«Навіть в часи голоду були люди і ті, кого складно людьми назвати...» Спогади про голодомор

«Навіть в часи голоду були люди і ті, кого складно людьми назвати...» Спогади про голодомор
  • До Дня пам'яті жертв голодоморів вінницька патрульна роти тактико-оперативного реагування Любов Детюк розповіла, якими спогадами ділилася з нею колись покійна прабабуся.

Розповідь виклали на сторінці «Патрульна поліція Вінницької області» у фб минулого року.

Анастасія Бочарська народилась у 1907 році в селі Балабанівка на Вінниччині. Їй було 25, коли в Україну прийшов голод. Жінка в той час працювала робочою в їдальні радгоспу в селі Рожична Оратівського району, що, мабуть, і врятувало їй життя.

— Голова радгоспу наш був сердечним чоловіком. — розповідала Любі прабабуся. — Він намагався нам усім допомогти: давав трохи зерна, їжі, варив дертьову кашу і роздавав людям. Але потім хтось написав донос, і його з усією сім'єю чи вивезли в Сибір, чи розстріляли — не відомо.

Відео дня

Прабабуся в їдальні збирала картопляні очистки, берегла їх, а потім весною садила з них картоплю. Рвала насіння з липи, на болоті копала корінь аїру, сушила, перетирала на борошно і пекла млинці. З ранньої весни і до пізньої осені збирала листя трави «берізки», перетирала і варила «затеруху». Ще рятували ягоди шипшини, глоду, корінь лопуха.

— Одного разу, коли прабабуся поверталась увечері з роботи, на неї напали двоє чоловіків з ножами. Хотіли, мабуть, зарізати і з'їсти, бо випадки канібалізму тоді вже стали частими. Вона тікала, як могла. В ту мить назустріч випадково вийшов гурт дітей, вона побігла між ними, так і врятувалась. — розповідає Любов Детюк.

Анастасія Бочарська пережила той страшний голодомор, але до кінця життя не переставала збирати запаси їжі. Родичі й досі час-від-часу знаходять її «схрони» зерна і сухарів...

Люди, які пройшли крізь роки голоду, назавжди зберегли в собі страх, що таке колись може повторитися знову. І щоб цього не трапилось, ми, нащадки, повинні пам'ятати ті страшні часи, вивчати свою історію і виховувати свідомих громадян своєї країни.

Нагадаємо, вінничан запрошують на презентацію книги «Голодомор 1932-1933 рр. на Вінниччині: Скрижалі пам’яті»

 

Читайте також:

Сьогодні відзначають День подяки. Історія, традиції та заборони 26 листопада

Чотири громади підключили до електромережі: планові та аварійні відключення станом на 20 годину

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ivan Sobzyk

    Да памятають в мому селі-комсомолку Бону-до кінця життя з нею не вітались.

keyboard_arrow_up