«Прадіда репресували за пуд зерна». Віктор Бронюк поділився болючою історією своєї родини

«Прадіда репресували за пуд зерна». Віктор Бронюк поділився болючою історією своєї родини
  • У День пам’яті жертв Голодомору лідер гурту «ТІК» розказав трагічну долю свого прадіда Семена, якого репресувала радянська влада.
  • У рідному селі Віктора Бронюка Соколова Хмільницького району дотепер місце, де колись був земельний наділ прадіда, називають Семеновим Яром.
  • Символічно, що у перші дні повномасштабного наступу рф саме туди впали рештки російської ракети, підбитої зі звичайного кулемета нашими безстрашними захисниками.

— У День пам’яті жертв Голодомору у нашій родині ми обов’язково запалюємо свічку у пам'ять про всіх замордованих українців і, зокрема, мого прадіда Семена, — розповідає Віктор Бронюк. — Вся його вина була у тому, що він, як справжній українець, був гарним, працьовитим господарем. Мав свою землю, худобу, пару коней — тому, звісно ж, радянська влада одразу оголосила його куркулем. Коли все до крихти забрали, прадід, аби прогодувати дружину і трьох дітей, був змушений піти працювати у колгосп. Його назначили охоронцем колгоспної комори. І коли під час голоду зі сльозами і благаннями, що діти пухнуть, прийшов родич просити зерна, прадід сказав: «Я відійду в сторону, а ти бери, скільки треба». На жаль, все, що взяв — пуд, тобто 16 кг зерна — той «родич» відніс радянським посіпакам. Здав мого прадіда і додому він вже не повернувся…

Про долю прадіда дізнався у середині 90-х

Про долю прадіда Віктор Бронюк дізнався у старшому шкільному віці і каже, саме тоді почав захоплюватися історією України.

— У родині ця тема довгий час була забороненою. Та мені, дитині радянського союзу, якого у школі як і всіх інших тоді вчили, що «всі народи — брати», завжди дивувало, чому мій дід, мамин тато, будучи поважною людиною у селі — головою ревізкомісії у колгоспі, не був членом комуністичної партії. Виявилося, не був принципово. Бо не пробачив радянському союзу те, що вони забрали і вбили його батька, — ділиться Віктор Бронюк. — Про смерть прадіда мені розказали лише у 90-х, коли нарешті люди більше почали говорити про Голодомор і репресії, які насправді були майже у кожній українській родині. Саме у той момент я усвідомив, що все, що нам розказували у радянській школі, було дуже далеким від реального життя. Ідеологія будувалася на міфах і крові наших людей, яких росіяни-самозванці, які чомусь назначили себе нашими «старшими братами», протягом всієї своєї історії ненавиділи. Просто за те, що ми, українці, є.

Відео дня

«Селянські повстання — ще одна правда, яку чомусь досі замовчують»

— Коли згадуємо жертв Голодомору, всі ми маємо пам’ятати ще одну правду, про яку чомусь досі не так багато говорять — це величезні селянські повстання. Насправді українців винищували не як покірних телят. Із початку колективізації селяни згуртовувались і ставали до боротьби проти радянського гніту. Зокрема, дуже масові були повстання на Поділлі — хто про це вперше чує, неодмінно погугліть, поцікавтесь, почитайте, щоб знати правду, — звертає увагу Віктор Бронюк. — Різня під час селянських повстань була страшенною і саме тому із москви й надійшла вказівка викорінити той дух вольності й винищити непокірну українську націю найбезжальнішим шляхом — заморивши голодом. Аби внаслідок геноциду нарешті «приборкати» бунтівних українців, щоб страх навічно поселився у їхніх душах і пам’яті... На деякий час це певним чином вдалося. Болюча правда про Голодомор і репресії замовчувалась. Мені у школі розказували, що основною причиною найбільшого голоду 1932-1933 років нібито був неврожай, хоча насправді рік був вдалим, урожаю зібрали достатньо і причина була одна-єдина — зумисний, жорстокий геноцид українського народу. Це потрібно знати і пам’ятати кожному! Війна, яку маємо нині — не сьогоднішня. Вона триває сотні років. росіяни нас системно нищили і якщо хтось іще надіється, що вони раптом «одумаються» — це глибока помилка. Історія говорить про інше.

«Рештки російської ракети впали саме на ділянці прадіда»

— Все, що залишилося від мого репресованого прадіда Семена — місце, де колись був його земельний наділ, яке донині у моєму рідному селі Соколова називають Семенів Яр. Символічно, що у перші дні повномасштабного наступу саме туди впали рештки російської ракети, підбитої зі звичайного кулемета нашими безстрашними захисниками, — говорить Віктор Бронюк. — Майже 100 років пройшло, а від «псевдобратів» досі прилітають привіти і ми вкотре бачимо їхню звірячу сутність. Біль минулого сьогодні для всіх нас подвоєний реаліями сьогодення. Та я неймовірно пишаюся нашим народом і нашими людьми, які попри всі випробування, сьогодні дають настільки потужний опір. Без крихти сумніву знаю, що ми все подолаємо, і Перемога неодмінно буде за нами!

 

Читайте також:

Про Голодомор 1932—1933рр: вінничан запрошують на проєкт «МАРІЯ» канадської художниці українського походження Лесі Марущак

Пляшка проса у музеї. Історія зерна, схованого і загубленого у голодному 1932 році

«Навіть в часи голоду були люди і ті, кого складно людьми назвати...» Спогади про голодомор

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ruslan Pustovit

    Який нещасний і подавлений.... А скільки таких самих ще, дідів і бабушок репресували!  Ні за що! Ти не подумав? Стули свою пельку, жертва обставин блін..
  • Віктор Піхур

    Дайте Бронюку орден, як нащадку репресованого
  • Читач96

    "росіяни-самозванці, які чомусь назначили себе нашими «старшими братами», протягом всієї своєї історії ненавиділи." АЛЬО ГАРАЖ! Кожен другий житель Вінниці має принаймні чверть російського коріння. Давайте не міряти черепи?!

    людмила шаталова reply Читач96

    Тільки кацапські утирки мають кацапське коріння, справжній українець  немає цієї гидоти, або викинув

    її зі свого роду!
  • Читач96

    Якби мала місце вишка, пришла б поштою бумажка. Скоріш за все, арештували, а в сорокові під час війни втік або загинув. Бронюк не згадуэ про те, що приходила бумажка. Ну і святого завскладом посадили в тюрягу - я в такі казки не вірю

keyboard_arrow_up