«Ми всі дихаємо одним повітрям». Як на території політеху працює станція моніторингу якості повітря

«Ми всі дихаємо одним повітрям». Як на території політеху працює станція моніторингу якості повітря
  • З середини листопада на факультеті комп'ютерних систем і автоматики Вінницького національного технічного університету працює станція «Air Fresh Max Environment OS».
  • Вона щохвилини оновлює дані про якість повітря за 12-ма різними показниками. 
  • Який індекс якості повітря на Вишеньці, скільки у місті працює подібних станцій і навіщо потрібен громадський моніторинг?

З 16 листопада на факультеті комп'ютерних систем і автоматики Вінницького національного технічного університету працює автоматична станція громадського моніторингу атмосфери повітря. Дізнатись дані з цієї станції, а від так і стан повітря за 12-ма показниками, можуть всі охочі.

Ми зустрілись з ініціатором проєкту завідувачем кафедри системного аналізу та інформаційних технологій, доктором технічних наук, професором Віталієм Мокіним, аби поговорити детальніше про громадський моніторинг, його важливість і перші показники станції.

Ідея моніторингу

Відео дня

— Ця станція є елементом української мережі громадського моніторингу атмосферного повітря. Та оскільки її у свій час ініціювали у Чехії, то можна сказати, що це ще й елемент європейської мережі громадського моніторингу атмосферного повітря, — починає розповідати Віталій Мокін. —  Загалом таких мереж є декілька і є ряд операторів, які розробляють і впроваджують подібні пристрої. Ми ж стали елементом найбільшої української мережі — Eco City, проєкту «Чисте повітря для України».

Станція на території ВНТУ (біля стадіону), за словами завідувача кафедри, є однією з найпотужніших у Вінниці.

— Вона проводить вимірювання по 12 показниках щохвилини. Дані збираються кожні 5-10 секунд і доступні через вебінтерфейс. Тобто всі громадяни можуть на сайті ecocity.org.ua знайти всі дані, — пояснює далі Віталій Мокін. — Станцію встановили на факультеті комп'ютерних систем і автоматики (з січня 2022 року — інтелектуальних інформаційних технологій та автоматизації) тому, що саме тут проводиться багато досліджень у сфері аналітики даних, прогнозування даних. Нам ця станція дуже цінна, оскільки все, що вона знімає, надсилає у локальну мережу університету й коли студенти вийдуть після карантину на навчання — зможуть просто з комп’ютера бачити прямі дані. Це великий масив для будь-яких наших досліджень.

Маємо зазначити, що питаннями екології наш співрозмовник цікавився завжди. Серед іншого у 2009-2010 роках він був радником міністра екології, а ще 10 років — радником Голови Державного агентства водних ресурсів України. Віталій Мокін навіть був керівником кандидатської дисертації на тему моделювання та контролю якості повітря з використанням квадрокоптера.

— Мені справді близьке це питання і я хотів скопіювати систему реагування, подібну до тих, що мають, до прикладу, пожежники й «швидка». І якщо у їхньому випадку одним зі способів є дзвінки від громадян, то тут — громадська мережа моніторингу, — наводить аналогію Мокін. — Також ми хотіли, щоб у нас були власні дані й не хотіли ні від кого залежати. Тому коли дізнались, що Eco City є найбільшою мережею в Україні, зайшли на їхній сайт і купили пристрій.

Зауважимо, що станцію купили за спонсорські кошти, завдяки співпраці трьох кафедр: САІТ, АІІТ і КСУ.

 

То яке ж повітря?

Як сказав Віталій Мокін раніше, станція постійно проводить вимірювання по 12 показниках:

  • пил (три показники);
  • температура;
  • вологість;
  • атмосферний тиск;
  • CO₂;
  • формальдегід;
  • O₃;
  • діоксид азоту;
  • монооксид вуглецю;
  • леткі органічні речовини.

По цих показниках розраховують індекс якості повітря, і він є ключовим.

— Він розраховується у балах, від нуля до 300. Де нуль — це суперздорово, а 300 і більше — дуже погано. Крім того, ці цифри розбиваються на п’ять класів, — пояснює класифікацію наш співрозмовник. — І от у нас, на скільки я бачив, вимірювання найчастіше показують 80-90 балів. Це другий клас, помірний.

За його словами, це цілком хороший результат. Оскільки перший клас, найімовірніше, буде там, де особливо немає людей. 

Викладач ВНТУ підсумовує, що на Вишеньці, у межах дії цієї станції, городяни дихають справді чистим повітрям.

— Зелений колір на показниках позначає другий клас, а блакитний — перший. І за деякими показниками у нас все навіть дуже добре, — демонструє він дані з сайту моніторингу. 

Важливо, щоб станцій було якнайбільше

Загалом у Вінниці є шість подібних станцій громадського моніторингу якості повітря. Та, на переконання Віталія Мокіна, їх має бути якнайбільше, щоб покрити все місто. Саме тоді можна говорити про загальну «картинку», детально аналізувати дані й робити прогнози. А ще вчасно реагувати на зміни показників і запобігати можливим небезпекам. 

Особливу потребу у таких станція викладач вбачає на півдні й півночі Вінниці, а також у приватних секторах.

— Було б дуже здорово, якби громадський моніторинг охоплював все місто. Щоб городяни з різних точок Вінниці могли контролювати ситуацію і коли помічали щось не хороше — викликали спеціальні служби, — розмірковує він. — Так, ці прилади несертифіковані й можуть дати якесь перевищення, до прикладу, коли під ним хтось куритиме... Але якщо станція буде показувати систематичне перевищення, то, найімовірніше, там таки справді є проблема.

Віталій Мокін також додає, що крім громадського моніторингу у Вінниці передбачені й пересувні пости, які власне можуть перевіряти ці громадські спостереження. Щобільше, пересувний пост вже матиме юридичну силу.

Усім важливе повітря!

Наостанок ми розпитуємо Віталія Мокіна загалом про важливість чистого повітря і ті маленькі дії, які під силу кожному з нас, аби якнайдовше зберігати його чистоту.

— Усім важливе повітря. Усі одночасно його споживають і не можна сказати, що питання якості атмосферного повітря стосується якоїсь окремої групи вінничан, — переконаний професор. — До прикладу, можна почути, як хтось говорить, що п’є воду зі свердловини, тому якість води у крані його не цікавить. Але ж з повітрям ситуація інакша — ми всі дихаємо однаковим повітрям. Щобільше, у повітрі є дуже-дуже дрібні часточки пилу, які переносяться будь-куди… І щонайгірше — людина не відчуває, що вдихає такий пил. Небезпечним є і паління листя, і викиди транспорту...

То ж як подбати про збереження чистоти повітря?

— Передусім для жителів приватних секторів порада — не палити листя, а шукати способи, як його утилізувати. Це можуть бути як діалоги з владою, так і комунікація в межах вашої громади, вулиці чи двора, — говорить Віталій Мокін. — Що стосується авто, то було б добре, якби люди ремонтували свої машини. А ще, як варіант, аби в місті був технічний огляд і контроль вантажівок, які часто мають великі викиди. І ще, як дозволяє ситуація, краще скористатись громадським транспортом...

Звичайно, наголошує завідувач кафедри, це загальні рекомендації, ті, які першими спадають на думку.

— Насправді кожен дорослий громадянин орієнтується, де він може нашкодити. І якщо він візьме на себе відповідальність цього не роботи — відразу стане краще, — переконаний Віталій Мокін. 

Далі більше 

«Вінницька міськрада затвердила, розроблену у нас на кафедрі системного аналізу та інформаційних технологій ФКСА (ФІІТА) ВНТУ Програму державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря агломерації «Вінниця» на 2021-2025 роки, — написав Віталій Мокін на сторінці у facebook. — Це був тривалий процес. Спочатку її погодила Комісія агломерації, потім — Комісія Міндовкілля у Києві, потім — міськвиконком.  Наша Програма пройшла повний цикл затверджень однією з перших в Україні. Деякі агломерації чи зони ще тільки почали такі розробляти. А тендери по деяких перенесені на наступний рік».

У міськраді додають, що цей документ спрямований на захист навколишнього природного середовища від забруднень. 

«Програма визначає комплекс заходів та пропозицій для моніторингу, захисту та поліпшення системи контролю якості атмосферного повітря. У перспективних планах — модернізувати існуючі та створити нові пункти спостереження, де беруться проби повітря, аби виявляти місця з підвищеним рівнем забруднення, що важливо для оперативного реагування. Також планують створити інформаційно-аналітичну систему даних про якість атмосферного повітря, — зазначають вони. — У результаті усі охочі зможуть в реальному часі ознайомлюватися з показниками якості повітря, які будуть фіксувати станції спостереження. А сама інформація, як планується, буде регулярно оновлюватись на сайті міської ради». 

У Вінницькій міській раді також нагадують, що 24 листопада Вінницька міська територіальна громада підписала Меморандум про стратегічну співпрацю між виконавчим комітетом Вінницької міської ради та ГО «Фрі Ардуіно».

«Документ передбачає співпрацю, спрямовану на захист навколишнього природного середовища від забруднення та дотримання основоположних свобод і прав людини на чисте та безпечне довкілля, — йдеться далі. — Підписання Меморандуму дозволить розширити можливості моніторингу стану повітря у Вінниці, щоб вінничани могли бачити у режимі онлайн,  яким повітрям дихають».

 

Читайте також:

Тест від 20minut.ua. Перевірте, що ви знаєте про минуле й теперішнє вінницьких ринків

Історія Забужжя у світлинах. Що відомо про минуле села, що розгорнулось на березі Південного Бугу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up