Купівля-продаж нерухомості під час війни. Чому зараз краще не укладати угод, що стосуються житла

Купівля-продаж нерухомості під час війни. Чому зараз краще не укладати угод, що стосуються житла
  • Українців закликали відкласти придбання нерухомості під час війни. Такий правочин є надто ризикованим. Потім у суді його можна оскаржити.
  • Журналіст 20minut.ua звернувся до вінницького фахівця з нерухомості за коментарем. Той розповів про хитрі лазівки, які сьогодні можуть пропонувати при оформленні угод.

Від початку війни в Україні не працює державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Згодом з’явилася інформація, що він поновив свою роботу. Це не відповідає дійсності. Функціонують тільки реєстри рухомого майна, апостилів та реєстр довіреностей.

Поряд із цим циркулює і чимало чуток про деякі лазівки, на кшталт оформлення довіреностей на нерухоме майно. Вони однаково небезпечні і для продавців, і для покупців нерухомості.

Голова Вінницького регіонального підрозділу спілки фахівців з нерухомого майна України Олексій Рябоконь розповів журналісту 20minut.ua, у чому полягають ризики придбання нерухомості за довіреністю, укладання попередніх договорів чи оформлення заповітів на покупців.

— Такі операції на сто відсотків юридично незахищені. Схожі прийоми застосовувалися, коли ділки обходили мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, — зазначив Олексій Рябоконь.

Також ми сьогодні намагалися отримати інформацію у приватних нотаріальних контор. Питали про те, чи посвідчують вони угоди з купівлі-продажу нерухомого майна. У переважній більшості випадків нотаріуси відмовляються давати будь-які коментарі журналісту. Деякі сказали, що жодних угод з купівлі-продажу нерухомого майна не посвідчують через те, що не функціонує реєстр нерухомого майна.

Відео дня

За даними ріелторів, у західних і центральних регіонах держави сьогодні спостерігається тенденція до зростання попиту на житло на вторинному ринку. До кінця березня з понад половини мільйона громадян, які вимушено залишили свої оселі у районах бойових дій, 3% можуть проявляти зацікавленість у придбанні квартир та приватних будинків. Відповідно до зростання попиту ціни на найбільш затребувані 1-2-кімнатні квартири можуть зрости в середньому на 3-7%. 

Водночас, всі подібні підрахунки та прогнози дуже умовні — зазначив нам фахівець. Але й тут визначальною залишається та сама пересторога: після війни угоди можна буде легко оскаржити, тому краще їх зараз не укладати взагалі.

— Ні я кому разі не можна забувати про положення статті 233 Цивільного кодексу України, коли правочин може бути визнаний недійсним судом, якщо він здійснений під впливом тяжкої обставини. А що може бути важче за війну? — пояснив Олексій Рябоконь.

Якою може бути ціна на житло після завершення бойових дій, передбачити також складно - із цією тезою згодні чи не всі ріелтори. Сам по собі ринок нерухомості і в мирний час є чутливим до багатьох факторів. По завершенню війни більшого значення набуде стан інфраструктури і комунікацій різного профілю. 

Також Олексій Рябоконь звернувся до колег-ріелторів і закликав взагалі не брати плату з біженців за свої послуги. Про це та інше далі у відео.


Читайте також:

В аеропорту Тель-Авіву літакам РФ вінничанин подавав сигнали прапором України. Його звільнили?

Кохання під час війни: скільки у Вінниці одружилося пар та народилося дітей

Георгій Самков заснував «банку допомоги» та ініціював виплату стипендій ветеранам спорту

Коментарі (16)
  • Алексей Потребчук

    За 20 лет работы в сфере недвижимости в Виннице. Объясните мне кто такой Рябоконь  и глова чего он?
  • Оля Кузьменко

    І після війни дешевше не буде. Факт.

    Галина Галина reply Оля Кузьменко

    Оля Кузьменко не надо печалиться заранее ….сейчас главное закончить войну с победой . Даст Бог день . Даст и выход !

    Оля Кузьменко reply Оля Кузьменко

    Олексій Потребчук я о ситуации и перспективах

    Алексей Потребчук reply Оля Кузьменко

    Оля Кузьменко Нет в нашей стране все хорошо. Прекрасные люди, традиции, природа. Но цены на недвижимость всегда были дороговатые это рынок и спрос диктует цену.

    Оля Кузьменко reply Оля Кузьменко

    Олексій Потребчук и до гадалки не ходи. Все печально в нашей стране....

    Алексей Потребчук reply Оля Кузьменко

    Оля Кузьменко Стройматериалы подорожают однозначно. Плюс работа строителя будет дороже.

    Оля Кузьменко reply Оля Кузьменко

    Олексій Потребчук и так ясно. Дешиво не было и не будет. Только вырастет еще больше

    Алексей Потребчук reply Оля Кузьменко

    Оля Кузьменко Кто вам что, скажет. Два варианта первый печальный и некому квартиры не будут нужны совсем. Или будет спрос . Но все будет понятно когда будет наша победа.

    Тереза Корнійчук reply Оля Кузьменко

    Це не смішно коли ціни на нерухомість до війни були в декілька разів нижчі , ті люди які попіднімали ціни дуже обурюються коли піднімають ціни на ліки і продукти , чим вони кращі за тих бізнесменів.

    Тереза Корнійчук reply Оля Кузьменко

    Оля Кузьменко я обурена тим як люди наживаються на чужій біді , всі ми під одним небом ходимо не знаємо що буде завтра, не можна так завжди потрібно залишатися людьми не чесні гроші добра не принесуть .

    Оля Кузьменко reply Оля Кузьменко

    Тереза Корнійчук так і я про то. Навіть ті хто не втратив.. купити- кошти не всі і раніше мали.

    Тереза Корнійчук reply Оля Кузьменко

    Оля Кузьменко а якщо людина втратила все , то де вона може взяти кошти , якщо зараз за халупи які не могли продати роками ,які коштували 20000 тис грн зараз просять 5000 доларів , хата під знос в чорта на кулічках .
  • Сергій Поліщук

    Фахзівці все знають! На те вони і фахзівці.
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up