Здавай старий одяг — допомагай іншим. Куди у Вінниці можна віддати непотрібні речі?

Здавай старий одяг — допомагай іншим. Куди у Вінниці можна віддати непотрібні речі?
  • Тепла куртка, яка вже замала чи рукавиці, які вже не подобаються, — часом у наших повних шафах є речі, які нам не потрібні. Їм можна надати друге життя, тому не поспішайте виносити на смітник чи залишати сумувати вдома. 
  • Зібрали місця, де у Вінниці можна віддати непотрібний одяг, допомагаючи при цьому іншим. 

У Вінниці працює далеко не одна благодійна організація, які можуть дати речам друге життя, передавши їх тим, хто цього потребує. Більше того, деякі проекти також мають на меті навчити суспільство розумному споживанню — пропонують купити вживані речі або створити із них щось цілком нове. 

Найбільш відомим місцем, куди вінничани відносили старий та непотрібний одяг були соціальні контейнери. Останні фонд «Подільська громада» та комунальне підприємство «ЕкоВін» встановили у Вінниці у 2016 році. Спочатку було три контейнери, згодом один із пошкодили, і залишилося лише два.

Відео дня

Як пояснювали нам у «ЕкоВін» раніше, на час карантину їх прибрали, але повернуть на місця. Один має стояти поряд з Вежею, а інший — на вулиці Зодчих, 16.

Розповідаємо, куди ще ви можете віддати непотрібний одяг. 

«Спільна справа» 

Це громадська організація, яка вже кілька років, крім своєї основної діяльності, займається збором речей потребуючим. «Спільна справа» — насамперед об'єднання переселенців, але три роки тому вони організували ще й склад гуманітарної допомоги. Знаходиться останній на вулиці Замостянська, 7. Приносити туди речі можна у вівторок та четвер з 11.00 до 16.00. 

— Ми приймаємо одяг навіть у час пандемії, адже соціальні контейнери з вулиці забрали. Будь-кому, хто до нас приходить, ми можемо віддати необхідний одяг. До нас зверталися і безпритульні, і, наприклад, люди, які вийшли з психіатричної лікарні, тобто допомагаємо усім, — розповідає учасниця ГО Тетяна. — Одягу приносять чимало, але із взуттям у нас трішки проблеми, бракує його. Бажано, щоб куртки ще теплі приносили чи светри. Ми будемо раді будь-чому. 

Звертатися у громадську організацію, якщо ви хочете принести речі, можна за телефоном: 063 933 49 22 (Тетяна). 

«Промінь надії»

Дорослий одяг можна передати в ГО «Промінь надії», які допомагають безхатченкам. Громадська організація знаходиться в місті Гнівані. Будинок милосердя в селі Грижинці. Але більшість підопічних волонтери забирають з вулиць Вінниці. 

— З приходом холодів у нашому Будинку милосердя, в якому розпочинають нове життя колишні безхатченки, повний «аншлаг». Ми маємо можливість опікуватися десятьма чоловіками. Наразі всі ліжка зайняті. Тож ми вимушені відмовляти в допомозі, бо немає можливості допомогти більшій кількості людей, — розповідає голова ГО «Центр «Промінь надії» Ольга Бобрусь. — Ми потребуємо чоловічого одягу та взуття, особливо зимового. Також є потреба в продуктах.

Фото надане керівницею ГО

Якщо ви хочете передати свої речі у громадську організацію, можете звернутися за телефоном: 063 63 710 70 або 068 04 104 15. 

«Дім мама»

Дитячий та дорослий одяг можна передати також у кризовий центр для матерів та їхніх дітей «Дім Мама». Приймають сюди мам із дітьми різного віку, навіть вагітних з 27-го тижня. Час перебування у Центрі до півтора року. За такий період мами мають підшукати житло та влаштуватися на роботу. Наразі у кризовому центрі проживають діти різного віку. Тому волонтерка Галина каже, що будуть раді одягу, як для дорослих, так і для дітей. Волонтерка додає, що найбільше потребують зимового взуття та курток. 

Фото з ФБ-сторінки Центру

Центр знаходиться за адресою: Вінницький район, село Лука-Мелешківська, вул. Верхня Нагірна 38. Якщо ви хочете передати свої речі у громадську організацію, можете звернутися за телефоном: 093 00 668 22. 

Shuttle

У селі Стіна, що Вінниччині, місцеві жителі виробляють кольорові килимки, чохли для гаджетів, гаманці зі смужок старого одягу. Аби дати своїм речам нове життя, містяни можуть принести одяг на переробку до вінницької станції сортування Shuttle. Виробляють такі килими місцеві жительки, а отримані з продажу кошти йдуть на розвиток села.

Shuttle знаходиться за адресою: проспект Юності, 9. Якщо ви хочете передати свої речі у станцію сортування, можете звернутися за телефоном: 093 44 635 98.

philanthrop.ist 

Якщо одяг у хорошому стані — можна передати на барахолку philanthrop.ist. Зібрані кошти з продажу речей будуть передані хлопчику на лікування.

Організаторка цієї сторінки Анастасія Юрчишина розповідає, що створила її з метою об'єднати небайдужих людей Вінниці, які готові пожертвувати своїм одягом для одужання Стаса Любенко. Стас народився передчасно у 2015 році, саме під час бойових дій на Луганщині. Малюк був зовсім крихітним з вагою 650 грамів, і мав цілу купу вад. Він хворіє на епілепсію та має ДЦП.

— Я з мамою Стасика познайомилася у Facebook. Наша зустріч стала приводом розповісти всім про хворобу, яка блокує життя — епілепсія. На цій сторінці, я роблю все, аби люди детальніше дізнались все про цю недугу. А всі виручені кошти з проданих речей йдуть на допомогу Стасу, — розповідає Анастасія. — Для того, щоб долучитися до нашого проекту, потрібно сфотографувати свій одяг, який ви хочете віддати, та ми разом зафіксуємо його ціну. Далі я розміщую ці фото на сторінці барахолки і переказую кошти мамі Стасика. Таким чином нам вже вдалося назбирати 1 500 гривень. Якщо ви хочете передати свої речі у барахолку, можете звернутися на сторінку проекту в інстаграмі ТУТ.

 

Читайте також:

Благодійні контейнери Вінниці: чи варто залишати там речі і що з ними буде далі?

Перетворили сарай на еко-ініціативу. Хто і навіщо сортує сміття у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Анжела

    Яка пандемія, її вже давно нема. Таке враження ,що це старе оголошення.
  • Іван

    Спільна Справа знаходиться на Сабарові по вул.Черняховского 82  .На Замостянскі 7нема.номер тел.
    0662933232 Тетяна.
  • Надія Безпятчук

    Дуже сподобалася така пропозиція: віддати одяг іншим людям. Бажаю, щоб і в Тульчині були такі прийомні пункти, бо одягу залишається багато і немає, де його подіти.
  • Мостаг1чун 1ожалла

    Не старий одяг, а зайвий.

keyboard_arrow_up