Найкритичніші події року та нові герої: опитування вінничан про велику війну

Найкритичніші події року та нові герої: опитування вінничан про велику війну
  • Понад 80% опитаних вінничан долучилися до волонтерства після 24 лютого. У багатьох знизився дохід та з’явилися шкідливі звички, але водночас майже 70% впевненні у поверненні всіх окупованих територій. 
  • Про це все йдеться у опитуванні від фахівців команди Музею Вінниці. У ньому вони досліджували реакції, настрої та поведінку вінничан в умовах повномасштабного російського вторгнення в Україну. 

Опитування проводили 31 березня-14 квітня. Респондентів було 858. З них — 60% проживають у Вінниці від народження. Як пишуть автори опитування, цей проєкт — це спроба зафіксувати людські досвіди, поведінку та настрої, що стали наслідком розв’язання росією повномасштабної війни. 

Це дослідження важливе, бо у ньому враховується локальний характер процесів. Загалом жителям Вінницької МТГ задали 46 запитань. Розповідаємо результати опитування за тематичними блоками. Прочитати весь текст дослідження можете ТУТ

Початок вторгнення

«Чи вважали ви до 24 лютого можливим повномасштабне вторгнення РФ?», — питають респондентів. Більшість — не вірили у початок великої війни, таких людей майже 60%. Ще 36% вважали, що такий розвиток подій можливий. І 5% не задумувалися над цим. 

Відео дня

Однак навіть серед тих, хто очікував вторгнення, мало хто готувався до нього. «Тривожну валізу» до 24 лютого збирали лише 16% опитаних. 

«Як дізналися про початок повномасштабного вторгнення?», — уточнюють. 

Серед опитаних 51% дізналися від родичів, ще 12% — через соцмережі, а майже 14% почули звуки вибухів. Були й ті, які почули про це зі ЗМІ. З них 10% через інтернет-медіа; майже 7% через телебачення або радіо. Та 2,5% осіб дізналися через звук сирени. 

Для більшості першою реакцією на цю новину був страх, шок, розгубленість, тривога. 

«Яка подія від 24 лютого і до сьогодні була для вас найкритичнішою?», — запитують у вінничан. Найбільше відповіли, що це була ситуація довкола Маріуполя. 

Серед найкритичніших також визначали: масовані ракетні обстріли та факт візуального спостереження ракет; захоплення Чорнобильської та Запорізької АЕС; звірства росіян у Бучі та інших містах. 

(Не)безпека

«Чи піддавали ви або ваші родичі безпосередній фізичній загрозі з боку російських загарбників?», — дізнаються у респондентів. 

Серед опитаних 19,5% відзначили, що піддавалися. Ось, до прикладу, вінничанка Ольга ділиться переживаннями: «Коли після вибуху у моїй рідній Вінниці у приватному будинку сестри вціліло лише 2 вікна, а у брата дах відірвало від будинку і гепнуло назад, було відчуття такого жаху!!!! А потім... безмежна радість від того, що всі були на той момент в укритті, і ніхто не постраждав...всі живі, а це головне».

«Як ви реагуєте на сигнал “повітряна тривога”?», — цікавляться дослідники. Найбільше людей користуються правилом двох стін — понад 52%. Ще 16,7% облаштували безпечне укриття у себе в будинку; 14,6% — не йдуть до сховища; 9,6% — спускаються в укриття. 

Опитані жителі Вінницької МТГ відчують тривожні емоції, коли чують сирену. Однак, як зауважують автори опитування, помітна тенденція до емоційного звикання та адаптації. 

Ось, як описує свій стан, коли вона чує “повітряну тривогу” одна з респонденток Світлана: 

«В мене виробився умовний рефлекс - після того, як я її чую, мені хочеться в туалет [смайли - прим. авт.], це правда. Деколи мені вже часто байдуже на неї, деколи стає страшно і я ховаюсь, деколи я радію, що снаряди в нашому місті не потрапляли в житлові будівлі, деколи мені хочеться, щоб вже він прилетів до нас і це все закінчилось».

Повсякдення в умовах війни

Питають у жителів Вінниці й про те, чи почали вони відмовляти собі у різних повсякденних речах на кшталт походу на каву. Серез опитаних 70,6% відповіли — так. А понад 25% сказали, що лише впродовж перших кількох місяців. Більшість тих, хто почав себе обмежувати, пояснюють це формулюванням «не на часі». 

Питали також наступне: «Що допомагає вам зараз відволікатися від поганих думок, дарує відчуття спокою або задоволення?». 

Найбільше відповідей (майже 20%) були про роботу та фізичну працю. Для майже 15% — це проведений час зі сім’єю, спілкування з рідними та друзями. Для 8% — це прогулянки, ще для майже 7% — читання. Але є й 3,3% опитаних жителів Вінницької МТГ, яких ніщо не відволікає. 

А що вам допомагає зараз відволікатися від поганих думок? 

Опитування

А що вам допомагає зараз відволікатися від поганих думок?

Соціальна комунікація

«Чи вважаєте ви достатніми дії міської влади Вінниці щодо захисту міста та його жителів, організації гуманітарної допомоги, інформування населення про небезпеку та події на фронті?», — опитують вінничан. Як читаємо, 85,2% відповіли — так. 

Показовим є те, що абсолютна більшість респондентів 812 (94,6%) зазначила, що відчуває згуртованість містян під час війни, не відчуває 46 (5,4%) опитаних.

Волонтерство

Про об'єднаність українців знає весь світ. У Вінниці сформувалося чимало волонтерських організацій, й допомагає їм більшість містян тим чи іншим чином. Як читаємо у результатах опитування, 86,8% респондентів волонтерять. 

«Чи займалися ви волонтерською діяльністю під час АТО/ООС у 2014-2021 роках?», — анкетують вінничан. І 72% відповіли — ні. 

Як бачимо із результатів опитування кількість осіб, які долучалися до волонтерства упродовж 2014-2022 років зросла з 28% до майже 87% від початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Щодо способу волонтерства, то він достатньо різноманітний. Але найбільше (62,1%) респондентів фінансово підтримують ЗСУ. 

«Чи переслідує вас відчуття, що докладених вами зусиль недостатньо, хочеться зробити більше для підтримки інших та перемоги?», — запитують дослідники. 

Ствердну відповідь на це питання надали 85% людей. 

Настрої та очікування

Питали також наступне: «Чи з'явився у вас після повномасштабного російського вторгнення свій герой або героїня ("краш") серед захисників та захисниць України? Якщо так, то хто?». 

Відповіді вінничани надавали різні. 27,3% респондентів не дали відповіді на це питання, а 12,8% зазначили, що «усі хлопці та дівчата, що боронять Україну». Для 11,7% — героями стали ЗСУ загалом. А для 8,7% — Володимир Зеленський. 

Питали також про відчуття впевненості у поверненні під контроль України усіх окупованих територій. 68,5% відчувають впевненість, вірять або сподіваються на це. Але найменша впевненість у поверненні контролю над Кримом.

Ось, як підсумовує команда Музею Вінниці результати опитування: 

«Загалом люди зберігають здоровий оптимізм, більшість впевнена у перемозі України. Однак нам усім варто усвідомлювати ризики «втоми» від війни, загрози ворожих інформаційно-психологічних операцій, наявний рівень інфантилізму населення, певні очікування «швидких» рішень тощо. Надалі необхідно здійснити повторний зріз суспільних настроїв, для визначення їх тенденції та динаміки»

Авторами опитувальника є працівники Музею: Марія Куряча, к.і.н. Сергій Гула, к.і.н. Євген Сафар'янс, Олександр Федоришен, Микола Геркалюк. 

 

Читайте також:

«Я звикнув до смерті», — військовий медик Федір Мельник про службу на фронті

«Забрали з-під носа в орків». Як вівчарку Баді розшукали на окупованій території і вивезли у Вінницю?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up