«На фронт відправили вже кілька десятків»: вінницькі студенти роблять повербанки та зарядні станції

«На фронт відправили вже кілька десятків»: вінницькі студенти роблять повербанки та зарядні станції
  • Студенти Вінницького технічного коледжу, у вільний від заняття час, займаються виготовленням павербанків, інверторів, точкових зварювальних апаратів та інших важливих речей для наших захисників та захисниць.
  • І все із несправних приладів, які зазвичай викидають у смітник. Наприклад, павербанки виготовляють із використаних електронних цигарок, а світлодіодні ліхтарики — зі вживаних лампочок.

Повербанки, зварювальні апарати, інвертори, бліндажні ліхтарики, окопні свічки — усе це з перших днів повномасштабного вторгнення власноруч виготовляють та передають до ЗСУ студенти та викладачі Вінницького технічного фахового коледжу. Останнім їхнім винаходом стала портативна зарядна станція з сонячною панеллю. Незабаром кілька таких станцій відправлять нашим захисникам та захисницям у гарячі точки фронту. 

Викладач коледжу Андрій Крисак каже, що ініціатива допомоги українському війську виникла ще навесні. Тоді викладачі, студенти, їхні батьки та випускники почали думати, як вони можуть приносити користь ЗСУ. Зупинилися на повербанках. 

Для виготовлення одного такого йде в середньому до 15 акумуляторів від використаних одноразових електронних сигарет, або так званих «одноразок». Їх, каже Андрій, приносять як студенти, так і містяни, і навіть люди з інших регіонів. Потужності вистачає для живлення рацій, телефонів та ліхтарів.

Відео дня

Одноразки

Іншим саморобним девайсом студентів стали перетворювачі напруги з 12 на 220 вольтів. Їх вже вдалося зробити та відправити кілька десятків. Надалі військові зв’язалися з викладачами коледжу й сказали: «Нам би якийсь такий пристрій, який міг би живити не лише телефони чи рації, але й термінали Starlink». 

— Тоді ми й почали думати, як нам реалізувати це на практиці. Дещо поміркувавши, вирішили збирати портативні електростанції, які могли б заряджатися не лише від мережі, але й від сонячної панелі. Вона складається з акумулятора, перетворювача напруги, сонячної панелі. Має зарядний пристрій, дев’ять USB-виходів та контролер, — пояснює Андрій Крисак. — Є у нас і сварка, вона доволі примітивна, малопотужна, але простий тонкий метал зварити може, коли, наприклад, у рембаті не мають підключення до мережі. Це розробка наших студентів, вони створили її власноруч. 

Андрій Крисак

Андрій говорить, що усі зібрані ними девайси передають лише на передову, де вони найбільш потрібні. Спочатку, каже, пріоритетним напрямком був Південь, тепер Схід: Харківщина та Донеччина. 

Зарядна станція

Збирають також бліндажні ліхтарі. Складаються вони з корпусів вже згаданих раніше «одноразок», куди поміщають акумулятор. Джерелом світла в них є діоди з перегорілих LED-лампочок. Втім, каже Андрій, зараз вони мають дефіцит з матеріалами, адже не можуть знайти деяких компонентів, як ось лампочок потрібного розміру: колби з розсіювачами мають бути меншими за стандартні, щоб військовим було зручно носити їх в кишенях. 

Бліндажний ліхтарик

Ще одним напрямком діяльності студентів та викладачів технічного коледжу стали бліндажні свічки. З ними також останнім часом виникли заминки, адже немає воску та парафіну. 

Якщо ви маєте використані LED-лампи, одноразові цигарки, віск та парафін, несправні мікрохвильовки чи ноутбуки, акумулятори, будь-які стабілізатори й пристрої з трансформаторами, УПСи — усе це може знадобитися для створення корисних для наших захисниць та захисників пристроїв. Отримати більш детальну інформацію про потреби, можна за номером: (067)942-56-35 — Андрій Крисак. 

— Ми будемо раді будь-якій допомозі, не лише фінансовій чи складниками. Можливо, хтось має більший за наш досвід у створенні таких речей і може нас проконсультувати, чи, наприклад, має цікаві ідеї, які ми могли б втілити в життя, — говорить Андрій.

 

Читайте також:

«Да-а-а, міні-гради на пікапи ми ще не ставили». Новинка від волонтера Романовського

Під час користування банкоматом зникло світло? У банках пояснили, що робити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач74

    Я просто ору, студенты коледжа делают сварочник, где с одной стороны "дякую ЗСУ" а с другой на кацапском. 201 iq
  • Ирина Токарчук

    Молодці!!! 🇺🇦
  • Лілик Тетяна

    👍👍👍

keyboard_arrow_up