Два інфекціоністи про COVID-19: про зникнення нюху, ліки, томографію та маски

Два інфекціоністи про COVID-19: про зникнення нюху, ліки, томографію та маски
  • Вінниця першою в Україні розробила і затвердила протокол лікування коронавірусу і продовжує його удосконалювати.

  • Місцеві інфекціоністи нарікають на роботу сімейних лікарів, які часто, на їхню думку, лікують ковід «від ліхтаря».

  • Яким небезпечними міфами обріс коронавірус за час карантину?

  • Наскільки знижує ризик захворіти коронавірусом маска? 

  • Про це говоримо з двома вінницькими інфекціоністами, які щоденно знаходяться на передовій боротьби з ковідом.

Перший в Україні протокол лікування «ковід-19» був затверджений у Вінниці у березні поточного року. Тоді у в документі було зазначено, що поміж препаратів, якими медики запланували лікувати ковідних хворих входять антибіотики (зокрема, Азитроміцин,-авт), протималярійні, антивірусні препарати, що застосовуються в боротьбі з ВІЛ і т.д. За час карантину уявлення вінницьких медиків про «ковід-19» змінилося, Протокол лікування цієї хвороби зазнав і постійно зазнає коригування. Про це нашому виданню розповіла один із розробників документу, головний інфекціоніст Вінниччини, завкафедри інфекційних хвороб ВНМУ, професор Лариса Мороз.

— Наш вінницький протокол був узятий за основу національного протоколу України. Я увійшла до робочої групи при «мінздраві», яка доповнює цей документ, – розповідає науковець. — Раз, чи два рази на місяць збирається робоча група, ми обговорюємо що додати, які препарати забрати, при якому ступені важкості які з них призначати. Розробляємо алгоритм лабораторних дій. Працюємо над чіткою інструкцією для сімейних лікарів. Бо вони роблять багато помилок. Ми їм радимо, які препарати повинні призначатися на початку захворювання, а які взагалі призначати не можна.

— До числа медикаментів для лікування коронавірусу входить Сумамед (Азитроміцин). Є висновки науковців з США, що цей антибіотик може викликати інфаркт, зупинку серця. Якщо це так, то чому його приписують хворим на ковід?

Відео дня

— Ми доопрацювали вимоги стосовно антибактеріальної терапії, зокрема, зменшили кількість призначення антибіотиків до мінімуму. Бо вони викликають появу флори, стійкої до таких препаратів, на яку потім антибіотики не діятимуть. Додали трохи противірусних препаратів. Їх закупило міністерство охорони здоров’я. Зараз ми на них очікуємо.

— Чи потрібно використовувати антибіотики при лікуванні вдома, гормональні препарати як це приписують деякі сімейні лікарі?

— Ні, застосовувати антибіотики при амбулаторному етапі лікування не потрібно. Так само і гормональні препарати, такі, як Дексаметазон. Їх можна застосовувати лише в стаціонарі, в палатах невідкладної допомоги, в реанімації.

— Що ви порадите приймати людям, які лікуються вдома, амбулаторно?

— Можна приймати цинковмісні препарати, вітаміни групи С і D, для підвищення імунітету, Бетаргін, або Аргінін, пити багато рідини. Якщо температура тіла вища 38 градусів потрібно збивати її Парацетамолом чи Німесілом. Все, більше нічого не потрібно на першому етапі хвороби. Щоправда, в деяких країнах на цьому етапі застосовують противірусні препарати в таблетках. В протоколі у нас вони є, але в країні не зареєстровані. 

— Деякі лікарі радять вживати для профілактики «ковіду-19» противірусний препарат «Ергоферон» й інші йому подібні…

— Цього робити не варто: вони нічого не дають і можуть лише зашкодити. Бо профілактики у цієї недуги немає. 

— За вашими спостереженнями – є у людей які перехворіли на коронавірус імунітет, і скільки він діє? Бо з цього приводу можна почути різні думки. Наприклад, що імунітет виробляється, але він не тривалий, не на все життя…

—Так, у людей виробляються так звані імуноглобуліни класу G, які відповідають за гуморальну ланку імунітету.  Якщо вони у людини є більше трьох місяців, то вони зберігаються. Раніше вважали, що імунітет у людини на ковід всього 2-3 місяці. Але сьогодні ця думка змінюється, імунітет більш тривалий. Якщо провести аналогію з грипом, то там щороку ми проводимо вакцинацію. Можливо, вакцинація від коронавірусу теж буде щорічною.

— Чи потрібно усім робити комп’ютерну томографію як про це кажуть деякі сімейні лікарі?

— Ні. Комп’ютерну томографію можна робити починаючи з 4-5 дня, з появою високої температури. Не раніше. Бо вона нічого не дасть. А далі краще  робити ультразвукове дослідження, бо воно не опромінює.

Зникнення смаку і нюху не ознака легкої форми коронавірусу

— Чи справді зникнення нюху і смаку є ознакою того, що людина хворіє на «ковід-19» в легкій формі, як про це кажуть деякі сімейні лікарі? – Це питання ми поставили інфекціоністу Вінницької міської клінічної лікарні №1 Вірі Остапенко.

— Це помилка. Висока температура, кашель, задишка, зниження сатурації – оце визначає важкість перебігу хвороби, а не зниження смаку чи нюхових відчуттів. Бо і у важких хворих смак і нюх пропадає. Тому це зовсім не показник. Хоча, дійсно, у більше ніж 80 відсотків пацієнтів, які мають коронавірусну хворобу, є зниження смакових і нюхових відчуттів, або їх повна відсутність. Взагалі, при різних вірусних інфекціях може пропадати смак і відчуття запахів.

— Чи завжди сімейники приписують пацієнтам з коронавірусом правильне лікування на перших етапах хвороби? Бо можна почути нарікання на їхню роботу…

— Скажу відверто – сімейні лікарі часто чинять неподобства. Наприклад, призначають з першого дня антибіотики. Далі: призначають такі дози, які на сьогодні не відповідають тим рекомендаціям, які існують. Це жахіття і безграмотність. 

— Що ж в такому випадку робити пацієнту? Звертатися одразу до інфекціоністів…?

— Є протоколи, і сімейні лікарі повинні призначати людям лікування відповідно до них. Пацієнт має право запитувати у них: «Чи відповідає це лікування, яке ви мені призначили, тому, як має бути? Оці противірусні препарати, які ніде не записані?». Бо сімейний лікар часто просто ставить галочку, робить вигляд, що лікує. 

— Тема, яка вже набила оскому, але від цього не менш актуальна: чи рятують маски від коронавірусу?

— Однозначно маски і дотримання дистанції півтора метра рятують, до мінімуму знижується ризик інфікування. Хоча дехто починає казати, мовляв, вірус проходить через маску. Але вірус не сам по собі існує, він знаходиться в слині, в слизові. І при розмові, при кашлі ці крапельки з вірусом залишаються на масці, вона як захисний бар’єр.   

Важливе від редакції
Ми залишаємо цю статтю у безкоштовному доступі, щоб якомога більше людей дізнавались перевірену інформацію про COVID-19. Підтримайте редакцію підпискою, і ми зробимо більше таких матеріалів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (60)
  • Жора

    Затронем еще вирусы птичьего и свиного гриппа.Эти вирусы были разработаны в научном военном центре Порт-Даун (Англия). Цель этих вирусов чтобы Россия и Китай остались без белка (мяса). В этом центре  ведут испытания и опыты над животными. Центр находится под землей, и укреплен от ракетного удара. Вирус птичьего гриппа должен быть  оставить население без курицы, а свиной без свиней. Но произошла мутация и вирус перешел к человеку. Китайцы имеют свой научный центр  в Ухане откуда вышел гулять по миру Ковид -19
    Научный центр (Англия) -https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD-%D0%94%D0%B0%D1%83%D0%BD

  • Сергей Крупин

    Пульсоксиметр - 399грн. Оплата после проверки на Новой Почте! Батарейки в подарок!
    Как выявить болезнь на ранней стадии дома? Без теста и визита к врачу!
    ПЕРЕЙТИ В МАГАЗИН - https://tehnosila.com.ua/
    *
    Cсылки на полные видео с официального youtube канала Доктора Комаровского:
    20 марта - https://youtu.be/3peSvgD2JCQ
    29 апреля - https://youtu.be/iDsYgg3H3eI
    *
    Пульсоксиметр – помощник в борьбе с коронавирусом!
    На сегодняшний день лекарства от коронавируса еще не существует, поэтому врачи стараются лечить симптомы заболевания. В случае осложнений уже принимаются более серьезные меры. Одно из возможных осложнений – это дыхательная недостаточность. Выявить риск развития такого состояния на ранних стадиях позволяют специальные приборы – пульсоксиметры.

    Домашняя диагностика
    На ранней стадии заражения коронавирус может никак не проявляться, не давать никаких симптомов. Однако, он уже поражает дыхательные пути и легкие, захватывая их клетки. Дело в том, что вирус боится повышенных температур, поэтому выбирает органы дыхания, где температура составляет всего 33о.

    Что такое пульсоксиметр и в чем его польза?
    Легкие человека вместе с сердечно-сосудистой системой беспрерывно работают для насыщения артериальной крови кислородом. Когда коронавирус поражает органы дыхания, начинает нарушаться газообмен крови, баланс углекислого газа и кислорода в крови, ведь именно эту функцию выполняют легкие. Эти изменения можно выявить, наблюдая динамику степени насыщения крови кислородом - сатурации.

    Как работает пульсоксиметр:
    Датчик со светодиодами накладывается на палец. При прохождении света через кровь и мягкие ткани происходит его частичное поглощение, что позволяет определить содержание кислорода в крови. Полученные данные выводятся на дисплей прибора в виде цифр.

    При оценке показателей учитывается, что:
    - содержание кислорода в крови у здорового человека составляет 96-100%;
    - быстрое снижение показателя указывает на развитие легочных либо сердечно-сосудистых заболеваний;
    - показатель ниже 90% свидетельствует об острой дыхательной недостаточности;
    - уменьшение значения на 3-4% от обычного для человека уровня может указывать на наличие тяжелого заболевания;
    - в состоянии покоя сатурация обычно увеличивается, во время сна и при физических нагрузках – снижается.

    Концентрация кислорода в крови – это индивидуальный показатель, поэтому у разных людей он может отличаться. Идеального значения не существует. Именно поэтому выводы можно сделать только после проведения серии измерений, в том числе во время отдыха или физических упражнений. Если показатели существенно отличаются, это считается признаком патологии.

    Еще один очевидный плюс пульсоксиметра – простота в использовании. Чтобы получить достоверные данные, достаточно соблюдать несколько несложных правил:
    - После включения прибора необходимо подождать несколько секунд, чтобы завершился процесс самотестирования.
    - Надежно зафиксировать датчик на пальце без лишнего давления.
    - Не использовать прибор, если на ноготь нанесен лак.
    - Своевременно заряжать батарею или менять элементы питания.

    Дрожь, движение и яркий свет мешают измерению содержания кислорода в крови. Поэтому руку нужно расположить таким образом, чтобы она оставалась неподвижной во время процедуры, а сам прибор защищать от прямых солнечных лучей и не помещать рядом с лампой. Если показатели отличаются от нормы либо заметна негативная динамика, необходимо обязательно обратиться к врачу.

    Чтобы предотвратить заражение, необходимо соблюдать меры профилактики. Это касается как гигиенических мероприятий (мытья рук, обработки антисептиком, промывания носа), так и общего постоянного контроля своего самочувствия. Пульсоксиметр поможет вовремя выявить отклонения и принять необходимые меры, чтобы не допустить серьезных последствий.

    Гарантия 1 год. Обмен/возврат товара в течение 14 дней.

    Отзывы, фото/видеообзор, подробная информация, оформление заказа, выбор модели НА САЙТЕ МАГАЗИНА - https://tehnosila.com.ua/

    Доставка почтой; Без предоплаты; Оплата после проверки на Новой Почте; Только новые товары; Самые низкие цены;

    Смотрите все товары интернет-магазина "Хорошая Покупка" на странице: https://fb.me/top.goodshopping

    Сделали Хорошую Покупку - напишите отзыв и поставьте рекомендацию👌
    Подпишитесь чтобы быть в курсе всех новинок и акций👍

    Сергей Крупин reply Сергей Крупин

    Где купить?

    Сергей Крупин reply Сергей Крупин

    Видеообзор:

    Сергей Крупин reply Сергей Крупин

    ТСН
    Як користуватися пульсоксиметром і за яких показників потрібно до лікарні: пояснення лікарки
    Коли насичення крові киснем нижче 92% - це вже ознака того, що може бути потрібне стаціонарне лікування Більше читайте тут: https://coronavirus.tsn.ua/yak-koristuvatisya-pulsoksimetrom-ta-za-yakih-pokaznikiv-treba-do-likarni-likarka-poyasnila-nyuansi-1666615.html

    Сергей Крупин reply Сергей Крупин

    "Статистику можна множити на 5": лікар спрогнозував пік епідемії коронавірусу в Україні
    Медик Тарас Жиравецький вважає, що в Україні вже є 32 тисячі інфікувань на добу, але буде ще гірше. Більше читайте тут: https://coronavirus.tsn.ua/statistiku-mozhna-mnozhiti-na-5-likar-sprognozuvav-pik-epidemiyi-koronavirusu-v-ukrayini-1671583.html

  • Марія Соломнюк

    УЗД нічого не показує!!! Я робила узі нічого не виявлено! Зробила одразу рентген показав пневмонія!!

    Руслан Любченко reply Марія Соломнюк

    Марія Соломнюк шо э то э..46 рочкiв,а шей досi пiд маминою юбкою сиджу

    Марія Соломнюк reply Марія Соломнюк

    Руслан Любченко от ти мамин синочок 😆👍👍

    Руслан Любченко reply Марія Соломнюк

    Марія Соломнюк йа?нэ..в мене рэтузiки э..шоб простатiту не було,мама так наказала

    Марія Соломнюк reply Марія Соломнюк

    Руслан Любченко а ти не світиш сракою??😆😆

    Руслан Любченко reply Марія Соломнюк

    Марія Соломнюк ой не бреши..дядю Вову ондо не бере нiчьо,бо горiлочку п,э тихенько..а Ти вдiвайся добре..там десь э Iрини колготи теплi на балконi в мiшку,вдягай,.ато Ви всi зара молодьож ходите сраками свiтите голими

    Марія Соломнюк reply Марія Соломнюк

    Руслан Любченко шооо?? Вдівю зо три кофти!!! І хусткою зав'язують!!

    Руслан Любченко reply Марія Соломнюк

    Марія Соломнюк святi апостоли!бо бiгаэш по вулицi без кофти теплоi..цицьки зверху..от вжеш
  • Ольга Корженко

    Дуже дякую своєму лікарю Хмільовському Михайлу Васильовичу за увагу,турботу .Здоров'я вам міцного і благополуччя.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up