Тут виступали всі: від Вольф Мессінга і Nazareth до кобзона. Про знищений росіянами Будинок офіцерів

Тут виступали всі: від Вольф Мессінга і Nazareth до кобзона. Про знищений росіянами Будинок офіцерів
  • У річницю теракту згадуємо історію зруйнованого Будинку офіцерів, який був культовою частиною культурного життя Вінниці.
  • Із радянських часів тут влаштовували новорічні бали, дискотеки та виступали майже всі зірки, які з гастролями приїжджали в Україну.
  • А в унікальній студії звукозапису, слава про яку рознеслася по всьому світу, записувалися «Океан Ельзи», «ТІК», ані лорак, вітас і багато інших артистів.

Із Будинком офіцерів пов’язані власні незабутні спогади кожного вінничанина. Хтось тут ходив на перший новорічний ранок, хтось у 70-80-х запалював на дискотеці, хтось у 90-х грав у більярд, хтось ще у лютому 2022 року водив дитину на танцювальний і спортивний гурток та насолоджувався концертами улюблених зірок…  

Для вінничан це була не просто споруда, а — яскрава частина життя. І насправді не лише для вінничан, а й для зірок зі всього світу.

Відео дня

П’ять днів гостив Вольф Мессінг

Півстоліття тому, у 1972 році, у вінницькому Будинку офіцерів п’ятиденну зустріч з містянами проводив легендарний екстрасенс Вольф Мессінг. Той самий, який передбачив початок Другої світової, поразку третього рейху і смерть одного з головних тиранів минулого століття — сталіна…

— Коли Мессінг приїжджав до нас, він був уже у віці, звертався до всіх «милочка», «дружочок». Мені пощастило з ним поговорити. Це неймовірно тепла і добра людина. Він розповідав про свої зустрічі зі сталіним, берією, про те, як передбачив поразку гітлера, про те, що гітлер зарахував його у список своїх особистих ворогів, — ще у 2013 році розповідав у інтерв’ю «20 хвилин» Володимир Рухляда, який тривалий час був художнім керівником Будинку офіцерів. — Пам'ятаю, йшли ми по сходах, на Вольфу Мессінгу було манто підбите хутром, шапка-боярка на голові, а в руках саквояж, який колись носили земські лікарі, він його нікому не довіряв. А тут сходи, він спіткнувся, я його за руку схопив і подумав: «Тільки б це старий зараз не впав, а то потім неприємностей не оберешся». Мессінг повертається до мене й говорить: «Не переживай, дружочок, старий не впаде...» 

Всі артисти союзу і росії бачили, що це заклад культури

Оскільки у Будинку офіцерів була найбільша концертна зала у Вінниці, що вміщала 940 глядачів, саме тут завжди виступали зірки радянського союзу, росії, білорусі, Югославії, Грузії, Латвії, Польщі, Молдови, які приїжджали з гастролями у Вінницю.

Світові рок-легенди Nazareth, Алла Пугачова і Софія Ротару, Вахтанг Кікабідзе і Національний балет Грузії «Сухішвілі», Муслім Магомаєв і Леонід Утьосов, Лайма Вайкуле і Тамара Гвердцителі, ВІА «Пісняри», «Весёлые ребята» і «Сябри», Тарапунька і Штепсель та Клавдія Шульженко, Анатолій Папанов і Євгеній Леонов, кобзон, лєпс, кіркоров, леонтьєв, розенбаум, басков, алегрова, малінін, ігор ніколаєв, наташа корольова, лев лещенко, лариса доліна, юхим шифрін, лоліта, володимир кузьмін, шуфутинський, стас п’єха, вітас, борис мойсеєв, ані лорак, «ласковий май», «hi fi», Валерій Меладзе, гурт «ВІА ГРА», Микола Караченцев, Ганна Самохіна, василь лановий, ірина муравйова, в’ячеслав бутусов і група Nautilus Pompilius, Ольга Ареф’єва і група «Ковчег», Гліб Самолов і The Matrixx, «Сектор газа», «АукцИон», «арія» і «крематорій», Борис Гребенщиков і група «Акваріум», Андрій Макаревич і «Машина часу», «Ляпіс Трубецькой»…

Список артистів, які виступали у вінницькому Будинку офіцерів можна продовжувати нескінченно! Всі вони на власні очі бачили, що попри свою історичну назву Будинок офіцерів насамперед був закладом культури, а не стратегічним військовим об’єктом, як подає російська пропаганда.

Світові рок-зірки, гурт Nazareth під час свого виступу у Будинку офіцерів у жовтні 2008 року. Тоді легендарний Ден МакКафферті саме святкував 62-річчя, тож у Вінниці йому подарували золотий хрест зі срібними вставками, який відлили на заводі «Кристал», герб Вінниці та дві пляшки горілки з надписом «Nazareth»

Той самий микола басков, якому нині разом із розумом відрізало й пам'ять, у своєму інтерв’ю RIA у 2004 році після концерту у Будинку офіцерів розсипався у компліментах нашому місту.

— Я люблю Україну, а Вінницю — особливо, — виспівував тоді басков. — Моя мама часто приїздила сюди до своєї подруги, яка потім вийшла заміж за грузина і виїхала в Тбілісі.

Особлива стеля: «Тут сотні артистів набили собі шишки!»

Із часів незалежності України на сцені вінницького Будинку офіцерів виступали всі найвідоміші співаки, гурти, КВН-команди та актори країни: Олександр Пономарьов, Ірина Білик, Руслана, Джамала, Тіна Кароль, Олег Винник, Monatik, Ніна і Тоня Матвієнко, Арсен Мірзоян, Віктор Павлик, Артем Пивоваров, Макс Барських, Оля Полякова, The HARDKISS, «Скрябін», «ВВ», «Антитіла», «Танок на майдані Конго», «НеАнгели», Ольга і Наталя Сумські, Євген Паперний, Тетяна Шеліга, Богдан Бенюк і Анатолій Хостікоєв, «Дизель Шоу», «Квартал 95» ще на чолі із Володимиром Зеленським…

— Ми провели тут сотні концертів. Власне, саме з концерту 1 січня розпочинався 2022 рік у Будинку офіцерів, — розповідають організатори ключових концертів у місті — компанія «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ». — Тоді був абсолютний аншлаг. Молоді пари, містяни поважного віку, сім’ї з дітками — після святкування новорічної ночі і загадування заповітних бажань на 2022 рік всі прийшли на концерт улюблених «вар’ят» — «ТеСамеШоу». Це наша фірмова вінницька традиція — багато років поспіль ми проводили концерт «вар’ят» саме у перший день Нового року, аби зарядитися сміхом та радістю на весь рік. Потім у січні 2022-го на Водохреще ще встигли показати дивовижну виставу «Ніч перед Різдвом» одного з найстаріших театрів України — славетного Чернігівського академічного театру імені Шевченка, а напередодні Дня святого Валентина, 13 лютого, у особливій душевній атмосфері у Будинку офіцерів пройшов великий сольний концерт артиста-легенди Іво Бобула.

Із року в рік приїжджаючи у Вінницю, артисти зізнавались організаторам, що Будинок офіцерів став для них рідним. Він хоч і був побудований за зразком інших будинків офіцерів, свою особливість все-таки мав.

— У прольоті, що вів від сцени до гримерок, була дуже низька стеля, де сотні артистів набили собі шишки, — діляться таємницями закулісся у «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ». — І хоч ми постійно вішали великий надпис: «Обережно! Низька стеля», — виходячи на емоціях із концерту, артисти все одно вдарялися. І не раз жартували: «Як це може бути Будинок офіцерів? Таку низьку стелю для офіцерів якого зросту будували?!»

Зіркові байки і знаменита студія

— А від вузьких коридорів та чималої кількості сходів, по яким на другий поверх доводилось нести всі важкі сучасні технічні конструкції, буркотали всі звукорежисери і працівники сцени. Не один там спину зірвав, — додає лідер гурту «ТІК» Віктор Бронюк. — Веселих закадрових історій, байок і легенд, пов’язаних із вінницьким Будинком офіцерів багато у всіх артистів та організаторів. Зокрема, одна із байок про виступ пєвіци валерії. Вона тоді тільки почала жити з пригожиним, який одразу прописав дуже жорсткі умови райдеру. І прямо перед виступом забажав, щоб сцену у центрі застелили килимом, бо валерія на високих шпильках і всі шпарини у сцені треба закрити, бо вже колись вона зі своїх підборів мало не впала. Де той килим треба було у останній момент шукати організаторам?! Тож викрутилися так: відірвали килим з тієї кімнати, де у разі загибелі когось із офіцерів ставили небіжчиків, і постелили на сцені. Зрештою істерична валерія так і не дізналась, на чому насправді виступала.

Для самого Віктора Бронюка та музикантів його гурту «ТІК» концерти у Будинку офіцерів завжди були особливими.

— Це наші рідні стіни, де ми дали більше 10 концертів. У залі завжди було дуже багато знайомих і рідних облич, тож кожний виступ тут залишив у серці незабутні емоції та враження. А на знаменитій студії звукозапису з унікальною гранітною кімнатою, яку у 1996 році у Будинку офіцерів наші звукорежисери побудували разом із легендарним британським продюсером і акустик-дизайнером Філом Ньюеллом, ми з вокальним ансамблем мого рідного села Соколова записували пісню «Тиху» («Ой, піду я на гору крутую»), — розповідає Віктор Бронюк. — Будинок офіцерів був культовим місцем, де завжди відбувалися знакові культурні події Вінниці, де багато поколінь вінничан пройшли через різні творчі гуртки. Кожний тут має теплі спогади. Тому, як на мене, правильним є рішення комісії залишити вцілілу після теракту 14 липня фасадну стіну, як символ нашої незламності, що ми все відбудуємо та продовжимо тут жити й творити. І ніякі москалі нас не зламають!

Знаменита студія звукозапису з унікальною гранітною кімнатою

Цікаві факти з історії Будинку офіцерів

Зі спогадів: «Тут хотіли заснувати грандіозну бібліотеку-пам’ятник Коцюбинському і Український національний драмтеатр». Найцікавішими фактами з історії Будинку офіцерів поділились у Музеї Вінниці.

1. Приміщення Будинку червоної армії звели протягом 1934-35 років за проєктом видатного українського архітектора Йосипа Каракіса. Це був типовий проєкт кінотеатру на 1000 глядачів, створений для Вінниці, Кривого Рогу і Харкова, який отримав першу премію на Всесоюзному конкурсі.

2. Спершу на тому місці планували створити грандіозну бібліотеку-пам’ятник Михайлу Коцюбинському. Але коштів на це не вистачало, та й відомче військове будівництво вважалося тоді більш пріоритетним.

3. Донедавна вважалося, ніби будівництво завершили аж у 1940 році. Проте завдяки матеріалам дослідниці Наталії Кушки відомо, що вже у 1935 році у тому приміщенні відбувалися виступи жіночого хорового ансамблю «Жінхоранс» під керуванням В. Верховинця (17-18 березня) та «Східного ансамблю» Е. Сарагуні (15 квітня). Із цих концертів розпочалася культурно-масова робота Будинку червоної армії. Як зазначає пані Кушка, він став осередком численних гуртків, музичної студії, там створили армійські оркестри, ансамблі, хор, танцювальні гуртки. Там також виступали артисти з інших міст. Наприклад, 22 лютого 1938 року гастролювали артисти Одеської філармонії.

4. Під час нацистської окупації Вінниці (1941-44 роки) Будинок офіцерів певний час використовувався як фронтовий збірний пункт вермахту №7 (колишній G). Там здійснювали цільовий розподіл солдат до військових підрозділів. На багатьох німецьких листівках того часу об’єкт помилково підписували як військову або танкову академію. Ймовірно, через барельєф на фасаді будівлі, центральним елементом якого був радянський танк БТ-7.

5. Із доповідної записки на ім’я начальника культурного відділу Вінницького самоврядування Крещука дізнаємося, що у листопаді 1941 року тут хотіли заснувати Український національний драматичний театр. Автором звернення був Маліч (артист музично-драматичного театру).

6. Діяч ОУН та перекладач комісії з дослідження злочинів НКВС у 1943 році Михайло Селешко у своїх спогадах називав Будинок червоної армії єдиною спорудою на Замості, яка «виглядала по-європейськи».

Такий вигляд Будинок офіцерів мав 81 рік тому. Фото 1942 року, з колекції Ігоря Ланового

7. У березні 1944 року будівля серйозно постраждала, всі дерев’яні конструкції згоріли. Відновлення тривало протягом 1946-47 років і з 25 вересня 1947-го заклад почав діяти як «Вінницький Гарнізонний Будинок офіцерів радянської армії». Будучи найбільшим концертним майданчиком області, Будинок офіцерів не раз ставав місцем для виступів артистів «всесоюзного» рівня. Водночас упродовж другої половини ХХ століття він був важливим центром дозвілля саме для жителів Замостя. Тут займалися художньою самодіяльністю, влаштовували танцювальні вечори та новорічні бали, демонструвалися кінострічки, діяли курси крою та шиття, дитяча музична студія тощо.

8. Розпорядженням Вінницької ОДА № 248 від 25 липня 1997 року Будинок офіцерів внесений до переліку пам’яток архітектури і містобудування (місцевого значення).

9. У 1998 році на фасаді будівлі встановили нову емблему у вигляді сокола. Нею прикрили барельєф із зображенням танка БТ-7. Дизайн розробив Валерій Ляхов, який на той час вже був автором символіки українських ВПС.

10. Найновіший період історії Будинку офіцерів переважно стосується різноманітних культурних подій. Після капітального ремонту у 2009 році місце продовжувало бути найбільшим у області концертним майданчиком.

Концертна зала і Будинок офіцерів після теракту 14 липня 2022 року

Після теракту 14 липня 2022 року чимало українських артистів знімали кліпи саме на фоні руїн вінницького Будинку офіцерів, аби через кадри і пісні вкотре нагадати про злочини рф проти України і українського народу.


Читайте також:

«Це наше спільне горе»: у Вінниці відкрили стелу пам'яті жертвам теракту 14 липня

«Не вірю, що її більше немає». Спогади рідних загиблих про трагедію 14 липня

Їх убила росія. Імена та історії загиблих внаслідок обстрілу Вінниці 14 липня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up