«Б’ють та знущаються майже з усіх». У Вінниці погодили модель притулку для безхатьків

«Б’ють та знущаються майже з усіх». У Вінниці погодили модель притулку для безхатьків
Героїня відео про безпритульних жінок, показаного активістами на презентації моделі притулку
  • Двоповерховий притулок для безпритульних у Вінниці планують створити вже у 2020 році. Визначаються з місцем. 
  • Тим часом волонтери розповіли, як громада може допомогти нужденним на вулицях міста. А чиновники розказали про допомогу муніципалітету, яка зараз існує.

Зустріч благодійних організацій, представників міськради та просто небайдужих людей йшла наприкінці грудня у Вінниці. Говорили про створення у Вінниці притулку для безхатьків.

Громадська організація «ВІСЬ» презентувала своє бачення того, як має виглядати майбутній притулок. Модель показали у вигляді схеми будинку на два поверхи, із спальнями, ванними кімнатами, кімнатами відпочинку та кабінетами для соціальної роботи з безхатченками.

За приклад брали притулки у інших містах України та за кордоном.

Відео дня

— Про який саморозвиток та соціалізацію може йти мова, якщо все, про що вони думають, — це поїсти. А найбільший страх — аби не побили. Знову. Бо б’ють та знущаються майже з усіх безпритульних. Вони хочуть відчувати себе у безпеці. А ще поїсти і помитись, — каже Світлана Дубіна і малює на дошці піраміду Маслоу.

Де бути притулку?

— Дуже багато представників ЗМІ, влади та просто впливових людей розголошує інформацію про безпритульних, страшну статистику, — продовжуєе Світлана. — І це дійсно діє. Йде ціла хвиля допомоги. І це ще більше показує, що ми дійсно можемо зробити все. Не має бути тема безпритульних людей кимось узурпована — ми маємо всі про це говорити і піклуватись. Разом. Якщо у нас будуть централізовані притулки, чи зможуть усі соціальні організації нам допомогти? Звісно.

Наразі йдуть перемови між чиновниками, активістами і держустановами. У всіх одна ціль — знайти місце, яке буде доступним, зручним і безпечним. І зробити це місце притулком для людей, які потребують допомоги.

Чи дійсно він потрібен?

— До нас привозять не просто безпритульних, ці безпритульні у стані глибокого алкогольного сп’яніння, — розповів головний лікар наркодиспансеру Павло Слободянюк.— У безхатьків, найперше, мають бути задоволені базові потреби. І обов’язково треба пам’ятати про правове поле. У нас є палата з чистенькими простирадлами, нова, на вісім ліжок. З десяти доставлених до нас безпритульних туди заходило двоє. Переважна кількість безпритульних позиціонують своє життя, як надану свободу. Тому не потрібно жити в ілюзії і думати, що кожному з них можна допомогти. Багато хто не хоче цієї допомоги. 

— Зима — до нас доставляють людей з обмороженням, вони просто лежать у копицях снігу, їх привозять до лікарні і вони просто сидять у коридорі і ми не можемо надати їм медичну допомогу. Примусово ми не маємо права це робити. Вони розвертаються і йдуть назад на вулицю, — говорить лікар.

Примушувати не стануть

В організації «ВІСЬ» наголошують, що примусово забирати безхатьків у притулок ніхто не буде. Все відбуватиметься добровільно, зі згоди та з бажанням самих потребуючих.

— Є дуже багато жителів нашого міста, які є свідками поганого ставлення до безхатченків, бачать, як вони замерзають на вулицях взимку, та хочуть допомогти, — говорить активістка. — Але не мають або сміливості підійти, або можливості допомогти матеріально. І навіть банально не знають, куди звернутися. До кого можна зателефонувати. Дуже багато телефонує на цілодобову лінію міськради, це питання дуже часто там постає.

— Ті громадські організації, які взяли на себе хоча б маленьку частинку цієї роботи, а може й цілий пласт — вони рятують життя, — впевнена керівник проекту Світлана Дубіна.

Жертви побоїв — жінки

З офіційного звернення вінницької громадської організації «ІПЦ «ВІСЬ»:

  • «У Вінницькій області відсутня комплексна система роботи з безхатченками. Ті послуги, які пропонуються нині, або точкові, або надаються певними ГО \ релігійними \ благодійними організаціями, а тому не задовольняють потребу та \ або є специфічними і рамковими. Нашою метою є привернення уваги громад саме до проблем бездомних жінок, як до порушення прав людини. Олюднення ставлення соціуму до безпритульних жінок через інформаційну кампанію та вироблення актуальної стратегії допомоги бездомним, особливо жінкам — безхатченкам, на регіональному рівні».

За словами керівника проекту Світлани Дубіної, безхатченки будь-якої статі потерпають від знущань, побоїв та насилля, але найбільше — жінки. Організація особливо звертає увагу громадян на цей неприємний фактор.

Існуюча благодійність 

Про благодійну допомогу бездомним розповів Андрій з організації «Полум’я надії»:

— У нас можна отримати комплексну допомогу — безхатьки можуть прийти поїсти, помитися, переодягнутися. Часи роботи: з 9.00 до 17.00. За 2019 рік було надано 552 таких комплексів допомоги. У нашому проекті приймають участь більше 30 волонтерів, кожну зміну працює 3-4 людини, які готові мити, переодягати, стригти та надавати дійсно практичні послуги. Провели 150 патрулювань — це виїзди на транспорті, ми їздимо, забираємо людей до нашого центру за їхньої згоди. У центри адаптацій відправили 117 людей. Якщо говорити про кількість безхатьків у Вінниці загалом, то з 300-400 осіб безпритульник 117 — це дійсно результат. 

На зустрічі учасниками показали ролик про шістьох безпритульних жінок та їх історії. Всі жінки на відео проживають поруч з нами, у Вінниці. Багато хто з учасників презентації пустив сльозу, коли дивилися це відео. 

Позиція влади — за

Представники міської ради сказав, що муніципалітет з великою підтримкою ставиться до ідеї створення централізованого притулку.

— У дуже багатьох безпритульних взагалі немає документів. Ніяких. У деяких є свідоцтво про народження, але немає паспорту. Хтось загубив, у когось відібрали… Ми готові допомогти кожному, хто хоче, аби йому допомогли, — сказала заступниця мера Галина Якубович. — Відновимо паспорт, і пенсійне посвідчення, якщо необхідно — інвалідність та навіть трудову книжку. Це не просто, адже треба дізнатись, чи був у людини стаж, якщо був, то який і де. Щоб бути безхатьком, не обов’язково ночувати на вокзалах та вулицях. Це можуть бути люди, які просто опинились у дуже скрутному становищі та у дуже важкій життєвій ситуації.

— Маю надію, що це може бути спільним із міською радою проектом. Якщо ні — долучимося власними силами, — коментує депутат облради Людмила Станіславенко. — Зі свого боку можу пообіцяти, що будуть люди, готові допомагати всім, чим зможуть навіть на безоплатній основі. Таких небайдужих у нашому місті дуже багато. Я почула, я з вами. 

— Ми 199 особам надали повний спектр надання соціальних послуг. Це і оформлення документів, і медичний супровід. Проводиться і роздача їжі, і направлення людей у реабілітаційні центри, — говорить директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова. — Кожна спілка і служба допомагає, як може, у нас одна мета, одне завдання. На сьогоднішній день базові, найнеобхідніші послуги надаються. Найголовніше — співпрацювати усім разом. Усе вийде. Якщо не зараз, то згодом.


Читайте також:

Біля «Урожаю» волонтери безкоштовно годуватимуть безхатченків

Як допомогти безпритульним тваринам? Сім способів
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Дима Умань

    А де можна подивитися на сам проект? Бо щось дуже він схожий на наш. Робили на конкурс десь на початку грудня. Конкурс був пов"язаний з цією темою. І ми мали з цим проектом йти у ВІСЬ. А тут бачу, що нас перегнали. Дивно все це
  • Доброжелатель

    Сделайте, правильно этот контингент как узнает что тут то съедется со всей Украины в Винницу будет как Лос-Анджелес – город бомжей. А что, изюминка
  • ОБА НА

    Добре знав декілька безхатченків. Ще з тих пір, коли були зхатченками.  Їм сім'я, діти на другому плані.  На першому розваги. Розлучення. Житло пополам. Житло профукали і вже безхатченко. І ніякі дії їх не виправлять, нажаль. І що робити?  Якщо їх власні діти не можуть .... То що можуть якісь тьоті, дяді.  А якщо будувати якісь приміщення, то краще арендувати село, в якому 90 відсотків пустують будинки, і хай овочами займуться. Вибачте за емоції.

    ОБА НА reply ОБА НА

    Приют, на мою думку, чергова лазійка до бюджетних коштів. Краще прихистити людей з інвалідністю, які дійсно працювати не можуть.

    ОБА НА reply ОБА НА

    Найгірше те, що працювати за їжу вони не будуть, тільки за оковиту. З голоду буде мучитись, а лопату в руки не візьмуть. Це я про знайомих. Пропонували їм і заробітки в бригаді. Сміється. Йому на вокзалі, базарі краще.
  • Анджелика Кравчук

    Их на Соборной и так хватает.Таи прибитое место
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up