«Його завжди вабило море». Історія морського офіцера з Вінниччини

«Його завжди вабило море». Історія морського офіцера з Вінниччини
  • Уродженець Вінниччини Іван з дитинства знав свій шлях. Вже у 14 років він остаточно вирішив бути захисником Батьківщини й вступив до Київського військового ліцею ім. Івана Богуна.
  • Нині молодий офіцер стоїть на захисті наших морських кордонів. Каже, що ситуації бувають різні, але він прямує шляхом до Перемоги.

Після закінчення військового ліцею юнак пішов навчатися до Інституту ВМС НУ «Одеська морська академія», де опановував спеціальність «кораблеводіння». За умови воєнного стану, в березні цього року старшокурсників, які провчилися чотири роки, випустили достроково з присвоєнням першого офіцерського звання «лейтенант». За лічені дні після цього, новоспечений морський офіцер вже був у лавах Морської охорони Державної прикордонної служби України. Вивчивши його навички, командування довірило Іванові обійняти посаду штурмана на одному з кораблів Одеського загону Морської охорони. Про це інформує Державна прикордонна служба України.

Корабель, як рідний

Морському прикордоннику пощастило. Він потрапив на той корабель, де уже проходив практику, тому він йому, як рідний.

Тоді, під час практики, він вперше зіштовхнувся з прикладом зухвалих та провокативних дій кораблів чф рф, коли екіпаж корабля викривав надводну обстановку в районі газоконденсатних родовищ, захоплених російською федерацією.

Відео дня

«Страху тоді зовсім не було. Лише шалений адреналін вирував у крові, відчуття азарту й прагнення дуже чітко та якомога краще виконувати поставлені завдання! На момент появи рашистів я стояв на вахті сигнальником, але за деякий час дуже закортіло проявити свої штурманські здібності, — згадує Іван. — Я набрався сміливості сказати про це командиру корабля. Буквально хвилинний тест щодо моїх навичок і за мить — на містку вже несе вахту інший член екіпажу, а я долучився до роботи з картою».

Виконує почесну місію — захищає Батьківщину

За словами морського прикордонника, штурманська справа, як спорт — постійно вимагає самовдосконалення та готовності до «мозкового штурму» будь-якої миті. І ця справа приносить йому справжнє задоволення та гордість від того, що він разом з побратимами виконує почесну місію захисту Батьківщини.

Іван впевнений, що кожен корабель однозначно має свій характер.

«На озброєнні Морської охорони є кілька кораблів такого ж проєкту, на якому служу я. Але кожен з них «поводиться» по-різному. Звичайно, що із залізним побратимом, на якому пощастило служити мені, ми спочатку «придивлялися» один до одного, вивчали: він мене, а я його. Згодом призвичаїлися, повністю порозумілися і зараз вже діємо, як кажуть, в унісон, — стверджує штурман. — Я вже знаю, коли, у яких умовах і як саме він спробує проявити свій власний характер, отже зважаю на це і відповідно працюю з картами та усіма аспектами морської навігації. Тому вже зараз точки, які я ставлю по обчисленню через секундомір, збігаються з показниками системи GPS. І для мене вже цілком очевидно, що море – моя стихія, у якій мені завжди комфортно. Без нього я себе вже не уявляю».

На війні загинув рідний брат

Іван — інтелігентний, розсудливий, вихований, патріотично налаштований молодий чоловік. Проте, на превеликий жаль, вже має трагічну втрату у своєму житті. Його старший брат, Григорій, загинув у серпні на Миколаївщині, захищаючи Батьківщину. Брат завжди був прикладом для Івана і відтепер він є Героєм для всієї родини, поділився Іван.

На кораблі робоче місце справжнього патріота облаштоване певними «артефактами». І один з них символізує той безславний та ганебний курс, за яким пішов російський військовий корабель.

— А наш штурман разом з усією Морською охороною та всіма українськими воїнами прокладає зовсім інший курс — славетний та героїчний — курс до Перемоги, — зазначають у прикордонній службі.

Редакція RIA/20 хвилин, нагадаємо, має проєкт «‎Героям Слава!»‎. Розповідаємо вінничанам про наших неймовірних бійців, щоб слава про них та їхню мужність летіли далеко за межі України! Нам є ким пишатися! 

Також ми часто пишемо про волонтерів та організації, які допомагають армії та постраждалим від війни. Всі історії зібрали у рубриці «Герої тилу». Почитати їх ви можете за посиланням.

 

Читайте також:

Танкіст з Літина, який став Героєм України, розповів свою історію боїв на Херсонщині

Запеклі бої та мужні подвиги воїнів. Герой України «Шаман» розповів про війну

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Надія Демидась

    Дякуємо , тобі герою , здоров'я і благополуччя !
  • Nina Antoniak

    👏👏👏🙏🇺🇦🌻❤️
  • Валентина Котощук

    Дякуємо тобі наш дорогий земляк, хай Бог береже тебе.
  • Татьяна Блищик

    Здоров'я Вам міцного і мирного неба.  Повертайтесь живим живими додому з ПЕРЕМОГОЮ

keyboard_arrow_up