Про Голодомор 1932-1933рр: вінничан запрошують на проєкт «МАРІЯ» канадської художниці українського походження Лесі Марущак

Про Голодомор 1932-1933рр: вінничан запрошують на проєкт «МАРІЯ» канадської художниці українського походження Лесі Марущак
  • У четвер, 24 листопада, в центрі «Галерея-ХХI», «Арт Шик», (вулиця Архітектора Артинова, 12а) відкрився проєкт «МАРІЯ» канадської художниці українського походження Лесі Марущак.
  • Він є мобільним меморіальним простором, що увічнює пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років та присвячений його 90-м роковинам.

Перша виставка в межах проєкту «МАРІЯ» відкрилася восени 2020 у Національному музеї Голодомору-геноциду у Києві. Далі експозицію продемонстрували у Львові, а наступним містом став Харків, де через вторгнення росії, її змушенні були згорнути. Наразі Всеукраїнський тур відновлюється саме з нашого нашого міста. Відкриття проєкту у Вінниці відбудеться до Дня пам’яті жертв Голодомору, який у цьому році відзначається 26 листопада.

Найвідоміша виставка про Голодомор

Проєкт «МАРІЯ», визнаний Національним музеєм Голодомору-геноциду (Київ) як найвідоміша виставка про Голодомор 1932–33 років в Україні.

Відео дня

«Для мене було критично важливим уникнути монолітної мови та форми традиційних меморіалів, а натомість створити абстрактний простір, який би зіштовхував глядача із колективною пам’яттю про втрату. Сучасна війна проти України спирається на ті ж види зброї, які нормалізувалися під час та після Голодомору: дезінформація, заперечення та приховування. МАРІЯ — це метафора персонального та колективного страждання», — розповідає Леся Марущак.

В образі Марії втілена пам'ять мільйонів людей, її історія — це компіляція багатьох спогадів. Роботи авторки передають емоційну та раціональну відповідь на злочин, сформовану на основі розповідей тих, хто пережив Голодомор. 

Даний проєкт демонструвався у дев’яти країнах, книга за його мотивами потрапила до шортлиста Книжкової премії впливового міжнародного фотофестивалю Rencontres d’Arles у Франції (2019) та отримала нагороду за найкращий дизайн на міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» у Києві (2019).

У вересні 2020 року видання The Guardian опублікувало фото з проєкту «МАРІЯ» в статті про найкращі знімки з Landskrona festival.

Проєкт «МАРІЯ» передбачає інтерактивну участь глядачів: вони зможуть написати свої історії та думки про Голодомор та залишити їх на спеціальній дошці у виставковому залі. Надалі Леся Марущак планує використати ці історії з усієї України у наступних мистецьких проєктах, присвячених геноциду. Художниця також закликає ділитися ними у соцмережах під хештегом #ProjectMaria.

Крім того, у межах виставкового проєкту у Вінниці започатковано співпрацю Лесі Марущак із вінницьким мистецьким об’єднанням MŌN. Результат колаборації буде представлений у вигляді перформансу на тему пам’яті, а саме її формотворчій функції у становленні національної ідентичності.

Експозиція проєкту у Вінниці триватиме з 24 листопада до 24 січня.

Всеукраїнський тур проєкту МАРІЯ здійснюється за фінансової підтримки Світового Конґресу Українців.

Довідка

Леся Марущак – мисткиня, творчість якої спирається на історичне дослідження пам’яті й ідентичності, й за допомогою чуттєвості та візуальності пробуджує глибинні емоційні відчуття. Серед інституцій, що мають її твори: Музей мистецтв Метрополітен, Європейський дім фотографії в Парижі, Бостонський Атенеум, Стенфордський університет, Колумбійський університет та Бібліотека Конгресу.

MŌN Мистецьке об’єднання з Вінниці, яке утворюють три артисти: Гліб Зельгін, Ліна-Марія Шлапак та Катерина Прокопова. Проєкти MŌN створюються на взаємодії трьох методів комунікації (медіумів): слово, рух, візуальний образ. Улюблений та найбільш втілюваний вид проєктів – перформанс. Об’єднання створює свої проєкти у Вінниці, інтегруючи їх в міський простір.

«Галерея-ХХI», «Арт Шик» Сьогодні «Галерея XXI» — це Культурний Центр з оригінальною концепцією і філософією «Життя як мистецтво!». Засновник і автор концепції — Людмила Бушинська, директорка – Оксана Колесниченко. «Галерея XXI» це не просто місце для приємного шопінгу, зустрічей і відпочинку, а клубний, родинний, корпоративний заклад для людей з творчою душею, що йдуть в ногу з часом і ведуть здоровий спосіб життя. Світовий Конґрес Українців — міжнародна координаційна надбудова українських громад діаспори, що єднає понад 20 мільйонів українців з більш ніж 60 країн світу та сприяє консолідації світового українства.

 

Читайте також:

На Вінниччині сьогодні застосують планові відключення світла. Чи буде блекаут?

Вінницькі військові підняли синьо-жовтий прапор у Благодатному на Херсонщині

Мешканка Павлівки народила малюка-козака вагою понад п’ять кілограмів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Пустоцвіт Оксана

    Пам'ятаємо!🙏
  • Люба Павельчук

    Дякуємо за розуміння про те ,що Українці пережили...

keyboard_arrow_up