«Я дружу з простими людьми, які чують землю під ногами». Кого із зірок Кузьма дійсно вважав другом?

«Я дружу з простими людьми, які чують землю під ногами». Кого із зірок Кузьма дійсно вважав другом?
  • У опублікованому архівному відео Кузьма «Скрябін», розповідаючи про друзів, назвав лише трьох артистів: Ірину Білик, Тараса Чубая і нашого земляка Віктора Бронюка.
  • У День народження Андрія Кузьменка лідер гурту «ТІК» поділився теплими спогадами про друга, якого у жарт називав Кузьмічем і Андрієм Вікторовичем.

Коли Кузьми не стало, десятки артистів почали переспівувати його пісні і розповідати про роки дружби. Та як видно із опублікованого архівного відео, де під час інтерв’ю Кузьма розказує про своїх справжніх друзів, зірок у переліку геть мало.

— Я колегую, дружу зі звичайними людьми! Один — Петя, виходець із Полтави, продає насіння. Один — взагалі ніде не робить. Один — Андрій Гурський, стоматолог. Саня Новіков — фармацевт. Це прості люди, які чують землю під ногами, з якими є, про що поговорити, — говорив Кузьма. — І навіть якщо вони нап’ються, то залишаються людьми! А не починаються оці всі: «А я…автографов давать сегодня не буду»… Хотілося підійти до нього і дати штакетою по голові. Я — щаслива людина, що з тою шушорою не маю нічого спільного. Ірка Біличка — єдина, напевно зі всіх, і Вітька Бронюк — ото є люди, з якими я час від часу зідзвонююся, не бачачись на концертах. Двоє живих людей! І ще Тарас Чубай, та він також не з шоу-бізнесу.

Відео дня
v class="video-block">

«Про Кузьму не хочеться говорити із пафосом. Він був дуже простим»

— У мене в шоу-бізнес друзів теж не так багато. Приятелювати, у роботі контактувати можна з багатьма, а от дійсно дружити і постійно спілкуватися — з одиницями. Та й з віком коло друзів взагалі зменшується, — ділиться Віктор Бронюк. — Я ніколи не розумів приказки, що «друзі пізнаються у біді». Бо це не зовсім так. Коли друг може щиро порадіти і по-справжньому розділити твої перемоги, здобутки й радісні моменти — значно більше вартує. У дружбі, як на мене, найважливіші щирість, взаємоповага, взаємодовіра і безкорисливість. Коли дружать просто тому, що так відчувають, а не тому, що це вигідно. З Кузьмою ми вигоди один в одному не шукали, тому спілкування завжди було щирим. Про Андрія мені насправді не хочеться говорити із пафосом. Для мене він був простим нормальним хлопцем, який любив свою рідну землю, ту справу, якою займався — робив все з великою любов’ю і при тому всьому завжди залишався людиною. Це головне!

«Любили один одного потролити»

— Мене Кузьма зазвичай називав Вітькою, а я його у жарт — Андрієм Вікторовичем і Кузьмічем. Ми обов’язково зідзвонювались, коли хотілось поділитись свіжим анекдотом і веселою історією. А на День народження завжди бажали один одному щось дурне, — з усмішкою згадує Віктор Бронюк. — Завжди любили один одного потролити! Андрій мав прекрасне почуття гумору, тому завжди можна було подуріти, посміятися.

Навіть коли грали у одній команді у «Що? Де? Коли?» — це були супервеселі ігри! Багато хто думає, що для того, аби успішно грати у «Що? Де? Коли?», треба бути мегаерудованим та начитаним. Це, звісно, має місце, та головне — мислити логічно і водночас — нестандартно. Дивитися на якісь речі не під загальноприйнятим кутом. Це Кузьма вмів, як ніхто!

Що сказав би Кузьма про те, що зараз відбувається в Україні?

— Що тут можна казати? І так все видно… Я думаю, що точно його позиція не змінилася би. Тому що він був людиною, неймовірно закоханою у свою країну і українців — завжди вірив і захоплювався нашими людьми.  У той же час — абсолютно не любив політику і всіх політиків, які замість реальних справ звикли лише пустомелити.

— Сам він був людиною справи. Коли ми з благодійним фондом «Подільська громада» у 2013 році робили благодійний концерт для збору коштів на встановлення ліфта для діток з особливими потребами, аби вони могли повноцінно навчатися у школі-гімназії № 6, я тільки набрав Андрія, почав говорити про проект — і він одразу долучився: «Та нема питань! Кажи, куди і коли — я приїду!» Важливі для країни і людей питання вирішував дуже швидко, без традиційних відмовок деяких зірок: «Ой, це не моя концепція/Ми це не можемо робити».

— У Вінниці він, до речі, частенько бував і мав тут дуже багато товаришів і знайомих — навіть не знаю, де він взяв тих всіх людей, — додає Віктор Бронюк. — Часто, коли приїжджав, просив забронювати готель у Вінниці, щоб заночувати і встигнути з усіма зустрітися.

Улюбленими спільними темами були гастрольні байки і подорожі

Говорити з Андрієм можна було про все на світі! Та улюбленими нашими спільними темами були веселі історії і гастрольні байки, — каже Віктор Бронюк. — У останні декілька років так траплялося, що «Скрябін» і «ТІК» мали дуже багато спільних концертів на Днях міст, Дні металурга та інших святах, до речі, здебільшого на Сході України. Кузьма навіть жартував, що нашим гуртам вже пора об’єднуватися. Казав: «Слухай, ми щось не то робимо! Треба купувати один бус на наші гурти. Всі разом приїдемо/поїдемо — і вже зекономили!»

— Ми обоє любили подорожувати, тому багато говорили про те, хто де був, що бачив, куди варто поїхати. Зокрема, саме Кузьма показав мені у Дніпрі колись легендарний ресторан «Миші Бляхера» — особливий, атмосферний заклад у стилі ретрофутуризму з цікавезною кухнею. Кожна страва там була, як витвір мистецтва.

«Обіцяв у Болгарії показати, де гніздяться пелікани»

— За декілька днів до страшної аварії я дзвонив Кузьмі, аби запросити на наш сольний концерт у Палаці Україна, з якого 1 лютого 2015 року ми починали тур «Люби ти Україну». Андрій відписав, що приїхати не зможе, бо саме на гастролях у Кривому Розі. А на наступний ранок після концерту друзі повідомили, що його не стало. Минуло 7 років, а у це досі не віриться, — говорить Віктор Бронюк. — За місяць до аварії ми пересікалися на новорічних корпоративах і Кузьма, який дуже любив відпочивати у Болгарії, із захватом розповідав, що знайшов особливі озера, де гніздяться пелікани. Казав: «Влітку візьмемо ровера і разом поїдемо! Покажу тобі, як там класно!» На жаль, не сталося… Напевно, десь-колись в іншому житті покаже мені!

Пісні Кузьми на концерті «Скрябін» у Вінниці почуємо 17 вересня 

Разом заспівати всі улюблені пісні, які написав Кузьма, і сотнями вогників передати йому свою безмежну любов, яка завжди у наших серцях, вінничани та гості міста зможуть на великому концерті гурту «Скрябін», який 17 вересня о 19.00 пройде у «Royal pub».

«Люди, як кораблі», «Спи собі сама», «Танець пінгвіна», «Шампанські очі», «То моє море», «Мовчати», «Мам», «Старі фотографії», «Говорили і курили» — музиканти гурту, з якими останні 15 років ділив сцену Кузьма, виконають всі легендарні пісні, подарувавши незмінний «скрябінський» драйв та поділившись багатьма особливими зворушливими спогадами. З любов’ю до Кузьми, який завжди з нами!

Квитки на концерт купуйте на сайті afisha.vn.ua і у всіх касах міста.

Читайте також:

Співали з артистами з семи країн на підтримку України! Тріумф «Леонтович—капела» на гастролях

«Навіть у найважчі часи він вірив у людей!» Вистава про Сент—Екзюпері об’єднала у Вінниці акторів із Києва та Харкова

Режисер Дмитро Весельський: «Зараз театр має бути, як кінчик голочки — жорстокіший і чесніший»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вікуся Смеречинська

    100%

keyboard_arrow_up