншому місті». Це треба робити обов’язково, щоб отримати держдопомогу на комуналку?

— Для розрахунку субсидії також враховуються доходи усіх повнолітніх членів сім'ї, які зареєстровані в домогосподарстві. Доходи ми їх включаємо, а нормативи для розрахунку субсидії не збільшуємо. Дійсно, ми радимо виписувати цих осіб, які не проживають, щоб отримати субсидію, — відповіла Войткова. — Часто звертаються подружні пари, які живуть окремо. За новим порядком їхні доходи рахуються сукупно: прибуток дружини чоловікові, а доходи чоловіка — дружині. І часто буває, що в результаті їх сукупний дохід великий для призначення субсидії. Розлучатися таким людям ми не радимо, не маємо такого права. Це має бути їхній вибір.

«Прозорий офіс» у Вінниці / фото: misto.vn.ua

До того ж, жителям приватних будинків відмовляють у субсидії, порахувавши їм житлову площу сусідів. Таке відбувається у власників будинків, поділених на кілька частин, в кожній з яких живе окрема родина. Але у «Прозорому офісі» їх рахують як одну та в результаті сумарна площа більша, ніж «дозволені» 200 квадратних метрів.

— Є приватний будинок, в якому, для прикладу, живе одразу три різні родини. Але якщо його сукупна площа понад 200 квадратних метрів, а будинок не розділений за документами на різні адреси, наприклад, 10а, 10б тощо, то ці люди не можуть отримати субсидію. Аби довести, що це різні домогосподарства — потрібно подати відомості про всіх зареєстрованих мешканців будинку. Тоді субсидія на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання буде призначена на розділені особові рахунки. Ми зверталися з цього питання до Мінсоцполітики і до початку опалювального сезону будуть внесені до норм відповідні зміни, — пояснила директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова.

Як повернути скасовану субсидію?

На рішення, яке отримали від фахівців соцзахисту, можна подати апеляцію. Для цього при міськраді діє комісія з питань надання населенню допомоги, субсидій та інших компенсацій. І часто вона приймає сторону отримувачів субсидій.

Як казали в департаменті соцполітики, за останній час подали 3639 заяв, з яких у 3436 випадках прийняли рішення поновити субсидію, у 203 — винесене рішення про відмову у призначенні житлової субсидії. Подати заяву на цю комісію можна у тому ж «Прозорому офісі».

Інший вихід, як зменшити власну платіжку за комуналку, — підвищити енергоефективність своєї домівки. Для цього діють теплі кредити.

Про це в матеріалі: «Теплі кредити» на утеплення дають. Але тільки для ОСББ та приватних будинків.

Читайте також:

Фото у матеріалі Михайла Курдюкова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (32)
  • fank franko

    Ох і як рвоне в Україні,як почнуть стріляти Всіх цих гройсманів,рев.яценюків,порошенків і інших "борців" за щастя України! Куди тікати будете? Головна ж проблема  цих "борців" у отриманні чергового кредиту від МВФ,а для цьго вони не тільки Україну а й рідну неньку пограбують черговим збільшенням податків та скасуванням пільг.І їм глибоко наплювати,що вони користуються і грабують результати тяжкої праці їх бабусь та дідів,батьків та матерів.Ох же і погано Вам потім Буде!
  • Юрий Гончеренко

    ВОТ ОНА ГОВОРИТ--Таким людям пишемо в декларації щомісячний дохід — 5286 грн (три прожиткових мінімуми - авт.). Із цим прибутком неможливо отримати субсидію на літо. Вихід один — працювати офіційно.

    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Podii/dlya-subsidiyi-rozluchayut-simyi-ta-vipisuyut-ditey-10703485.html   А КАК БЛЯ В ЭТОЙ СТРАНЕ МОЖНА УСТРОИТСЯ ОФИЦЫАЛЬНО,КОГДА  ЧПшники ПРОСТО СРАЛИ НА ВСЕХ И НЕ ХОТЯТ ЛЮБДЕЙ УСТРАИВАТЬ ОФИЦЫАЛЬНО.НУ ВОТ КАК.ВЫ ЖЕ ВЛАСТЬ,ПОЧЕМУ ФЫ НИЧЕГО С ЭТИМ НЕ ДЕЛАЕТЕ МУДАКИ ВЫ

  • Знание - сила

    Оцю "очільницю" потрібно відправити на заробітки за кордон. Тоді подивимося як вона заспіває...
  • Знание - сила

    Вы не понимаете что хитрожопая Америка вас втянула в рыночные отношения не имея ни одной социальной программы на Украине. В США наработаны сотни таких программ. Например "Велфер", "Фудстемпы", государственные бесплатные медицинские страховкии т. д.

    Поэтому нужно не правительства менять, а экономическую систему! Например "фифти-фифт" (50 процентов частная собственность - 50 государственная. Тогда и рабочие места будут и полки с товаром.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up