Загроза на відстані повідка. Собаки без намордників кусають вінничан

Поза законом. У вінничан не прийнято вигулювати собак у намордниках та минати дитячі майданчики. Штраф за порушення невеликий і рідко застосовується, а от за напад пса власник відповідає у кримінальному порядку. З укусами домашніх собак звертаються до лікарів шість-сім людей щомісяця 

Загроза на відстані повідка. Собаки без намордників кусають вінничан

Великий пес женеться назустріч з висолопленим язиком. Слина з його пащі капає на тротуар. Він тягне за собою господаря. На морді зубатої тварини немає намордника… Це не нічний кошмар. Така картина стала суворою реальністю Вінниці.


- Реально страшно, коли зустрічаю під час прогулянки по набережній пітбуля чи дога без намордника, - говорить вінничанка Наталія. - Не ясно, як він зреагує на мого стрибучого бігля і чи втримає його хазяїн. А якщо велику собаку веде тендітна дівчина-підліток, то взагалі душа йде в п’ятки. Обійти на набережній немає як, доводиться розминатися…


Заборона вигулу собак без намордників прописана в правилах благоустрою Вінниці. Щоправда, чіткого переліку порід, яких це стосується, там немає. Правилами дозволяється «виводити собак на вулиці та інші території загального користування тільки на короткому повідку і в наморднику». Це не стосується «собак дрібних порід, на яких у реєстраційних посвідченнях зроблено відповідну відмітку».

Відео дня


Про які відмітки йдеться, редакція намагалася з’ясувати у власників різних собак, які ведуть на своїх тварин паспорти. Вони не знають, про що мова.


- Може, про назву породи йдеться? – припустив один з собачників.


Про те, що його дочка боїться усіх собак, каже художник Володимир Козюк:


- Інколи дзвонить, бо не може пройти зі школи. Не те, що собаки кидаються, але дитина лякається. А якщо вигулюють собак без намордників у парках та на стадіоні, то де гарантія, що собака не кинеться на дітей, які там граються?


Мешканець Вінниці Микола, який знається на дресируванні, і бачив зі своїми вихованцями різні ситуації на прогулянках, розказав ось такий випадок:


- Жінка похилого віку вигулювала вівчарку. Рветься собака, і ця баба не може втримати і мені кричить: «Уберітє свою собаку! Развє нє відієтє, я свою нє удержу?!». Я, звісно, зважив на стару людину і обійшов. Невиховані обоє.


- Рідко коли почуєш від собачника «вибачте», якщо його пес цапне твого за носа, - каже власниця бігля Наталя. – Нас кусали як правило дрібні собаки, яких вигулюють без повідків.


«Всі кажуть, що їхні собаки не агресивні, навіть коли ті кидаються на дітей і проїзджаючих велосипедистів» - написав вінничан Максим під опитуванням у спільноті Новини Вінниці vn.20minut.ua Вконтакті.

 

 



Від собачої агресії постраждав 27-річний вінничанин Микола Селезньов. Офіційно пес, який на нього напав, не має власника. Але фактично, є людина, яка мала б за нього відповідати.
 

– Це сталося біля медичного закладу, - розказує юнак. - Я проходив повз пост охоронця біля автостоянки, і на мене кинувся пес, який там разом з ним щось «охороняє». Вчепився міцно в джинси. Я почав відмахуватись від нього курткою, так він і її потріпав добряче. Охоронець ледве його відігнав.


Микола намагався дізнатися в чоловіка, чому на території лікарні знаходиться неадекватний пес без повідка і намордника. Той відповів, що пес просто «прибився», а жодних розпоряджень щодо його належного утримання ні від кого не було. Хоча нападає на людей ця тварина далеко не вперше. Ігнорують.


– Необхідність намордника у собаки певної породи фактично ніде не прописана. Навіть собака бійцівської породи може здаватися безпечною, абсолютно лояльною до людей, - каже керівник Вінницького регіонального спортивно-кінологічного об’єднання «Астеріон» Віра Худик. - Але ж ніхто не знає, що відбувається у неї в голові. На негативну реакцію можуть спровокувати самі люди, того не усвідомлюючи. Приміром, через різкі рухи господаря тварина може подумати, що потрібно «йти на захист» власника, і діятиме відповідно. Агресивно пес може відреагувати і на людину з інвалідністю, яка пересувається на візку, і на активну шумну дитину. Якщо вас вкусив чийсь пес, потрібно через суд вимагати компенсації – матеріальної та моральної, скільки винуватець повинен відшкодувати за препарати, використані при лікуванні потерпілого.


Як сказали RIA в обласній поліції, з початку року у Вінниці склали два протоколи на власників собак, які порушили правила вигулу, торік було 10 таких протоколів. Штрафують собачників за вигул пса без намордника у громадських місцях, незначне травмування людини. Якщо собака вкусила сильно, і людина отримала середньої тяжкості тілесні ушкодження - це вже кримінал. Точну кількість таких історій в поліції не змогли сказати. Не відокремлюють у загальній статистиці.


Прояснили картину з покусаними домашніми собаками вінничанами медики.


- По Вінниці цього року за медичною допомогою звернулося 198 осіб, які постраждали від покусів. І в більшості випадків це бродячі тварини (80%). Решта - це домашні собаки (більше 30 фактів, - ред.). - розказав зав. відділенням організації епідеміологічних досліджень Держустанови «Вінницький обласний лабораторний центр» Степан Томін. - Найбільше потерпілих надходить з району Залізничного вокзалу, район Некрасова, там, де військова частина. Зараз щепленя від сказу отримують 27 людей.


- У випадку нападу тварини необхідно одразу звернутись по медичну допомогу за місцем проживання, - говорить Степан Тімін. - Далі фахівець визначиться з курсом антирабічних щеплень, (від слова Rabies - сказ). Якщо вкусила домашня тварина, чи тварина за якою можна спостерігати протягом 10 днів (і вона не загине та не втече), щепленя можна не робити. В іншому випадку обов'язково призначається курс щеплень, який складається із шести інєкцій антирабічної вакцини. У важких випадках, якщо це напад і завдання травм скаженою твариною, призначається комбінований курс лікування, який триває 90 днів.


- Якщо вас покусали, перш за все місце укуса потрібно обробити розчином господарчого мила, - говорить виконуюча обов'язки головного лікаря станції швидкої допомоги Алевтина Семенко. - А потім звертатись за швидкою допомогою, або йти на приойм до свого сімейного лікаря. На станції швидкої допомоги амбулаторний прийом пацієнтів не проводять і вакцину проти правцю та сказу не роблять, за цим треба йти до травмпункту.


 

“Місцева влада ігнорує проблему з 2013 року”

 Людмила Сидорук, голова ГО “Вінницьке обласне товариство захисту тварин”

- У Вінниці немає правил вигулу домашніх тварин. Нічого вимагати ніхто не може, тому що є правила лише 80-х років, а тоді навіть таких собак у нас не було.

Ми запропонували міськраді проект документу, так званий додаток до програми реєстрації домашніх та безпритульних тварин. Щоб притягнути власника до відповідальності, тварина має бути зареєстрована. Для цього має бути створена єдина ідентифікаційна база тварин. Але у Вінниці це не заходить далі розмов ще з 2013 року.

Виходить, якщо зараз у нас когось вкусить така незареєстрована собака, то в потерпілого практично немає шансів покарати її господаря. Якщо немає відеодоказів – це майже нереально. Повинні бути свідки, а вони не завжди є. Та й сам власник може просто відмовитись від того факту, що це його тварина.
 


«Вся Європа гуляє з собаками без намордників»

Микола Мосін, адвокат, власник собаки мисливської породи:

- Як на пекінеса чи таксу можна вдіти намордника, хай розумний хтось скаже. Правильно буде, якщо в наморднику вигулюватимуть великих псів - собак бійцівських, сторожових або службових порід. А якщо маленька собака чи мисливська, як вона буде виглядати з намордником, навіть не уявляю. Моя може бути без намордника взагалі, тому що вона абсолютно адаптована до соціуму людського і собачого, не проявляє агресії. Ми гуляємо без повідка. Всі дивуються: як вона у вас так слухаються. А дивуємося, коли собака рветься і хазяїн нічого не може з нею зробити. Я на таких дивлюся, як на ненормальних. Виховувати собаку треба, дресирувати з малечку, тоді питань таких не буде. Он вся Європа гуляє з собаками без намордників. Хорватія, Чехія, Іспанія, Германія. Там, де я був, принаймні.

 

Коментарі (9)
  • Нестор Подгурский

    Модератор, если комментарии трёшь - то удаляй полностью, а то какая-то цензура "курильщика" получается, всяким "оглядачам" охинею писать можно - а моё сообщение (без мата, между прочим) - отредачил :) Нехорошо выходит
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up