Мантію юриста змінила на гачок для в’язання. Як вінничанка наважилася на творчу професію

Мантію юриста змінила на гачок для в’язання. Як вінничанка наважилася на творчу професію
Вінничанка Наталя Ткачук розповіла про 10 років успіху і насолоди від творчості
  • На догоду мамі вивчилася на юристку, хоча душа завжди лежала до шиття і в’язання.
  • Багато років викладання правових дисциплін у ВУЗах України не заглушили жагу до творчості.
  • Кардинальний поворот у житті: «Юриспруденції досить! Хочу творити красиве і корисне!». 
  • Про створення власної дизайн-студії, 10 років успіху і насолоди від творчості розповідає вінничанка Наталя Ткачук. 

Продовжуємо розповідати про звичайних людей, які живуть поруч з нами і показують приклад того, як неймовірне і неможливе стає реальністю. Треба тільки того захотіти, перемогти надуманий страх і невпевненість, докласти зусиль. 

Наша сьогоднішня героїня — Наталя Ткачук — в минулому викладач правових дисциплін Одеської національної академії зв’язку і Вінницької філії міжнародного університету «Україна». Нині вона, без перебільшення, одна із найнепересічних в’язальниць гачком в Україні, яка володіє усіма його надскладними техніками. А таких — два десятки.

Перше плаття було для себе

Створювати красивий одяг власними руками Наталя почала ще у школі: шила, в’язала шпицями. Але справжній прорив стався 20 років тому. До нього підштовхнуло спостереження за тим, як одягаються вінничанки. 

Відео дня

— Йдучи одного разу Вінницею, я подумала: «Чому на жодній жінці я не бачила красивої в’язаної сукні…?». І твердо вирішила сплести таку сукню сама, для себе, — розповідає Наталя Ткачук. — Я і не очікувала, що це справить таке сильне враження на моїх подруг і знайомих. Бо та сукня виглядала дуже незвичайно і нестандартно, була особливого кольору і фактури, дуже гармоніювала з фігурою.

Чарівною паличкою став гачок

Відгуки друзів та знайомих настільки надихнули Наталю, що вона вирішила відтепер носити лише ті речі, які створила сама. А далі, каже жінка, наче стався вибух вулкану. 

— Я відчула, що мене наче підхопила якась незвичайна хвиля творчості, в свідомості одна за одною почали з’являтись неймовірні ідеї і фантазії, образи майбутніх моделей. Кожна з таких ідей була оригінальна і смілива, і я одразу ж прагнула їх втілити, — розповідає майстриня. — Узяла в руки шпиці, якими плела з дитинства, але дуже швидко побачила, що вони не дають необхідного простору для реалізації задуманого, бо мають лише декілька технік в’язання. Тоді спробувала гачок і була приємно вражена: виявилось, що цей нехитрий інструмент — справжня чарівна паличка. Бо він має дуже широкий діапазон можливостей. В його «репертуарі» 20 технік плетіння, які дозволяють зв’язати все, що заманеться. 

Так почали з’являтись на світ одна за одною її сплетені гачком вишукані сукні, кофти, блузи, панчохи, пальта, капелюхи, чобітки і багато іншого.

Наталя у своїх виробах / фото з сайту NataliCrochet

Древнє мистецтво опанувала самотужки

Майстриня розповідає, що дуже швидко зрозуміла, що окрім палкого бажання творити вишукані речі гачком, потрібно ще мати грунтовні знання в цій сфері. Тому засіла за книги і журнали з гачкоплетіння, яких у неї ціла бібліотека, віднайшла гігабайти інформації на цю тему в інтернеті і почала самотужки опановувати премудрість древнього мистецтва плетіння гачком.  

Природний хист до рукоділля, творча інтуїція, сотні недоспаних ночей над тими журналами і книгами, досвід у в’язанні шпицями, любов до створення одягу дозволили невдовзі без сторонньої допомоги опанувати всі техніки плетіння гачком: спочатку простіші, а з досвідом та з часом і надскладні.

— Особливо сподобалась мені витончена і складна техніка Ірландського мережива. У світі вона користується великим попитом, — розповідає Наталя Ткачук. — Люблю надскладний Фріформ. Це вільний стиль плетіння, що дає повну свободу фантазії, поєднує усі стилі і під силу, головним чином, професіоналам.

Дитячу мрію перекреслили батьки

Бажання створювати оригінальний одяг у Наталі Ткачук з’явилось не на порожньому місці. Жінка розповідає, що коли ще дитиною жила в рідній молдавській Рибниці, любила шити різноманітні речі для свого гардеробу і мріяла бути модельєром. Підтримували її в цьому усі знайомі і сусіди, бо бачили, як вона гарно і добре шиє. 

Але воля батьків вирішила долю Наталі інакше. Йти наперекір їм дівчина не могла. І замість творчого вузу вступила у престижну тоді Харківську юридичну академію. 

— Для моєї мами професія модельєра не була чимось серйозним, мою мрію вона вважала простим дитячим захопленням, — посміхається майстриня. — Тому прагматично порадила мені отримати «справжню професію», переконала йти вчитися на юриста. Я погодилася і згодом пошкодувала: вже на першому курсі зрозуміла, що це не моє, плакала гіркими сльозами, але покинути вуз не вистачило мужності. 

Але і під час навчання у виші Наталя Ткачук не полишала улюбленого рукоділля. Розповідає, що приїжджаючи додому на канікули сідала за машинку і нашивала собі купу різноманітного вбрання і вже з новим гардеробом поверталась до академії. Каже, на той момент в’язала мало, більше шила.

А далі були 10 років викладацької роботи в Одеській академії зв’язку і Вінницькій філії університету «Україна», де Наталя Ткачук читала правові дисципліни. Втім, дитяча мрія таки узяла верх і стала домінуючою в її житті. Жінка залишила викладання у вузах і занурилась з головою в улюблену справу — створення красивого одягу. Тепер вже повністю гачком.  

Відкриття власної студії 

Згодом майстрині уже було мало самій насолоджуватись красою витворів, які дозволяє створювати гачок. Вона вирішила ділитися набутим досвідом і знаннями з іншими. Десять років тому відкрила власну студію дизайну і навчає усіх бажаючих древньому мистецтву гачкоплетіння. 

Свої в’язані роботи і роботи своїх учениць пані Наталя неодноразово показувала на різноманітних мистецьких заходах Вінниці. 

— За роки існування моєї студії тут пройшли навчання більше сотні дівчат і жінок, від семи років і до досить поважного віку, — розповідає майстриня. — Вони уже в’яжуть для себе і на замовлення чудові речі на найвищому рівні. Кращі з кращих працюють у мене в команді, виконують разом зі мною численні замовлення.

Усі свої плетені гачком речі Наталя Ткачук фотографує. Спочатку це були аматорські знімки, а згодом, коли відчула, що вийшла на серйозний рівень, майстриня запросила професійного фотографа, створила чудові глянцеві тематичні каталоги.

Майстриня з ученицями у виготовленому власноруч одязі

Опанувала сучасні технології 

Наталя Ткачук продовжує удосконалювати свій досвід у плетінні гачком і методи популяризації цього мистецтва. Навчилась створювати сайти і власноруч розробила свій особистий інтернет-портал. Його наповненням майстриня теж займається сама: монтує і завантажує сюди відеоролики своїх уроків і презентацій, високоякісні фото власних робіт. Також жінка опанувала seo-технології, методики створення лендінгів й інших складних рекламних продуктів, почала навіть виготовляти їх для інших. 

А для тих, хто має палке бажання навчитися гачкоплетінню, але не має для цього можливості, майстриня виклала на ютуб, на своєму сайті, велику кількість власних безкоштовних майстер класів. А повчитися у пані Наталі є чому, плюс вона вміє доступно і цікаво донести інформацію — роки викладання у вузах не минули даремно. 

Нові надскладні техніки

В улюбленому гачкоплетінні Наталя Ткачук нині практикує дуже складу, за її словами, техніку в’язання надтонкої сітки з вкрапленнями намистинок й інших елементів декору. Останні роботи майстрині — вставки, кокетки, композиції. 

— Сітку я в'яжу найтоншою пряжею, підбираю її в гармонійних кольорах. Склад пряжі різний: бавовна, льон, поліестер. Дуже люблю в'язати сітку монониткою (найтонша волосінь для ручних робіт), при цьому по всьому виробу вставляю бісер, дрібні намистини, стеклярус. Це дуже складна техніка і не кожна майстриня з нею впорається з першого разу, — ділиться секретами майстерності пані Наталя. — Дуже подобається використовувати в композиціях шнур на Бурдоні (нитка, складена в кілька додавань). З його допомогою я надаю бажану форму своїй композиції. 

За словами майстрині, ця техніка їй полюбилась тому, що її застосування надає виробу витонченості, ошатності. А ще, це показник майстерності автора, свого роду — вищий пілотаж. Причому, самі вироби, каже мисткиня, дуже прості і мобільні у використанні і можуть мати широке поле для дизайнерського застосування.

— Їх можна просто нашити на будь-який однотонний виріб в будь-якому бажаному місці, і тоді ваш образ стане багатим, дорогим і вишуканим, — пояснює пані модельєрка. — Можна використовувати ці речі як вставку у виріб при його моделюванні (це актуально для весільних салонів, дизайнерів одягу, майстрів-умільців). Також це може бути прикраса в дизайні інтер'єру. З даними композиціями можна робити картини і багато іншого, що забажає фантазія і ваше почуття прекрасного. 

Все почалось з переосмислення буття...

Наталія Ткачук не занедбала власний талант творця прекрасного, який зрів у ній довгі роки і чекав свого часу. А коли Доля дала їй підказку, — вирвалася з пут сірої інерції і життєвої необхідності і зайнялася тим, до чого має великий хист і бажання. Тепер вона втілює і всебічно реалізовує свою давню дівчачу мрію — створювати красу і радує цим себе і оточуючих, сприяє розкриттю талантів інших людей.

Учениця Наталі у своїх виробах / фото з сайту NataliCrochet


Читайте також:

Історія успіху. Як безробітна вінничанка відкрила власну справу на кошти Центру зайнятості

Два інфекціоністи про COVID-19: про зникнення нюху, ліки, томографію та маски

Після важкої травми хребта мала бути прикутою до ліжка, а вона танцює і водить авто

До 1917 року Вінниця була містом фортепіанних фабрик. Де збереглися унікальні інструменти?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up