Перетворили сарай на еко-ініціативу. Хто і навіщо сортує сміття у Вінниці

Перетворили сарай на еко-ініціативу. Хто і навіщо сортує сміття у Вінниці
  • Учнівська станція глибокого сортування вторсировини існує у Вінниці вже майже півроку. Для чого її створили? Хто у місті сортує сміття? Та які результати її роботи? 

Сортувальну станцію «Shuttle» відкрили у жовтні 2019 року на території школи «Аіст», що на проспекті Юності. Ініціаторкою еко-станції стала школярка. Зараз до еко-ініціативи долучається чимало вінничан. Щомісяця школярі здають на переробку близько 400 кілограмів сміття.

Як працює станція та з якими складнощами вони стикаються, ми поговорили з її організаторкою. 

Облаштували станцію в аварійному сараї

— Створили ми її за прикладом іншої станції сортування «Ecohope», на якій вторинну сировину сортували аж на двадцять фракцій, — розповідає організаторка 17-річна Марія Ошовська. — Коли цю першу станцію у місті відкрили, я спілкувалась з її засновницею, і саме вона запропонувала таку ж станцію відкрити у нас. Я не думала, що це можливо. Адже не вірила, що знайдеться місце, гроші та однодумці. Але почала шукати можливості. 

Відео дня

Директор моєї школи сказав, що на території навчального закладу є будівля, яка не використовується ніким і в принципі її б можна було обладнати під сортувальну станцію. Ми відкрили двері цього аварійного сараю у червні 2019-го і почали робити все, що від нас залежить. Забрали все зайве, вивезли сміття, яке там було та оглянули, що можна зробити. 

Потім виникла проблема з коштами, ми зовсім не розуміли, де їх брати і як спланували. Але почали шукати спонсорів. Ними стала наша школа «Аіст» і місцева команда американського футболу «Вінницькі вовки». На невеличку суму ми змогли поприбирати все, розмалювати приміщення, купити пакети для сміття та інші необхідні речі. З жовтня 2019-го ми працюємо. 

До реставрації закинутого сараю долучилось близько 20-ти небайдужих до теми екології людей. Були волонтери, які приходили щодня, наша команда, та були вінничани, які на 15-ть хвилин забігали і допомагали. Одного разу навіть прийшла дівчинка років семи, щоб допомогти нам. Ми вдячні усім. 

Загалом, більшість вінничан на відкриття «шатлу» відреагували позитивно. Половина людей казали: «Я, звичайно, сортувати не буду, але ідея станції хороша». Проте знайшлось й чимало вінничан, які вже сортували і справді раділи тому, що ми відкрились. 

Сортують сміття на близько 30 фракцій

Ми ділимо сміття на близько 30-ти фракцій, найбільше, звісно, різновидів пластику. Приймаємо: макулатуру, пластик і скло. Потім здаємо різним організаціям, щоб вони з ним працювали. Наразі є три компанії з якими ми співпрацюємо: «Вторма-Вінниця», вони забирають найбільше фракцій — більшість макулатури, пляшки та скло. А тетрапаки та горнятки ми пересилаємо у Київ на «Зелений птах». Шуршик, РР, PS і поліетилен — їдуть на переробку до підприємства «Руслана». Ми дуже пишаємось цим, бо шуршик найчастіше спалюють. Однак у нас є вінницький завод «Руслана», який займається виготовленням бруківки та люків, саме використовуючи такі види пластику. 

Команда нашого «шатлу» складається з 11 школярів, які сортують відходи по цих фракціях. Спочатку нас було шість, але я поїду навчатись в інше місто в цьому році, тому ми долучаємо нових людей до свого колективу. У нас є внутрішні правила та розклад чергувань. Ми злагоджена команда. 

— Моє життя б було гіршим без «шатлу», я б не цікавилась проблемою екології та займалась іншою непотрібною маячнею, — каже одна з учасниць ініціативи Марія Осовська. — До того ж бути частинкою такого проекту — це дуже цікаво. Зараз я відмовилась від деяких не екологічних звичок та сортую сміття. До речі, переконати батьків почати сортувати сміття було складно. 

Але хочу зазначити, що ми не приймаємо брудне сміття та не сортуємо його. Ми просто допомагаємо людям розібратись, куди що класти. Проте деякі люди цього не розуміють, бували випадки, коли просто залишали сміття і йшли. Це дуже сумно. Так, ми робимо це все на добровільній основі, але ж також хочемо, щоб відвідувачі поважали наш час. Бо поєднувати зі звичним життям чергування у «шатлі» таки складно.

Переробляють старий одяг на килимки

—  Така ініціатива належить громадській організації «Наше Поділля», — розповідає Маша. — Вони запропонували нам співпрацю і ми, звісно, долучились. Це крута ідея. Вироблятимуть ці килимки у селі Стіна, що Вінниччині, місцеві жителі планують робити кольорові килимки зі смужок старого одягу.

Тож, щоб речі даремно не пропадали, жителі Вінниці можуть принести одяг на переробку до нашої станції сортування.  Нам цілу коробку одягу вже принесли, навіть з інших міст готові пересилати. Ми приймаємо майже будь-який одяг, такий з яким можна потім працювати на ткацькому верстаті. Отримані з продажу килимів кошти підуть на розвиток села, збереження його краси та історії.

Нами приймається пробна партія будь-якого вживаного одягу та тканин: синтетичного, органічного та зі змішаних волокон. Найзручніше, звичайно, майстрам працювати з тонкими тканинами: футболками, сорочками, платтями. Тому не зволікайте та подаруйте старим речам нове життя. 

Пережили крадіжку та мріють про ще одне приміщення

— Минулого тижня, 21 лютого, вандали обікрали та понищили нашу станцію сортування сміття, — розповідає Марія. — Ввечері я з своєю подругою була на чергуванні, о 18.00 ми, як завжди, закрили двері і пішли додому. Наступного дня помітили, що наш «Shuttle» обікрали. Здавалось би, що красти на сортувальній станції, у нас нічого ж немає. Але злодії таки знайшли, що вкрасти. Пропав візок, прожектори, екран від вагів та маленький вогнегасник — речі, які наша команда придбала за грантові кошти. Ми одразу ж викликали поліцію, правоохоронці склали протокол.

У голові не вкладалось, що ми маємо з цим всім робити. Вирішили просто запостити пост у соцмережах і попросили людей нам допомогти. Буквально за кілька днів зібрали 15 тисяч гривень. Ми не могли повірити, сподівались максимум на тисячу-дві. Але підтримка від людей була просто колосальна, це так приємно. 

За кілька днів, після крадіжки, до нас звернулись працівники «ЕкоВіна». Вони вмонтували нам нові металеві двері та облаштували освітлення. Окрім цього — відновили пошкоджені ваги. Наразі все відбувається дуже швидко, тому ми ще думаємо, що купити на зібрані гроші. Відновимо роботу станції вже цієї неділі.

Також у нас вже довгий час була ідея відкрити ще одне приміщення, взагалі планів достатньо, але коли ми їх будемо реалізовувати — сказати точно не можемо. 

Працює «шатл» у середу, четвер, п'ятницю з 16.00 до 18.00. В неділю — ми відкриті з 12.00 до 15.00. Адреса: Юності, 9. Запрошуємо в гості. 

 

Читайте також: 

На власному досвіді. Як вінницька родина цілий рік живе без сміття

ТОП-15 концертів цієї весни: від «Boney M» до «Бумбоксу»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olga Krasnova

    На замості є щось подібне?

keyboard_arrow_up