Літо — це не лише відпустка, але й кліщі, павуки і медузи. Як від усього цього захиститися

Літо — це не лише відпустка, але й кліщі, павуки і медузи. Як від усього цього захиститися
  • Влітку, куди б ми не пішли, з великою ймовірністю, нас хоч хтось, але спробує покусати, ущипнути, вжалити.
  • Комарі, кліщі, павуки, бджоли, медузи…
  • Перелік можна продовжувати довго, але ми зупинимося лише на найбільш розповсюджених порушниках нашого спокою.

Вечір — це завжди кровопивці комарі. Ліс — невидимки кліщі. Дача — бджоли, оси, джмелі і ґедзі. Вилазка на природу — павуки. Море —  полчища медуз. І не варто забувати, що зараз активізувались змії, зокрема отруйні. 

Про небезпеку, яку становлять для нас усі перелічені тварі, і те, як її мінімізувати, ми поговорили з лікаркою-дерматологинею Людмилою Майструк. 


Людмила Майструк, лікарка медичного центру «Альтамедика»

Відео дня

Комарі

Уникнути надокучливих комарів не так вже й складно. По-перше, потрібно не забувати обробляти відкриті місця тіла репелентом. По-друге, використовувати антимоскітні сітки в приміщеннях. І по-третє, одягати одяг з довгим рукавом. 

Якщо вони вас все-таки дістались і ви переживаєте за своє здоров’я, розведіть ½ чайної ложки питної соди на склянку води і протирайте цим розчином місця укусу.

У випадку появи алергічної реакції, раджу застосовувати антигістамінні препарати. Якщо вони не допоможуть, зверніться до лікаря. 

Бджоли, оси, джмелі

Якщо не хочете, щоб вас ужалили, візьміть за звичку не робити різких рухів поблизу цих комах. Намагайтесь не допускати псування продуктів вдома, тому що вони їх приваблюють. Будьте пильними біля квітучих кущів. 

Коли вкусили, витягніть жало, прикладіть примочку з розчином соди, прийміть антигістамінний препарат. У разі ускладнень — зверніться до лікаря. 

Ґедзі

Досить неприємна комаха, які вміє зробити нам боляче. Якщо уникнути укусу від неї не вдалося, промийте рану водою з милом, обробіть йодом або зеленкою, прикладіть холод. 

У випадку алергічної реакції, прийміть антигістамінний препарат, сорбенти, зверніться до лікаря. 

Кліщі

Якщо ви плануєте поїздку в ендемічні зони, потрібно заздалегідь зробити відповідне щеплення. В інших випадках, наприклад, під час прогулянки в лісі, пам’ятайте про одяг, який добре покриватиме ваше тіло. Кожні дві години робіть поверхневих огляд себе та людей, які йдуть з вами. Обробляйте одяг репелентом проти комах. Після повернення додому, ретельно огляньте речі, після чого виперіть його. 

У разі укусу кліща раджу звернутися до травмпункту. Там його зможуть безпечно витягнути. Якщо такої можливості немає, доведеться витягати його самостійно. Робіть це повільно, щоб він вийшов разом зі своїм хоботом. Робити це можна, або розхитиючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або за допомогою пінцету. 

Коли витягнете, обробіть місце укусу антисептиком. Якщо з'являються почервоніння, зверніться до лікаря. Пам’ятайте, що укуси кліщів можуть призвести до бореліозу та енцефаліту.

Медузи

Цього року просто навала якась медуз, особливо на узбережжі Азовського моря. Проте і на Чорному цих тварин зараз немало. Зустріч із ними може мати досить неприємні для людини наслідки, тому, звісно, не варто купатись там, де багато медуз, брати їх на руки. 

Опіки можна отримати при контакті з виростами цих створінь. Одні можуть відчути лише невеликий біль, а в інших може початись сильна алергічна реакція. У будь-якому разі не панікуйте.

Для початку вийдіть з води. Впродовж пів хвилини промивайте рану оцтом. Потім витягніть щупальця, які залишились на вашій шкірі. Не робіть це голими руками, краще використати пінцет. Після цього зробіть так, щоб місце укусу опинилось в гарячій воді мінімум на 20 хвилин. Вода не має обпікати вашу шкіру.

Прийміть антигістамінний препарат, у разі ускладнень — зверніться до лікаря. 

Змії

Змії не хочуть вас кусати, вони вас бояться, але відчувши небезпеку, можуть атакувати. Тому для попередження неприємностей вам варто уникати зустрічей із ними. Для цього потрібно знати ареал їх проживання, зазвичай, це гори, заболочені місця озер і ставків, висока трава. Будьте уважними у таких локаціях.

Якщо ж змія вас вкусить, спробуйте не панікувати. Намагайтеся якомога менше рухатись, зніміть весь одяг або прикраси в області укусу. Накладіть на уражену частину стерильну пов’язку з антисептиком. Дуже багато пийте води. За можливістю прикладіть до рани холод. І негайно їдьте до лікарні. 

Чого не варто робити, так це припікати рану і накладати джгути. У такому разі є ймовірність завдати ще більшої шкоди. Відсмоктувати отруту варто лише у тому випадку, якщо найближчими годинами ви не маєте можливість отримати кваліфіковану допомогу медиків. 

Павуки

Більшість павуків, яких можна зустріти в Україні, для нас безпечні. Однак є, наприклад, каракурти, укуси яких здатні призвести до смерті. Зустріти їх можна як на відпочинку, так і в бадиллі квасолі, картоплі та інших культур, які ми вирощуємо на своїх дачах. Тому завжди треба бути обачними. 

Якщо вас укусив павук, не обов’язково каракурт, намагайтеся якомога швидше дістатись лікарні. До того часу відійдіть від небезпечної тварини на безпечну відстань, за можливістю сфотографуйте її, щоб потім показати медикам. 

Старайтесь менше рухатись. Якщо вкусив за кінцівку, то її варто знерухомити. Багато пийте. На уражену частину тіла накладіть чисту або стерильну пов’язку. 

Не варто експериментувати з видаленням та відсмоктуванням отрути чи припалюванням місця укусу. 

 

Читайте також:

Як не згоріти на сонці? Та ще п'ять інших запитань до дерматолога

Як охолодитися в спеку без кондиціонера? Тримайте практичні поради

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up