«Влітку наш будинок схожий на вулик». Як вінничанка перетворила свій дім на локацію для фотосесій

«Влітку наш будинок схожий на вулик». Як вінничанка перетворила свій дім на локацію для фотосесій
фото надане Надією
  • «А ви, що приклеїли виноград до стін?» або «Ой, ці рослини, мабуть, так псують будинок», — це часто може почути вінничанка Надія, коли до неї приходять гості. Її родина живе у будинку оповитому виноградом, наче з казки, а на подвір’ї понад 500 видів дерев. 
  • Поговорили з вінничанкою про те, для чого вона зробила таку локацію і як саме? Чи правда, що виноград псує стіни будинку і як озеленити домівку може зробити кожен з нас?

У Вінниці є вдосталь місць для фотосесій, найпопулярніші серед вінничан — Вежа, проспект Космонавтів, скелі Сабарова чи Вишенське озеро. Нещодавно, до прикладу, ми писали про панорами міста, де теж можна зробити чудові світлини. А вінничанці Надії Ковальчук навіть не потрібно виходити за межі власного подвір’я, щоб зробити зачаровуючі фото. 

Її будинок, де живе вона з сім'єю, знаходиться у бурхливому мікрорайоні Вінниці, а, зайшовши на подвір'я, відчуваєш себе ген-ген за містом. На цьому подвір'ї є величезні хвойні дерева, крислаті яблуні з плодами, ніжні магнолії та ще кілька сотень видів кущів, дерев та рослин. А у серці цього саду — дім, що щільно оповитий виноградом. Саме він створює відчуття казки та найбільше дивує усіх вінничан.

Відео дня

Як так сталося, що зі звичайного будинку на Замості він перетворився на вже доволі популярну локацію для фото? Про це і не тільки, ми розпитали у Надії.

«Мені хотілось затишку у місті»

— Ви, мабуть, дуже здивуєтесь, але ми зовсім не планували робити з будинку локацію для фотосесій. Це так вийшло якось само собою. П'ятнадцять років тому ми почали будувати будинок. Для цього викупили у трьох господарів маленькі ділянки, бо тут раніше був сімейний гуртожиток, і почали будівництво. Всього у нас площа близько 10 соток, — розповідає Надія. — Коли завершувалось будівництво, ми звернулися до ландшафтника, і з цього все почалося. 

Оформлював ділянку домівки родини Надії професіонал, як розповідає вінничанка, і саме тому все виглядає так казково. 

— Я можу садити рослини по сезону, але основну ідею саду розвинула ландшафт-дизайнерка Альона Боднар. Це її робота. Вона мене запитала, що я хочу бачити на ділянці, які рослини мені подобаються і з часом ми розробили проєкт. Альона втілила мою ідею з мрій у життя, — продовжує жінка. —  Ми ще тут не жили, але дерева вже садили. Саме тому в нас є вже величні та кремезні дерева, яким майже 15 років, до прикладу, найбільш гігантська у нашому саду туя. 

За словами вінничанки, далі вони все робили поступово, і садили ці всі рослини виключно для себе. Говорить, їм хотілося затишку в місті. 

Надія з чоловіком

— Я родом з Гнівані й там, де я жила, поруч був ліс. Це наклало свій відбиток, що у мене така любов до рослин, і я вмію за ними доглядати, — каже Надія Ковальчук. — Скільки себе пам'ятаю, я люблю різну зелень і в деяких питаннях по догляду вже професіонал. Створити таку локацію може кожен, це все поступово робиться і з любов'ю. Варто не забувати, що це все-таки фізична праця, хоч мені допомагають на землі, але й у мене щодень є, що робити. 

«Влітку наш будинок схожий на вулик»

У саду, як ми вже писали, перше, що захоплює погляд — це будинок. Спочатку це був звичайний триповерховий дім, а Надія вирішила оповити його виноградом. 

— Багато хто думає, що це плющ, хоча це дівич-виноград, він декоративний. Сплетений він ще з одним сортом «Вічі», — пояснює вінничанка. — Це вертикальне озеленення дуже гарне. Але є свої мінуси. Зокрема, він дуже засмічує території опалими листками й їх постійно потрібно прибирати. Також наш будинок схожий на вулик, коли виноград цвіте. Це через те, що літає багато бджіл, але, вони нікого не кусають, тому це нам не заважає. Я більше плюсів бачу в такому озеленені.  

Як розповідає Надія, найкращим рішенням було, що вони не побоялися пустити цей виноград на будинок. Спочатку, пригадує, він обвив літню терасу і тоді плавно перейшов на дім. 

— Люди часто бояться пускати на його дім і пускають на паркан. А зима буває холодна і ще весна своїми перепадами температур лише руйнує рослину. Я не бачила красивого паркану з винограду. Найкраще він росте на будинку. І останньому, до речі, зовсім не шкодить, — продовжує Надія. — Всі питають у нас про вологість від рослини. Але у нас з вологістю немає проблем, по листах винограду немає потоків води, він ніколи не замерзає та по стіні вода не тече. Рослина навпаки влітку оберігає нас від спеки, і в домівці не так жарко. 

За словами Надії, це ще питання екології. Каже, людина дуже багато відвоювала від природи, щоб побудувати свої будинки, і тепер потрібно озеленювати свої домівки. 

— Бетонні будинки взагалі не мають прохолоди, бо навколо не садять зелені, — говорить жінка. —  Хоча, знаєте, я вже бачила, як вінничани посадили виноград біля дев'ятиповерхового будинку. І це прекрасно виглядає, плюс для природи і ще створює прохолоду. Будь-яке насадження — це плюс. Хочеться, щоб Вінниця була ще зеленішою і щоб зменшувалася спека. Щодо останнього питання я бачу вирішення одне — насаджувати дерева і рослини. 

«На це пішло 15 років, купа зусиль і не так багато грошей»

За словами Надії, їм пішло років 13-14 на те, що будинок так щільно обвив виноград. Каже, зараз він почав ще активніше рости, і навіть вікна заростають.

— Всі рослини та дерева потрібно правильно удобрювати, обприскувати та оберігати. Неможливо посадити і забути. Це постійна робота, але вона мені приносить задоволення, — говорить жінка. — Рослини я купую переважно в садових центрах та на виставках. Насправді це не так дорого, як здається. Виноград у торгових центрах коштує від 130 до 160 гривень за штуку. У нас їх всього лише п'ять штук на будинку і він так виріс. Головне, щоб у нього було сонце. Тож, він не коштує дорого, тут більше зусиль потрібно на догляд. Особливо перший рік, коли його треба регулярно поливати. 

Зараз вінничанка використовує свій будинок та сад для здачі під фотосесії та івенти. Займається вона цим впродовж трьох років. 

— Почалося з того, що знайома робила весілля своїй доньці і запитала мене, чи можна на території мого будинку зробити фотосесію. Фотографу дуже сподобалося тоді і так пішло-поїхало, — каже жінка. — У мене навіть деякі містяни приходять на фотосесію і питають: «А ви тут живете? Я думала, це музей». Я відповідаю, що це не музей і кожен може щось схоже зробити. Бувало, що й питали, чи ми скотчем приклеїли листочки? Я ж відповідаю, що таку красу може створити лише наша природа. 

Читайте також:

«Ніби хтось розлив парфуми». У Ладижині цвіте лаванда — беріть розсаду і заробляйте гроші

Літо — це не лише відпустка, але й кліщі, павуки і медузи. Як від усього цього захиститися

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач64

    Фотосессії наше всьо)
  • Читач78

    Як Вас знайти?
  • Читач19

    Живу на Замосте, но никогда такого дома там не видел
  • Виктория Даценко

    Это на Стеценко " бурхливе місце "?

keyboard_arrow_up