Співали з артистами з семи країн на підтримку України! Тріумф «Леонтович-капела» на гастролях

Співали з артистами з семи країн на підтримку України! Тріумф «Леонтович-капела» на гастролях
  • У грандіозному міжнародному проекті Подільський камерний хор «Леонтович-капела» разом зі 110 артистами з Молдови, Румунії, Фінляндії, Угорщини, Іспанії й Нідерландів заспівали «Оду радості» на знак солідарності європейських митців та країн із Україною.
  • Про найяскравіші моменти гастролей у Молдові та Румунії розказала художня керівниця та диригентка хору Ольга Бабошина.

«Слава Україні!» та українські пісні завдяки надзвичайним артистам Подільського камерного хору «Леонтович-капела» звучали на гучних мистецьких open air’ах на головних площах Молдови та Румунії, у історичному музеї Кишинева, у старовинних містах Страшени та Сібіу і у молдовському парламенті.

Вінничани вразили всіх своїм талантом та найвищим професіоналізмом. А навзаєм привезли незабутні спогади про гастролі, під час яких максимально відчули, як сильно у Європі зіркові колеги, політики, громадські діячі, меломани — всі люди щиро підтримують Україну та бажають нам перемоги у війні, яку вважають не лише українською, а дійсно спільною.

— Я рідко використовую слово «екстраординарний», але саме так було, — відзначив керівник проекту, засновник, директор і диригент Молдовського національного молодіжного оркестру Андріано Маріан. —  110 молодих музикантів із Молдови, Румунії, України, Фінляндії, Угорщини, Іспанії й Нідерландів зібралися, щоб разом виконати симфонію № 9 «Ода радості» — музичний твір із найпотужнішим посланням миру й солідарності в історії. Через музику передали спільну підтримку України і тверде «НІ» війні.

Відео дня

Кожний день для вінницьких артистів був сповнений незабутніх концертів, зворушливих зізнань та дорогоцінних слів підтримки від колег та глядачів. Тож аби навіть за сотні кілометрів вінничани та всі українці теж могли відчути ту неймовірну атмосферу,  художня керівниця та диригентка «Леонтович-капела», заслужена діячка мистецтв України Ольга Бабошина на своїй сторінці у Facebook ділилась найяскравішими моментами з гастролей. У які, до речі, хористи повезли крім українського, ще й прапор Вінницької області.

Про поняття «Це неможливо зробити»

— Це все про моє життя, у якому багато людей, яких посилає мені Господь, які кажуть мені (певно, щоб я перестала боротися): «Це зробити неможливо!» Я вдячна цим людям, тому що саме завдяки їм я роблю все, щоб неможливе стало можливим. Коли мені і хору «Леонтович-капела» запропонували взяти участь у міжнародному проекті, який об'єднає музикантів із 7 країн світу, виконавши Симфонію № 9 Бетховена «Ода радості», я, порадившись із моїми артистами хору, одразу погодилася. Два місяці копіткої роботи, коли ми готували сольні концерти, паралельно вивчаючи дві програми і симфонію, дали зрозуміти, що мій колектив — це команда професіоналів, однодумців, молодих, креативних, цілеспрямованих людей, для яких немає неможливого. Так, як вони працювали і працюють зараз, надає наснаги, віри і потужної енергії працювати і творити разом з ними. Дякую хормейстерам нашого колективу Максиму Заливадному і Ганні Ткачук за підтримку і велику, потужну роботу. Дякую кожному артисту хору за те, що кожний вкладає душу і серце в цей колектив щодня. Саме з такою молоддю Україна переможе і стане потужною, сильною і незалежною державою, — зазначає Ольга Бабошина. — Величний і грандіозний міжнародний проект, у якому взяв участь Подільський камерний хор «Леонтович-капела», проходив у творчій і професійній атмосфері. Дякую всім причетним, які надали можливість нашому колективу взяти участь у спільному проекті, поспілкуватися із талановитими музикантами з різних країн світу, виконати безсмертний твір Бетховена Симфонію № 9. Раді достойно представити свою країну у рамках цього потужного проекту!

У парламенті Молдови гімн України всі слухали, стоячи!

Ставши частиною великої справи, хор «Леонтович-капела» познайомив із унікальністю нашої нації і вкотре нагадав про болючі події сьогодення, навзаєм отримавши шквал підтримки.

— Наші незабутні, дуже насичені на події, людей, виконання, спілкування дні, вже частина історії цього міжнародного проекту! Пишаємося нашою роботою! Україна і українці — сильна країна і непереможна нація! Після концерту на головній площі Молдови до мене підійшла жінка, яка живе в Кишиневі. Виявилося, що вона теж із Вінниці. Навчалася у 80-х роках у нашому коледжі мистецтв імені Леонтовича, а потім з'ясувалося, що тепер вона — жінка посла України в Молдові. Скільки гарних слів захоплення нашим виступом було сказано! Я давно не чула такої шани, любові, підтримки до нашої творчості. Вона сказала, що пишається, що є українкою, а виступ нашого колективу вкотре підкреслив, яка Україна багата на талановитих, красивих, працьовитих і сильних духом людей! Ми виконали свою ще одну місію, ще раз довели світу і людям із різних країн, які були присутні на концерті, що тільки в мирі і дружбі між народами, а не в знищенні і війні, можна робити великі і гарні справи. І навіть у такі важкі для України часи ми на своєму культурному фронті доводимо, що ми — сильна і талановита нація, яка обов’язково переможе, об'єднає мільйони людей світу і зупинить страшну війну, яка може знищити не тільки нашу країну, але й світ.

Окрім участі в міжнародному проекті, вінницькі хористи виступили у сесійній залі парламенту Республіки Молдова, де виконали гімн України, гімн Євросоюзу та «Ой у лузі червона калина». Парламентарі, стоячи, і одразу з бурхливими оваціями та вигуками «Браво!», вітали вінничан.

А у залі Музею історії Кишинева та містечку Страшени хористи дали сольні концерти, де всі, затамувавши подих, слухали українські народні пісні, вражені фантастичним багатоголоссям і вибухом емоцій від щему до радості.

— У молдовському місті Страшени ми давали сольний концерт для жителів міста і наших переселенців. Які чудові, гостинні, вдячні, рідні глядачі! Як давно ми не співали у повних глядацьких залах! Оплески, квіти, обійми, теплі слова вдячності! Концерт без повітряної тривоги! Тільки у мирній країні, гостро, до болю, відчуваєш, яка біда коїться у твоїй країні, — зазначає Ольга Бабошина. — Після концерту підходили люди з різних країн: і молдовани, і українці, і румуни, і роми — всі з вдячністю, тугою і трепетом дякували Україні, нашим ЗСУ, волонтерам. Але одні слова мені закарбувалися назавжди: «Поки Україна тримається і бореться, у нас є надія, що наш світ не загине!»

Тепло підтримки у Румунії

Після виступів у Молдові «Леонтович-капела» поїхали у Румунію. Виступали у місті Сібіу у Трансильванії.

— Сібіу — старовинне місто зі своєю неповторною історією (засноване у 12 сторіччі), із неперевершеною архітектурою, із особливою аурою маленького німецького містечка і горами, які огортають і ховають його від світу. Величні католицькі костели, маленькі будиночки з дахами, вкритими червоною цеглою, вузькі вулички, викладені бруківкою, маленькі кав'ярні з неперевершеною випічкою і смачнючим морозивом! Я закохалася у це місто! — ділиться Ольга Бабошина.

— Ми вже готуємо з «Леонтович-капела» новий проект, а думками я ще в тих чудових днях, які ми провели в Молдові й Румунії! Десять незабутніх днів з неймовірними людьми, друзями, музикантами, колегами. Ми з різних країн, розмовляємо різними мовами, але об'єднала нас музика і велике почуття єдності й віри в те, що саме мистецтво може згуртувати і донести людству, що мир і злагода повинні панувати на землі.

— Дякую, що одного разу, життя нас познайомило з чудовою сім'єю Елени Маріан. Ми стали такими близькими по духу людьми, що це перетворилося вже у родинну дружбу. Дякую пані Елені та її чудовим синам Андріано та Радо за неймовірну турботу і увагу, яку вони подарували нашому колективу у ці незабутні дні, сприяли участі нашого колективу у грандіозному міжнародному проекті та організували наші сольні концерти в Молдові. Дякую за знайомство і дружбу колегам-диригентам із Молдови, які приїхали на майстер-клас із різних міст країни. Дякую за їхню увагу і підтримку, за ті слова, якими вони вітали наш хор після нашого концерту у Кишиневі і Страшени. Дякую фантастичному диригенту Габріелу Бебешеля, із яким було надзвичайно просто і професійно працювати. Спілкуючись і працюючи з такою людиною, вкотре переконалась, що чим талановитіша людина, тим вона простіша і щиріша у спілкуванні й роботі. У цьому проекті я знайшла багато друзів-музикантів, познайомилася з багатьма красивими, цікавими і талановитими людьми, і вкотре пересвідчилася, що керую чудовим хоровим колективом (а у співдружності з частиною молдовського хорового колективу «Дойна» він став ще більшим і класнючим!) Знаю і вірю в те, що все тільки починається! Знаю себе і безмежно вірю в свою справу! Наближаю перемогу нашої країни на своєму мистецькому фронті і переконана, що поряд зі мною стоять, принаймні, ще 25 моїх однодумців з «Леонтович-капела»! Разом ми — сила!

У середу чекають вінничан на концерті «MUSICA SACRA NOVA»

Насолодитися співом хористів «Леонтович-капела» вінничани зможуть у середу, 17 серпня, о 18.30 у Вінницькій обласній філармонії під час презентації особливої програми «MUSICA SACRA NOVA».

Вперше на сцені філармонії пролунає твір «Урочиста меса» українського композитора Олега Польового, а також культова музика України ХІХ—ХХ століття.

На концерті разом із «Леонтович-капела» гратиме Симфонічний оркестр Вінницької філармонії (художній керівник — заслужений діяч мистецтв України та культури Польщі Георгій Курков, диригентка — Наталія Кременюк), а у ролі солістів побачимо народну артистку України Ірину Швець (сопрано ІІ), заслужену артистку України Наталію Лановенко (сопрано І), Володимира Полторацького (тенор) та органістку Марію Александрову.

Квитки на концерт (80-120 грн) можна придбати на сайті afisha.vn.ua

Читайте також:

«Навіть у найважчі часи він вірив у людей!» Вистава про Сент-Екзюпері об’єднала у Вінниці акторів із Києва та Харкова

Режисер Дмитро Весельський: «Зараз театр має бути, як кінчик голочки — жорстокіший і чесніший»

Феєрія танців, сакральна прем’єра і вечори Городинського та Івасюка. Чим здивує Вінницька філармонія у серпні?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Вячеслав Винницкий

    Супер😍Ви найкращі⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • Червона Рута

    ДЯКУЄМО ДРУЗЯМ ЗА ПІДТРИМКУ !!!
    РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ УКРАЇНИ НАД КЛЯТИМ рашизмом !!!

keyboard_arrow_up