Мерч, набір команди та розробка меню. Як зараз працює соціальний ресторан «Коцюбинський 220»

Мерч, набір команди та розробка меню. Як зараз працює соціальний ресторан «Коцюбинський 220»
  • Перший у Вінниці соціальний ресторан вже може похизуватися своїм приміщенням і стартом роботи, щоправда, поки не як ресторан.
  • Поговорили з ідейною натхненницею «Коцюбинський 220», яка розповіла, як зараз працює соціальний проект та коли ми з вами зможемо скуштувати подільських страв у їхніх стінах. 

 

Цей соціальний ресторан має стати місцем, де вінничани й гості міста зможуть насолодитись смачними справами місцевої кухні. А працівниками у закладі будуть люди з інвалідністю. Кухарка на інвалідному візку та офіціант з ментальними вадами, — все це може стати реальністю завдяки проекту «Коцюбинський 220». 

Детальніше про «Коцюбинський 220» радимо прочитати у матеріалі: 

У червні цього року творці «Коцюбинський 220» раділи здобутому приміщенню для закладу. А нещодавно на Facebook-сторінці соціального ресторану «Коцюбинський 220» вже почали з'являтися дописи про творчі вечори та кулінарні майстер-класи, які проходять у приміщенні ресторану. Тож, ми відвідали один з таких вечорів та розповідаємо вам, як працює соціальний проект зараз. 

На проспекті Коцюбинського 53, поруч з коледжом будівництва і архітектури, розташувався майбутній соціальний ресторан «Коцюбинський 220». Зайшовши туди в суботу ввечері, у час майстер-класу з приготування гонконзьких вафель, ми не помітили багато людей. Просторе приміщення заповнили близько десятка вінничан.

За барною стійкою нас з усмішкою зустріла ідейна натхненниця проекту Олена Павлова. Жінка попросила зачекати хвилинку, поки вона приготує каву гостям. Придбати тут поки можна лише напої. 

— Ми ще не відкрилися, — починає розмову Олена Павлова. — Точніше, ми відкрилися, але, як громадський простір. Наразі у нас тримає найголовніший процес — ми готуємо команду. Оскільки команда має бути інклюзивною, і з усіх треба зробити професіоналів свої справи, незалежно від того, яка у них інвалідність. 

— Тут будуть працювати люди з порушенням рухових функцій, і з ментальними хворобами, і з іншими формами інвалідності. Нам треба розуміти особливість кожного і те, як людину вбудувати в команду. Методик таких немає, тому ми фактично все робимо з нуля, але наш досвід можна буде транслювати далі. 

Команда у закладі складатиметься приблизно із 30 осіб, зараз вже зібрали близько десяти. Із усього персоналу 30% будуть люди з інвалідністю, надалі цей відсоток збільшуватимуть. Засновниця пояснює, що тут вчать людей з інвалідністю бути самостійними та конкурентоздатними. 

— У нас не кажуть: «Візьміть мене на роботу, бо вам квоту по людях з інвалідністю треба закрити». У нас все по-іншому, тут кажуть: «Візьміть мене на роботу, бо я професіонал». Для людей з інвалідністю це дуже важливо звучить і вони віддаються цій роботі, — продовжує Олена Павлова. — Зараз у нас всі працюють волонтерами, фактично зарплату немає з чого платити, але їй й ніхто не просить, бо всі розуміють ситуацію. Я ж розумію, що тут збирається той люд, з якого починаються позитивні і класні зміни. 

Число 220 в назві не випадкове

Нагадаємо, що ідея створити такий соціальний проект виникла у нині покійної громадської діячки, голови правління Вінницької громадської організації «Гармонія» Раїси Панасюк та дослідниці подільської кухні Олени Павлової. Активістки Раїси Панасюк не стало, однак співавторка ініціативи не полишила намірів втілити задум в життя.

— У нас найпотужніша організація людей з інвалідністю «Гармонія» і не використати наш потенціал людей з інвалідністю було б не правильно, — говорить Олена Павлова. 

В назву закладу теж закладено свої сенси, як розповідала раніше Олена Павлова. По-перше, постать Коцюбинського. Адже Вінницю багато хто асоціює саме з цією людиною. По-друге, відомий письменник був знаним гурманом, а тому частина його «смачних» розповідей про їжу ляжуть в основу складання меню. По-третє, заклад буде розміщуватися на однойменному проспекті. Число 220 в назві також не випадкове. Воно транслює слоган ініціативи: 220 (читати вольт) — «Увімкни місто», а також кількість людей, які стануть засновниками закладу. 

— А ще у день смерті Раїси Панасюк — день народження Коцюбинського. Цей проект поєднує у собі якісь неймовірні цифри. І коли вже нам здається, що нічого не виходить, то все сходиться. Так само як ми здобували це приміщення. Ми виграли його в аукціоні, попри те, що проти нас йшли «люди з грошима». 

У приміщенні, про яке розповідає Олена Павлова, зараз діє громадський простір. Як пояснює засновниця, вінничани можуть звертатися до «Коцюбинського 220», коли хочуть організувати будь-який захід: концерти, творчі вечори, тусовки для молоді. Приміщення вони надають безоплатно. 

— Замостя досить проблемне у тому плані, де молоді можна зібратися. А ми можемо виступати місцем, де будуть проводити різні заходи. Наприклад, на 17 вересня ми плануємо читання невеликих оповідань Коцюбинського та сучасних молодих авторів. Хочемо зібрати тусовку людей, які пишуть смачні та класні тексти, — каже ідейна натхненниця. 

Розробляють меню та готуються до ремонтів

— Паралельно ми працюємо над меню. А також над тим, щоб завести сюди гарну енергетику. Ми розшукуємо якісь цікаві рецепти, історії та людей. До прикладу, вже дізналися, що у дворі неподалік від пам'ятника Коцюбинського жила бабуська, яка робила приворотне зілля. Ми подумаємо, як оживити цю історію. У нас класно оживатимуть легенди, — говорить Олена.

— Вже бачу, як тут буде ходити «живий» Коцюбинський. Дуже хочу, щоб у нас були ранні сніданки та випікався теплий хліб. Це настільки важливо, коли пахне хлібом. Мрію, щоб у гостей було відчуття, що тебе тут люблять і завжди чекають.

Меню ресторану буде базуватися саме на подільській кухні. Але в ньому можна буде знайти й страви з інших кухонь, тих, що вплинули на її формування. 

— Подільська кухня — мультикультурна. Вона створювалася під впливом багатьох націй. Тому у закладі можна буде спробувати страви, яких не можна знайти в інших місцях. Наприклад, квіти бузини, або квіти цукіні в клярі. Це те, що ми маємо під ногами, але навіть не здогадуємося, що з цього можна щось зробити, та ще й смачне, — говорила Олена.

То коли ж очікувати відкриття соціального ресторану? За словами ідейної натхненниці, взимку вони входять в активну фазу ремонтних робіт, і на початку туристичного сезону 2022-го року вже мають відкритися.

А наразі рекомендують стежити за їхньою сторінкою у соцмережі, адже скоро вони запустять мерч. 

— Ті, хто хочуть підтримати наш соціальний ресторан, зможуть купити екоторбу з нашим логотипом, маски, фартухи та листівки, — каже Олена. 

Посилання на сторінку «Коцюбинський 220» ТУТ. Адреса закладу: Коцюбинського, 53. 

 

Читайте також: 

Простіше ніж здається: як вінницькі заклади можуть стати екосвідомішими

Сяяла на сцені та в житті. Що відомо про талановиту акторку Софію Тобілевич

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Руслана Кравченко

    Завжди рада коли людям, яким важче за інших, вдається зробити щось реально класне. Успіхів їм та процвітання🤗
  • Maria Grechko

    Ресторани , бари, піцерії , кафе все з захмарними цінами.Хоч би хтось відкрив звичайну столову з помірними цінами де змогли б поїсти люди які мають малий дохід.Та ми вже зовсім забули про моральність і доброту  головне гроші.

    Людмила Поліщук reply Maria Grechko

    Maria Grechko поцікавитися яка ціна за оренду приміщення. Придбайте устаткування/або візьміть кредит, улагодити всі справи з документами,найміть людей,дайте їм зарплатню та заплатіть  податки
    Ну і закупка продуктів
    А потім порахуйте, яка ціна на страви має бути,щоб хоча б вийти в 0. Але ж і в 0 ніхто працювати не буде, правда?

    Люди,ну не може страва з ресторану чи кафе бути по ціні домашньої

    Таміла Маєвська reply Maria Grechko

    Maria Grechko то чому б Вам не відкрити. Щоб зробити таке треба працювати в убиток. Або самому ростити фрукти , овочі, худобу і готувати ,. Цікава тенденція, хтось має працювати, платити податки, заробітну платню працівникам і утримувати приміщення, щоб годувати тих хто не хоче або не може працювати. Вау . Яка гарна ідея. Зе-електорат гініальний

keyboard_arrow_up