«Що писати? Ми дуже багаті чи бідні, як церковна миша?» Нащо військкомат вивчає статки призовника

«Що писати? Ми дуже багаті чи бідні, як церковна миша?» Нащо військкомат вивчає статки призовника
  • Щоб у 18 років забрати до армії, хлопців вже з 16-ти ретельно вивчають у військкоматі.
  • Збирається інформація про місце проживання, навчання, здоров’я, сімейний, моральний та психологічний стан.
  • Але в опитувальнику чи не через рядок — який ваш/ваших рідних матеріальний стан? А це тут до чого? 

Цього літа сину 16 років виповнилося. Нещодавно він приніс додому кілька листочків А4, які треба заповнити і віднести до військкомату. На одному — «Довідка про склад сім’ї призовника», на іншому «Лист вивчення призовника». Сіли заповнювати, а там такі питання, що просто на голову не налазять. Військкомат хоче знати всі сімейні таємниці.

Окрім особистих даних призовника та його батьків, потрібна інформація від дільничного лікаря, від дільничного уповноваженого та від керівника навчального закладу. Тут все ясно. Але яка користь військкомату в інформації про оклад (середній заробіток чи пенсію) матері й тата? Навіщо армії знати матеріальний стан сім’ї? І яку цінність несе інформація про родичів, які проживають і які не проживають разом з батьками призовника, при чому з поміткою, де проживають і ким працюють?

З цими запитаннями журналістка 20minut.ua звернулася до військового комісаріату. Підполковник Юрій Лівкутник, тимчасово виконуючий обов’язки заступника військового комісара — начальника сектору комплектування Вінницького ОТЦК та СП (обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки) розказав, що і як.

Відео дня

Посилався підполковник на Постановку кабміну від 20 січня 2021 року № 100 «Про внесення змін до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом».

— Напевне, наступного року сину виповниться 17 років? — запитує підполковник Юрій Лівкутник. — Тож він має здійснити приписку до призовної дільниці. В дільниці йому випишуть приписне посвідчення і він має стати на облік, як допризовник. Коли сину виповниться 18 — стане призовником і його почнуть призивати до строкової військової служби.

А навіщо військкомату знати матеріальний стан сім’ї?

— Це не наша забаганка. Це стандартний бланк, не ми його придумували.

Це зрозуміло, але що мені, як мамі тут написати? Що ми здуріти, як багаті, чи навпаки — бідні, як церковна миша? Що буде на користь призовнику, а що ні? Якщо ж тут ніякої користі, то навіщо це питання?

— Ну напишіть — задовільний стан — це дуже гарне слово. Чого зразу, як церковна миша, я думаю, що ви не настільки бідні. Не потрібно розповідати і наскільки ви багаті, навіть, якщо дуже. Просто — все нормально, проживаєте, харчуєтеся, одягаєтеся (підполковник тут засміявся). Не треба бути такими вже чесними і там все розписувати — всі свої машини і куди ви їздили відпочивати.

А кого цікавлять родичі, що проживають за кордоном?

— Це питання важливе, ми коли вивчаємо людину, маємо оцінити ризик. Всі знають, що зараз в нас є конфлікт з Російською федерацією. Є люди, які можуть передавати якусь інформацію, яку не потрібно передавати, і туди, куди не потрібно. Питання про родичів вивчається, але воно не впливає на цю дитину. Тобто ця інформація потрібна, щоб оцінити, де саме призовник може служити, провести з ним бесіду. Це нам для того, щоб розуміти, в які війська призовника краще направити. Може ті війська, куди він хотів би, будуть пов’язані з державною таємницею.

А навіщо інформація про інших родичів, які проживають з батьками призовника?

— Є постанова кабміну, де передбачені зразки відповідних довідок. Ми не можемо змінювати зразок довідок про склад сім’ї, чи зразок листа вивчення, чи запиту на характеристику. Тобто є постанова, яка передбачає відповідні документи, вони мають бути в особовій справі. Не ми є законодавцями моди тієї чи іншої довідки.

Дитина не несе відповідальності за вчинки батьків та родичів. Навіщо писати, хто з родичів притягувались до карної відповідальності? Якщо дитина не хоче говорити, що в неї там дядько, наприклад, сидів за пограбування?

— Якщо дитина не хоче і напише, що таких немає, то перевіряти на цьому етапі ніхто не буде. І притягувати до відповідальності за відсутність достовірної інформації теж ніхто не буде. Але в процесі, коли призовник буде відібраний і буде направлятись у військову частину, його перевіряють через інформаційний центр на наявність судимостей. В принципі, дядько неважливий, важливий сам призовник. Але якщо є дядя з кримінальним минулим, то наприклад органи Національної гвардії України вивчають трошки глибше інформацію призовника, щоб не було поганої спадковості. Решта військ цим питанням не цікавиться.

Тоді, якщо є той самий дядько, чи батько, не дай Боже, раніше судимий, а дитина хоче служити в елітних військах. Її туди зась?

— Ну що значить елітні, в нас зараз немає такого поняття — не елітні війська, всі елітні, хоча так, є президентський полк. Та все одно, це родинне питання вивчає лише Нацгвардія. Тобто якщо є дядько і за щось там сидів, вивчають, за що саме — зброя, наркотики чи щось менш вагоме. Навіть якщо цього не буде написано, все рівно проб’ють по своїх базах і будуть вже приймати рішення. А для інших збройних сил — для служби це немає значення.

А якщо сам призовник «загримів по малолєткє»? По суті цей призовник відбув покарання і перед законом він чистий. Невже він немає права на чистий лист в своїй біографії і служити в тій самій Нацгвардії?

— Дивіться, є закон України про військовий обов’язок і військову службу, де чітко передбачено, якщо люди була засуджена до позбавлення волі, обмеження волі чи виправних робіт, вона знімається з військового обліку призовника. Тобто згідно законодавства, як призовника, ми його не маємо права призивати. Він не буде взагалі призиватися, як срочник. Але як резервіст та військовозобов’язаний — може бути.

Документи, які мають бути в особовій справі

— Є перелік документів, які мають бути в особовій справі призовника, нічого про пенсію бабусі, допомогу батька та зарплату матері там не вимагають, — каже юрист Ярослав Мартинюк. — Існує положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом.

Вказаним положенням затверджений вичерпний перелік документів, які можуть складатися у військкоматі і які необхідні для вивчення призовника та постановки його на облік. Перелік відомостей, які вказані в документах, не підлягає розширеному тлумаченню. Всі документи, які не відповідають офіційно затвердженим бланкам — це самодіяльність Міноборони.


 

Читайте також:

«Мені не вистачає 50 гривень на квиток…» Чи допомогли вінничани дівчині? (Експеримент 20minut.ua)

Доглядаєте людину похилого віку? За це можна отримати до 9000 грн за місяць

Здавай старий одяг — допомагай іншим. Куди у Вінниці можна віддати непотрібні речі?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Aleksandr Martunuyk

    Бо як правило діти багатих не служать в арміях і тим більше не воюють. Бідні та з середнім достатком завжди воювали і воюють за інтереси багатих. І для того щоб біднота не підозрювала реального стану речей,  її накачали патріотизмом та пропагандою.
  • Ирина Ирина

    Афганистан десять лет

keyboard_arrow_up