Карта багатств: Де «відкопані» всі монетні скарби нашої області (ІНТЕРАКТИВ)

  • У Вінницькому краєзнавчому музеї зберігається 24 монетних скарби, знайдених на території області
  • Найперший скарб з’явився в музеї у 1948 році, останнє надходження — у 2014 році.
  • Офіційно найбільший монетний скарб знайшли у селі Гопчиця Погребищенського району.
Карта багатств: Де «відкопані» всі монетні скарби нашої області (ІНТЕРАКТИВ)

— Скарби самі собою не з’являлись, їх закопували люди й в переважні більшості це були козаки, — розповідає головний зберігач архівів Вінницького обласного краєзнавчого музею Тетяна Євсєйчева. — Козаки йшли воювати і приходили з грошима.

Римські монети за словами Тетяни Євсєйчевої найчастіше зустрічаються в черняхівських похованнях. Римляни брали черняхівців на службу і платити їм своїми монетами. Серед племен були і войовничі, які нападали на прикордонні римські поселення. Римлянам простіше було відкупитись. Коли ховали заможного черняхівця, в кургані залишали монети. Багато таких курганів розграбували ще одразу, але залишились і такі, що дійшли до нас.

Тетяна Євсєйчева розповіла, що скарби бувають «чисті» і «змішані». Змішані — це коли в одному скарбі зустрічаються монети різних часів.

Відео дня

— У Вінницькій області найчастіше знаходили польські монети, на другому місці римські, — каже зберігач архівів. — Золоті та срібні монети часто можна зустріти з деформованими краями. Так люди перевіряли чи вони справжні. У фільмах про ті часи показують, як монети пробують «на зуб». Срібло і золото м’яке і його легко зім’яти. Ті, хто підробляв монети вибирали з країв дорогоцінний метал і заливали туди щось інше. Такі монети не прикушувались.

Експертизу старовинним предметам роблять організації, які мають на це ліцензії. За словами Тетяни Євсєйчевої, у вінницькому музеї немає свого нумізмата. Експертизу замовляли у колекціонерів та фахівців ще у радянські часи.

Загалом у Краєзнавчому музеї зберігається 24 монетних скарби. Останній монетний скарб, яким музей поповнив список своїх експонатів, знайшли у 2014 році. Це 483 монети 17 століття, відкопані у селі Велика Бушинка Немирівського району. Найперші монети потрапили у музей у 1948 році.

Найбільший монетний скарб, який офіційно знайшли на території Вінницької області — 6821 монети 17 століття відкопаних у селі Гопчиця Погребищенського району. Двадцять монетних скарбів музею мають адреси знахідки, чотири — ні. Швидше за все вони потрапили до музею з рук правоохоронців. Ми створили інтерактивну карту, на якій показали інформацію про скарби.

Чотири скарби, які не потрапили на карту:

1. 39 монет знайдених у 1948 році

2. 1200 монет ХVІІ ст. знайдених у 1948 році

3. 346 монет 1616–1635 рр., знайдених у 1948 році

4. 50 монет кримського Ханства Гіреєв де знайдено невідомо. Передано у 1984 році
 

 

Коментарі (1)
  • S Sem

    Село Бондурівка в Чечельницькому районі, а не в Бершадському.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up