«Я б хотіла взяти автомат». Легендарна вінницька розвідниця Ольга Твердохлібова про війну з росією

«Я б хотіла взяти автомат». Легендарна вінницька розвідниця Ольга Твердохлібова про війну з росією
  • У 98 років Ольга Твердохлібова вдруге за своє життя подивилася у вічі війні.
  • Ветеран Другої світової війни, чий китель рясніє орденами та медалями, не розуміє, як колись братній народ, з яким в 1945 році зустріла перемогу біля Брандербурзьких воріт, тепер пішов на нас війною.

Ольга Твердохлібова на війну пішла практично з випускного. Їй ледь виповнилось 17, дописавши собі кілька років. У 18 років стала розвідницею, потрапивши у тил  ворога — в Польщу. 

Червону зірку розвідниця Аля отримала за те, що виявила і передала точні координати заводу, який виготовляв зброю. Медаль «За відвагу», у 1944 році їй дали... посмертно, бо вважали, що вона загинула.

А вона не лише вижила, а й 8 травня 1945 року поставила свій підпис на Бранденбурзьких воротах. У 1946-му її викликали у Москву і там вручили нагороду.

Відео дня

Після перемоги у Другій світовій війні, багато років поспіль в День перемоги Ольга Твердохлібова переповідала свою історію нащадкам і заповідала їм: «Лише б не було війни». 

Пліч-о-пліч боронивши Батьківщину від фашизму з росіянами, ветеран війни в 98 років навіть уявити не могла, що вони підуть війною на Україну.

— Я б хотіла взяти автомат і піти дати по голові цьому шакалу, — розповіла Ольга Твердохлібова «Суспільному». — Я подзвонила у військкомат, сказала, що у мене гарний зір, маю розряд по гімнастиці і легкій атлетиці. Можу тримати автомат. Я «ворошилівський стрілець» з пістолета. Я можу піти і користь принести, а він питає, скільки мені років. Я кажу, через два роки буде сто. Подякували і не взяли.

— До Путіна звертатись не хочу, він шакал, — говорить ветеранка. — Певне у нього щось з головою. Невже ніхто це не бачать. Я не хотіла б нікого вбивати, а на нього в мене б навіть рука не здригнулась. На Лукашенка теж  не можу дивитись, бо це Путінська «шістьорка», зрадник. Називав нас братами. За одним столом чай пили. А тепер проти нас свої війська посилає.

Достукатись хоче до матерів військових, які сьогодні зі зброєю прийшли на нашу землю.

— Мами росії, станьте стіною. І захистіть своїх дітей. Зверніться до цього шакала, куди він посилає ваших дітей. Брат на брата пішов, — наголошує Твердохлібова. — Нам більше ніколи тепер не бути братніми народами. Ця братовбивча війна, каже утворила величезну прірву. І в цій війні перемога буде за Україною!.

 

Читайте також:

Про врятовану дівчинку і ампутовану стопу. Героїчна історія вінницького «Апостола» Євгена Ісаєва

В аеропорту Тель-Авіву літакам РФ вінничанин подавав сигнали прапором України. Його звільнили?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Микола Сінчук

    Ось так, ще доможу
  • Микола Сінчук

    Треба воювати
  • Діана Маковійчук

    Знайома з пані Ольгою.Надзвичайно оптимістична, енергійна і доброзичлива.Хай Бог оберігає і допомагає їй. З  такими героями нам не страшні жодні вороги.
  • Людмила Стахова

    Многая Літа!!!

keyboard_arrow_up