Від скандинавських меблів до іграшок для дорослих — це все роблять у Вінниці

Від скандинавських меблів до іграшок для дорослих — це все роблять у Вінниці
Фото у матеріалі: сторінки майстрів у соцмережах, скріншоти з відео «УкрЮтубПроєкт»
  • Дізналися про унікальних виробників, що живуть і працюють у Вінниці.
  • У невеличких майстернях нашого міста роблять: стільці у скандинавському стилі, страхітливі ляльки, вироби зі шкіри — від браслетів до БДСМ-аксесуарів та багато іншого.
  • Ділимося контактами майстрів. Можливо, підберете для себе чи близьких людей подарунок на прийдешні свята.

Ведучий та режисер «Орла і Решки» Євген Синельников заговорив українською та разом зі своїм другом Мусом запустив нове ютуб-шоу. Він їздить по Україні та шукає крафтових виробників — людей, що майструють таке, що навряд чи попаде на полиці супермаркетів.

На каналі «УкрЮтубПроєкт» є випуск про крафтову Вінницю. Відео починається з розповіді про Макса Бушу, який робить незвичайний настінний декор.

Відео дня

— Я багато подорожував по світу, був в музеях Європи, Америки. І мене захопили ці хрести, ідоли, які кріпляться на стіну. Я спробував створити щось подібне і в мене вийшло. Бо стіна без мистецтва — це мертва стіна, — каже Максим.

Чоловік створив бренд «Arrow of Luck». І каже, що його вироби часто купують американці. Найпопулярніша річ — лук, до якого прикріплена стріла, і з усієї конструкції звисає довге макраме.

— Американці розбирають такі луки як скажені, — додає крафтяр. — Так склалося, що мій покупець тільки в Штатах. Наші люди не розуміють, нащо так криво і так дорого.

Лук, про який говорив Максим, коштує на його порталі $200-300 (5,5 - 8 тис. грн). Також тут авторські подушки, килими на стіну, вази та картини з зображенням Будди.

Потім Синельников завітав до «Бюро Краска». Компанія з двох чоловіків у Вінниці робить меблі в скандинавському стилі: а це пастельні кольори, дерев’яна або металева основа, надійна конструкція і зручність у використанні.

— Я шукав для себе стілець, але те, що я бачив на ринку: або дуже дороге, або неякісне. З того з’явилася ідея створити майстерню і власноруч збирати якісні та зручні меблі. Дешевими поки їх зробити не вдається, — розповідає один з учасників бюро.

Фірма працює з 2015 року і вже має понад 50 моделей. Кожен виріб, на відміну від фабричних, роблять вручну, завдяки чому вдається пропрацювати всі елементи меблі.

На їх сайті можна придбати стілець від 3 тисяч гривень, крісло від 5 тисяч, стіл від 9 тисяч, диван від 16 тисяч та навіть дизайнерський стелаж за 9 тисяч гривень.

Наступну майстерню, який відвідав ведучий, стало помешкання Анастасії та Толя, які виробляють страхітливі ляльки під брендом «Murmures Creations»

— Насправді, ми робимо багато всього. Але наш бестселер — це ляльки, — каже Анастасія. — Звісно, це не ляльки для дітей. На них багато крихких деталей. Їх полюбляють купувати, наприклад, колекціонери.

Дівчина каже, що ціна ляльок за кордон: від $100, а українцям роблять «знижку» — продають свої вироби за ціну від 1000 грн.

Як розповідала Анастасія, в їхній майстерні роблять не тільки іграшки, а й авторські сережки та інші прикраси; статуетки персонажів з кінофільмів, настінний декор тощо.

Глиняні тарілки з «бабусиного сервізу» знову в моді. Це своїм прикладом доводить художниця та керамістка Юлія Гушул.

— Вчилася у Могилянці на програмування. Працювала журналістом і редактором глянцевих видань. Через десять років повернулася до Вінниці, працювала віддалено. І паралельно малювала, що для мене було відпочинком, — розповідає Юлія про те, як починала свій крафт.

Жінка ліпить з глини вручну. І поки виріб сирий, починає його розфарбовувати.

— Ці тарілки функціональні. Вони покриті прозорою поливою і з них можна їсти, — каже керамістка. — І у мене так виходить, що дуже рідко малюнки на тарілках повторюються. Тобто, як правило, кожна тарілка — унікальна. Свої роботи, не всі, я продаю. Але робити щось під замовлення, дуже не люблю.

Втім, якщо вам здалося, що страхітливі ляльки — це найдивніший вінницький крафт, то в них є «конкурент». Шість років тому Рам переїхав з Ізраїля до України. І саме у Вінниці він виробляє свої шкіряні вироби.

— Для мене це спочатку було хобі, — розповідає Рам. — Усім сподобалося, і почали говорити: «Зроби й мені це також». Попит на мої вироби збільшився, і я вирішив — треба кидати основну роботу і відкривати власну справу.

Для своїх виробів фірма Рама використовує італійську шкіру. Каже, «українська не дотягує по якості».

В асортименті фірми ізраїльтянина: шкіряні браслети з масивними годинниками (від $60 до 120); жіночі сумки з мінімумом прикрас; ремені. Але найбільше — шкіряних інтим-аксесуарів.

— Це все почалося з Ізраїля. Там, куди не підеш — є БДСМ-клуб. Тож покупець на мої вироби завжди був, — розказує Рам. — І такі секс-іграшки може купувати будь-хто: лікар, суддя, бізнесмен. По обличчю людини ніколи не прочитаєш, що їй подобається БДСМ-аксесуари.

Тож в магазині Рама можна придбати шкіряні флогери (пліть), бандажі та ремені на тіло, маски та багато іншого.

Далі ви можете переглянути випуск про «Крафтову Вінницю» повністю:

Раніше, нагадаємо, ми шукали варіанти підробітку для жінок у декреті

 

Читайте також:

Не за всі гроші світу, або Скільки коштує освоїти нову професію у Вінниці

Аптека інтимних товарів: 7 питань працівнику секс-шопу, за які не соромно

Трюфелі, «емоційний» застосунок та оцифрування землі. Який бізнес знайшов Дантес у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up