Єдиний на квартал підвал, де ховалися люди в повітряну тривогу, затопило фекаліями

Єдиний на квартал підвал, де ховалися люди в повітряну тривогу, затопило фекаліями
  • Вінничани самотужки обладнали у підвальному приміщенні свого будинку бомбосховище. Знесли туди телевізор, дивани, лавки і навіть дитячі іграшки.
  • Під час одного з сигналів повітряної тривоги виявилося, що знаходиться в укритті неможливо. Його підтоплює зовнішня каналізація. 
  • Журналіст 20minut.ua побував на місці та з’ясував деталі проблеми.

В одному з кварталів на Масложирі стоять двоповерхівки, що нараховують півстолітню історію. Між поверхами подекуди збереглися дерев'яні перегородки. Підвалів немає взагалі. За винятком одного будинку. 

Саме до нього під час сигналів тривоги сходяться люди. Зазвичай щоразу по пів сотні чоловіків, жінок та дітей.

Відео дня

До іншого бомбосховища метрів з десять. Там людям пропонують ховатися в разі небезпеки. Все б нічого. Але й це приміщення одноповерхове і без підвалу. До того ж воно постійно зачинене, і у кого ключі від нього — люди не знають. Тому єдине сховище — той підвал, про який ми написали вище.

— Це проблема не нова. У зв’язку з війною вона набула більшої гостроти. Добре, що ми нині не страждаємо від ракетних ударів. А інакше, де ховатися? — каже старший зазначеного будинку Володимир Тімченко.

Ремонтувати прориви мереж нікому

Чоловік пояснив, що підвал будинку, який ми не називаємо з міркувань безпеки людей, підтоплює вже давно. Регулярно зверталися і на Водоканал, і до міськради. Все через несправність стоків зовнішніх мереж. 

Попри те, що будинку півсотні років, комунікації не перебувають на балансі жодної з комунальних служб. Відтак і поремонтувати їх ніхто не зобов’язаний. Сусіди скаржаться, що в будинок регулярно потрапляють шкідливі мікроорганізми, спори грибів, яйця гельмінтів — усі вони хвороботворні. Також люди вимушені дихати і шкідливими газами.

У Водоканалі редакції пояснили, що місто справді не передало підприємству на баланс згадані комунікації. Начальник мереж каналізацій Іван Лободиський розповів, що йому відомо про план міської ради, відповідного до якого у 2022 році планували оголосити тендер на ремонт труб. Також причиною підтоплення може слугувати нестабільність електропостачання, через які виходить з ладу місцева насосна станція.

Як сталося, що мережі нічийні?

Віталій Місецький, директор департаменту міського господарства:

— Раніше ці мережі перебували на балансі Олієжиркомбінату. Але при передачі на баланс Водоканалу у актах забули вирахувати ділянку, що веде до цього будинку. В планах було виділення коштів на реконструкцію, після завершення якої цю частину каналізації було б передано тому ж таки Водоканалу. Наразі коштів у бюджеті не закладено, а тому це питання майбутнього часу. Вочевидь, в умовах воєнного стану це питання вирішене не буде.

Поки що ж констатуємо, що чимало людей залишаються незахищеними в разі повітряних загроз. Приказка про те, що поки грім не гряне — ледачий не встане, на жаль, і тут немає життєвої правди. 
 

Читайте також:

В аеропорту Тель-Авіву літакам РФ вінничанин подавав сигнали прапором України. Його звільнили?

Кохання під час війни: скільки у Вінниці одружилося пар та народилося дітей

Георгій Самков заснував «банку допомоги» та ініціював виплату стипендій ветеранам спорту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Людмила Бурлаку

    Нажаль така ситуація майже у кожному багатоповерховому будинку. Комунальні служби на це не охоче реагують, жек не проводить взагалі ніяких ремонтних робіт.
  • Жмен Винницкий

    Дзвоніть 15-60. Або краще 15-45 буде більше результату!!
  • Светлана Вишневская

    Вы бы уже точный адрес написали где и что
  • Alina Marchuk

    Самі на себе наводять біду

keyboard_arrow_up