Благодійні контейнери Вінниці: чи варто залишати там речі і що з ними буде далі?

Благодійні контейнери Вінниці: чи варто залишати там речі і що з ними буде далі?
  • Куди подіти непотрібний одяг? Просто викинути чи краще пожертвувати?
  • В нашому місті є контейнери для благодійності. 
  • Де вони знаходяться та куди потрапляють речі з соціальних баків? 

Соціальні контейнери для вжитого одягу, як розповіла Надія Лінчук з фонду «Подільська громада», встановили у Вінниці у 2016 році. Це ініціатива названого фонду та комунального підприємства «ЕкоВін». Спочатку було три контейнери, але зараз працює лише два. Третій пошкодили, і його тимчасово не використовують. Де знаходяться два соціальні баки для речей? 

1. На площі Європейській, 2 (поряд з Вежею):

Соціальний контейнер біля Вежі

2. На вулиці Зодчих, 16 (Фонтанна площа на мікрорайоні Поділля):

Відео дня
Соціальний контейнер на Поділлі

Встановлення додаткових контейнерів, як дізналася журналістка 20minut.ua, поки не планується. Речі з контейнерів вивозять, як мінімум, двічі на тиждень. У міжсезоння, коли люди підчищають шафи, — частіше, бо контейнери швидко наповнюються. 

Чи користуються вінничани соціальними контейнерами? Викидають непотрібний одяг на смітник чи віддають на благодійність? Ми знайшли людей, які поповнюють скриньки непотрібними їм речами. Ось розповідь однієї жінки з таких.

— Нещодавно ми з донькою пішли занести речі у контейнер благодійності, що на Поділлі, — розказує вінничанка Олена. — Контейнер був догори забитий, кришка його відчинена і пакунки з одягом майже валились на землю. Окрім того, поруч з контейнером раптом з’явилася жіночка і просила, аби ми ні в якому разі не клали речі всередину, а просто віддали їй. Якщо приноситимемо ще, говорила, залишати їх для неї поруч з баком. Також вона розповіла, що стоїть тут щодня з 16.00 до 18.00 і паралельно запитала, чи немає у нас зайвої сумочки вдома і одягу для неї на літо. 

— Якщо хтось курує і займається вивозом речей з контейнерів та речі дійсно йдуть за призначенням у інтернати, чому ж вони переповнені і поруч стоїть «черговий»? — дивується співрозмовниця. — Якщо ця жінка дійсно буде носити ті речі — будь ласка, я буду лише рада. Але якщо вона їх перебирає і викидає на смітник непотрібне, — це жах. Ми несемо одяг через пів міста для того, аби він комусь знадобився, аби хтось носив. А на смітник, я речі і сама винести можу.

Інструкція на контейнері

— На контейнерах збоку є номер телефону, за яким можна повідомити, що контейнер переповнений, або є якась інша проблема, — каже Надія Лінчук з «Подільської громади». — Можна писати нам на сторінку фонду. Зазвичай, люди використовують останній варіант — відправляють фото переповненого контейнеру нам у повідомлення. Намагаємось тоді, як найшвидше організувати забір. 

Ніякого контактного номеру телефону на контейнері не бачимо
Є тільки інформація, що приймають, а що кидати не можна

Між іншим, Надія Лінчук розповіла, що трапляються ситуації, коли насправді контейнер неповний: пакет закидують до середини трохи недбало, він перекидається боком і не падає вниз. Це створює проблему іншим речам, які в такому випадку не можуть потрапити всередину. 

— Трапляється, що цим користуються, розкидають одяг. Буває, дітей закидають всередину контейнеру і ті викидають одяг назовні. Останній варіант є небезпечним: дитина може застрягнути, не вибратись назад, — каже Надія Лінчук. — Окрім того, саме через такі ситуації був зламаний третій контейнер. На жаль, цілодобову охорону біля баку не можемо забезпечити. Ми ще пропонували перенести бак у інше місце з центру, але це зручне місце розташування. Тому також не зовсім вихід з ситуації.

Крадіжка чужих речей 

Вінничанка Катерина Крутенюк, що періодично поповнює благодійні скриньки, ось що розповіла:

— Здаю речі у благодійні скриньки десь раз на півроку. Раніше робила це частіше, так як бак знаходився біля «ПетроЦентру» на Замості, але його вже давно прибрали. Тоді мені не потрібно було далеко їздити з великою кількістю речей, все було поряд. Ні разу я не бачила, щоб кришка була закрита. А ось з приводу витягання речей людьми, було кілька випадків. До мене підходила скромно вдягнута жінка і просила перебрати речі, що я хотіла завантажити у скриньку, обрати щось для своїх дітей. Мене, до речі, завжди дивувало, що це були прямо таки конкретні речі. Наприклад, тепла кофта чи штани, взуття. Одного разу був неприємний випадок, поки я завантажувала одяг всередину і відвернулась — жінка схопила з мого пакету перше, що трапилось під руку, і побігла так швидко, як було сил.

Цей знімок знайшли в мережі: хтось зафіксував крадіжку з баку в Центрі

Чи варто везти речі в інтернат?

— Зараз найкраще роздавати непотрібні речі людям у скруті. Наприклад, тим, які проживають у селах або ж поцікавитись у сусідів, можливо, хтось дійсно потребує цього одягу, — каже організаторка благодійних заходів Діана Мороз. — У багатьох людей є такі знайомі, а якщо й немає, то вони хоча б чули щось про когось. Зараз майже всі заклади по типу дитячих будинків, інтернатів, будинків пристарілих мають речей з надлишком. Одягу дуже багато, така кількість просто непотрібна, і багато речей просто викидається адміністрацією, їх немає де зберігати. Необхідності такі заклади у речах не мають. Жоден з них. Тому якщо ви хочете, аби ваш вживаний одяг приносив користь і його дійсно носили, везти їх в інтернат — це поганий варіант.

Колись, років 10-12 тому, потреба у вживаному одязі і взутті була неймовірно великою. Про це говорить благодійниця. Каже, коли почалась війна, то дуже багато людей з сусідніх сіл біля інтернатів, дитячих будинків, будинків пристарілих звезли туди купи свого одягу.

— Адміністрація зазвичай просто не може відмовити, адже реакція людей часто буває якоюсь на кшталт «якщо вам одягу не треба — значить взагалі нічого не потрібно», — розказує Діана Мороз. — Отож одяг вивозиться, спалюється або просто гниє на складах. У подібних закладах завжди є потреба у тому, що треба купляти — спідня білизна, шкарпетки, тобто ті речі, які швидко зношуються і їх точно не привезеш вживаним. А звичайний одяг — він там не потрібен.

Куди дівається одяг з контейнерів?

— Речі з соціальних контейнерів отримує організація «Полум’я Надії», їх потім роздають безхатькам і потребуючим, — говорить Надія Лінчук. — Також бере громадська організація «Спільна справа» і роздає людям, які того потребують, соціально-незахищеним, тощо. Також даний одяг отримують деякі квартальні комітети міста, які далі передають його соціально-вразливим групам. Коли надходять запити або прохання від дитячих інтернатів, установ геріатричного типу — також відбираємо одяг та передаємо. Ми відкриті до співпраці і прохань. Тому завжди закликаємо звертатись і повідомляти про потребу.

Вуличні вішаки у Польщі

А на вулицях Варшави та інших міст, що приймають участь у акції благодійності, почали з’являтися вішаки для одягу, повністю відкриті для громадян, з невеликим дахом, аби речі не псувались. Ці вішаки доступні для всіх, кому необхідний верхній одяг, будь то безхатченко чи просто людина, яка не може собі дозволити тепле пальто.

Польський благодійний вішак: взяти одяг може кожен

Громадянин міста, що хоче зробити добру справу, або ж просто перебирає шафу, може залишити свою куртку, пальто, кожушок на такому вішаку і допомогти іншій, потребуючій людині, зігрітися. Така акція добра дуже швидко поширилась містами за кордоном, а що потрібно, аби поставити вішак у Вінниці?

За умовами акції, необхідно знайти підходяще місце для вішака і отримати згоду міста чи орендодавця на те, аби його встановити. Вішак повинен бути з накритим дахом та бути доступним 24 години на добу. Найкраще обрати якесь видиме та доступне місце, де кожен бажаючий зможе ним скористатися.

Після встановлення залишається повідомити місце знаходження вішака організаторам Wymiany Ciepła, що й започаткували цю акцію. Вони зроблять позначку на Google Maps про встановлення нової точки, де можна взяти або віддати верхній одяг.

 

Читайте також:

«Б’ють та знущаються майже з усіх». У Вінниці погодили модель притулку для безхатьків

Зимові фотосесії. Фотографи розповідають, як власноруч зробити якісну зйомку
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Наталия Неревенько

    В Киеве  тоже есть,  но закрыли.
    Одежду больше не  принимаю??!!
  • Софія Степанкевич

    В бару також таке потрібно
  • Валентина Швец

    Надо сделать как в Польше Очень хорошо придумано и доступно Ну а почему мы не можем такую помощь оказывать
  • Анна Габа-Верхуша

    ..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up