На власному досвіді. Як вінницька родина цілий рік живе без сміття

На власному досвіді. Як вінницька родина цілий рік живе без сміття
  • Саморобна зубна паста, домашня сортувальна станція та цілковита відмова від пластику — такого еко-стилю життя вже рік дотримується сім’я Березовських з Вінниці.
  • У їхньому побуті все багаторазове, а діти навчились обходитись без пластикових іграшок. 

Юлія та Олександр Березовські, їхні четверо малюків та мама Юлії живуть у будинку зі зрубу на околицях Вінниці. Рік тому родина оголосила війну поліетиленовим пакетикам та пластику, і перейшла на стиль життя — нуль відходів. Сама Юлія — викладачка англійської, зараз у декретній відпустці, чоловік Олександр працює в IT-сфері.

«Перейшли на світлу сторону»

— Рік тому я почала сортувати сміття на сухе та вологе і зрозуміла, що від нашої великої сім’ї залишається дуже багато відходів, — розповідає Юлія. — Ми вирішили, що це жахливо і нам має бути соромно за таку кількість сміття. Тоді й прийняли рішення, що це потрібно терміново змінювати. Вже приблизно рік, як ми перейшли на світлу сторону. 

Першим від чого родина відмовилася — були поліетиленові пакети. Їх замінили торбинками з тканини та паперу, а ще придбали «авоськи». З ними вони ходять до продуктових крамниць. Юлія каже, що від одноразового пластику відмовитись не так просто, як хотілось би. Чоловік спочатку казав: «Чого я маю це робити?», але потім це ввійшло у звичку. 

Відео дня

— Ми все замінили на речі багаторазового використання, — каже жінка. — Якщо йдемо за кавою, то із своїм стаканчиком. У мене, наприклад, він бамбуковий та красивий. Також я перевела сім’ю на те, щоб не купувати на вулиці воду чи напої. Натомість ми завжди носимо воду у власних багаторазових пляшках. 

На думку Юлії, такий спосіб життя недорогий. Вона каже, що для того, щоб почати його дотримуватися, потрібно не так багато всього.

— У мене немає десяти кремів для обличчя, а є один, — каже Юлія. — Також немає вагону декоративної косметики, а лише найнеобхідніше, і я цим користуюсь дуже рідко. Я зрозуміла, що мені треба менше купувати. Таким чином ми відмовились від йогуртів, бо вони у пластику, від різних десертів, перекусів на вулиці. То порахуйте, яка це економія виходить. Можна відкласти на більш дорогі, але ж корисніші речі. Тому наш бюджет, після переходу на екологічний стиль життя, не змінився. Ми як витрачали певну суму, так і витрачаємо. 

У ванній — еко-засоби

— У домі я змогла повністю замінити побутову хімію. Рідини для миття посуду, підлоги, ванни, які продають у пластику, ми замінили на натуральні продукти. Більшість домашніх прибирань я роблю власноруч приготовленими засобами для миття. 

Посуд Юлія, наприклад, миє гірчичним порошком з содою. А ванну чистить перекисом водню, содою та господарським милом. Зубну пасту жінка також робить сама, каже, рецепт для її приготування знайшли в інтернеті. Шампунь і кондиціонер для волосся купує тверді. Губки для миття посуду використовує целюлозні. Також засіб для миття посуду варить сама з шкаралупи мильного горіха. Каже, що там відваром відмивають навіть найбрудніший посуд.

— Заміна є всьому, було б лише бажання знайти її, — каже вінничанка. — Звісно, потрібно витратити на це час. Насправді ці всі еко-засоби дуже легко робити, і крім того, ми бережемо своє здоров’я. До того ж інгредієнти максимально прості, у мене вдома завжди є гірчичний порошок, сода та оцет. Ще роблю настоянку з апельсинових шкірок, вона чудово чистить. А якщо ж не можу зробити засіб власноруч, то шукаю еко-упаковку. Наприклад, пральний порошок у картоні купуємо. Зараз вдосталь фірм, які переходять на екологічні пакування.

В будинку міні-сортувальна станція

Сміття Березовські сортують одразу. Для цього на кухні поставили величезний ящик від велосипеда і поділили його на десять відділень. Туди скидають сухі відходи. Вологі - компостують у ямі, яку викопали на городі. Зібране сміття раз у кілька місяців везуть на сортувальну станцію у Вінниці.

— Коли ми їдемо на сортувальну станцію, то там потрібно все поділити на 30-ть фракцій. Тому краще це зробити вдома, — розповідає Юлія. — Ми розкладаємо все по різним коробках, це не дуже зручно, але екологія потребує жертв. Сортуємо за маркуванням на продукції. Щоправда, часто виробники не ставлять маркування, я звертаю на це увагу, бо якщо немає маркування, то це ти нікуди не здасиш. 

У результаті у Березовських сміття немає взагалі. Юлія каже, що для цілком екологічного способу життя вони б хотіли відмовитись ще від авто. 

— Ми їздимо на машині, це не екологічно, але ми живемо за містом, тому відмовитись складно. Поки не знаємо, як без неї обійтись, бо дітей на тренування потрібно відвозити у місто, за покупками їздити. 

Також родина хоче відмовитись від перельотів, бо статистика каже, що один перельот для однієї людини дорівнює року користування автівкою. 

— Ми рідко літаємо кудись, десь раз у рік, — каже співрозмовниця. — Хотілось би зовсім цього не робити, думаю, в Україні також багато чого красивого і за цей рік можна багато куди поїхати, замість одного перельоту в Європу. 

Дітям не купують багато іграшок

У родині Юлії та Олександра четверо дітей, найстаршому — вісім, а наймолодшому — два роки. Діти також дотримуються еко-стилю життя та сортують сміття. 

— Ми пояснили дітям, що пластик — це дуже погано для природи, — каже жінка. — Я їм показала картинки китів, які страждають в океані від пластику. Сказала, що ми можемо продовжувати забруднювати природу, або допомогти їй. Вони вибрали останній варіант, тому я пояснила, що для цього потрібно припинити купувати зайве, обдумувати кожну покупку. Наприклад, мильні бульбашки ми не будемо купувати, бо ними можна гратись лише кілька годин. Звісно, іноді в магазині вони кажуть: «Я хочу кіндер-сюрприз», але потім одразу пригадують, що це ж пластик і самі відмовляються його купувати. Ми, як батьки, іноді тиснемо їм на совість. Але діти ж виростуть усвідомленими людьми і будуть допомагати природі. Я вважаю, що ми дітей ні в чому не обмежуємо, але навіщо ж дітям десять іграшок, наприклад. 

5 легких кроків до більш екологічного життя 

 —  Якщо людина зробить ці п’ять мінімальних кроків у своєму житті, то це вже буде добре, — каже Юлія. — Їх може зробити кожен для того, щоб принаймні навколо себе покращити екологічну ситуацію. 

Отож, перше, що радить зробити Юлія — це відмовитись від пакетів. Замість них використовуйте мішечки чи еко-торби. По-друге, відмовитись від одноразових стаканчиків. Натомість купіть термо або еко-чашку для кави і ходіть із нею повсюди. По-третє, забудьте про одноразові бутилки для води, купуємо одну бутилку і ходимо із нею роками. 
— Постарайтесь відмовитись від одноразових речей у своїй ванній. Можна позбавитись від: вушних паличок, зубної щітки, замінити її на бамбукову. А замість шампуню у пластиковій упаковці купити твердий, — каже жінка. — І останнє — менше використовуйте машину, натомість старайтесь більше ходити пішки чи пересядьте на велосипед. Все, ви вже еко-активіст, — додає Юлія. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (53)
  • Andrii Tkachuk

    Бідні діти
  • Наташа Игнатьева

    Вы ещё не давайте детям кушать ,и не ходите в туалет, знаете какая экономия будет
  • Валентина Іванова

    Если есть сила воли, это может быть, бедные дети - им нужно думать, что можно ?
  • Тетяна Федик

    Якихось років 30 тому всі обходились практично без пластику. А зараз це навіть важко уявити. Ця родина- справжні молодці!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:11 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up