Не за всі гроші світу, або Скільки коштує освоїти нову професію у Вінниці

Не за всі гроші світу, або Скільки коштує освоїти нову професію у Вінниці
  • Вибір професії — справа безумовно важлива. Та якщо раніше частіше за все люди обирали одну спеціалізацію на все життя, то зараз фактично кожен може легко змінити свій професійний профіль.
  • У скільки обійдеться навчання і як довго воно триватиме?

У наш час крім навчання у фахових закладах освіти, кожен може скористатися сотнями (якщо не тисячами) можливостей та у будь-якому віці стати студентом/слухачем спеціальних курсів, тренінгів, шкіл і освітніх програм, аби здобути нові навички, покращити вже наявні вміння чи кардинально змінити сферу своєї діяльності.

Головне — знайти таку роботу, яка подобається, яку опанувати вам справді під силу та яка у перспективі почне приносити достатній дохід. 

А ми своєю чергою вирішили з’ясувати, скільки загалом коштує освоїти нову професію. Для цього обрали три напрямки, які наразі досить популярні.

Відео дня

Майстер манікюру

Зображення: exstyler.com

Багато можливостей пропонує б’юті-сфера. Охочі фактично з нуля можуть опанувати професії перукаря, візажиста, лешмейкера, бровіста, масажиста, барбера, майстра манікюру… Саме на останньому вирішили зупинитись трохи детальніше.

Навчання майбутніх майстрів манікюру найчастіше відбувається у спеціалізованих навчальних центрах або на базі наявних салонів краси. Таке навчання передбачає як індивідуальний характер занять, так і груповий. 

А його тривалість залежить і від рівня «учня», і від складності «навчальної програми». Так, опанувати одні навички можна за два-три уроки (скажімо, чоловічий манікюр або експрес-курс з класичного манікюру), а інші — за 20-25 (комбінований манікюр або нарощування нігтів). Після цього, не забувайте, важливо продовжувати постійно тренуватись і набивати руку, так би мовити. 

Що стосується ціни, то у Вінниці в середньому вона починається з двох тисяч гривень. Правда, можна знайти пропозиції за тисячу гривень, за чотири тисячі гривень і навіть за 11 тисяч 440 гривень. Залежить, знову ж таки, і від школи/салону, де навчання відбувається, і від обраної навчальної програми, і від типу занять (індивідуальні/групові).

 

Фотограф

Зображення: hindustantimes.com

Зараз професія фотографа справді дуже популярна, а від так конкуренція відчувається максимально сильно. Проте, якщо фотографія — це ваше щире хобі й ви бажаєте перетворити його на роботу, то хвилюватись не варто — замовників вистачить на всіх (звичайно, якщо ваша робота буде якісною і відрізнятиметься від інших).

Насправді як показує практика, чимало фотографів — самоучки. Тому як вірите у свої сили, теж можете спробувати такий підхід. Коли ж відчуваєте брак досвіду й хочете, щоб поруч був фахівець, який порадить і підтримає — сміливо записуйтесь на фотокурси, які досить часто організовують вінницькі фотошколи чи вже імениті фотографи.

Як і з попереднім варіантом, навчання може бути в індивідуальному та груповому форматі, а тривати — від кількох днів (інтенсив) до кількох місяців (одне-два заняття на тиждень).

Питання оплати — досить індивідуальне. Базовий курс для початківців у середньому коштує дві тисячі 800 гривень, проте може сягати й понад чотирьох тисяч. 

Врахуйте також, що вам для занять потрібно мати власний фотоапарат у хорошому стані (а це ще мінімум дві-три тисячі гривень). 

 

Програміст

Зображення: up-study.ua

Так-так, програміст — це дуже широке поняття, оскільки знаючи ту чи ту мову програмування і маючи ті чи ті навички, можна розраховувати на зовсім різні посади у галузі розробок, тестування, кібербезпеки й так далі. Та погодьтеся, основа все ж одна.

У Вінниці працює багато IT-шкіл, комп'ютерних навчальних центрів та академій. Навчання там зазвичай триває кілька місяців, а деякі курси — і більше як рік (залежить від складності й глибини навчальної програми та загалом від «категорії» програмування: Front-end розробка; DevOps; програмування на Java; програмування на PHP; програмування на Python, мобільна розробка, програмування на C#, тестування і тому подібне).

Щодо вартості, то вона значно перевищує дві попередні категорії. Оплата може бути як за кожне окреме заняття (погодинно), так і загалом за весь курс. У середньому ціна за навчання стартує від 90 гривень за урок і підіймається до 17-19 тисяч гривень за курс.

А про те, скільки потім можна заробити, працюючи в IT-сфері, до слова, можна прочитати у нашому матеріалі:

Також зауважимо, що деякі професії можна освоїти безплатно, не виходячи з дому (чи точніше — не відходячи від комп’ютера). Для цього варто скористатись спеціальними платформами з online-навчання (Prometheus, EdEra, EduHub, Coursera та інші), а також можна шукати теми, які цікавлять, на YouTube чи сторінках тематичних груп у соціальних мережах.


 

Читайте також:

«Зупинятись не плануємо». Перші досягнення Центру освіти дорослих, який надихає змінити життя

«Ми всі дихаємо одним повітрям». Як на території політеху працює станція моніторингу якості повітря

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up