Чому не всі вінницькі перукарні, кафе, магазини, стоматології запрацювали в новій реальності

Чому не всі вінницькі перукарні, кафе, магазини, стоматології запрацювали в новій реальності
  • В останні дні представники влади закликають жителів центральних і західних областей виходити на роботу. Вони повинні забезпечити тил, адже сьогодні ми всі на фронті.
  • Днями звернувся до бізнесу і вінницький міський голова Сергій Моргунов. Він закликав підприємців поновити свою роботу в нових умовах. 
  • Сьогодні, 14 березня, журналіст 20minut.ua пройшовся містом, щоб побачити, чи поновили свою діяльність представники малого і середнього бізнесу.

Якщо продуктові магазини, органи державної влади, медичні та комунальні установи свою роботу не припиняли, то дрібні і середні підприємці з оголошенням військового стану на деякий час опинилися на роздоріжжі.

Звісно, всі роботу не поновили, але значна кількість місць сфери обслуговування та непродуктових точок відчинили свої двері для клієнтів та покупців. А ось так сьогодні виглядає, наприклад, поверх у торговельному центрі Вінниці.

Відео дня

— Я припинив працювати на тиждень після початку війни. Вже більше семи днів, як вийшов на роботу. Цього вимагає специфіка мого фаху, — зізнався нам стоматолог Володимир Золотарь. 

Чоловік каже, що пацієнтів значно поменшало. Приймає лише ургентних відвідувачів. Серед усього це пов’язано з тим, що неможливо замовити у постачальників чимало матеріалів. До прогнозів вони не вдаються. Відтак, прикладом, якщо вам необхідно поставити імпланти, то доведеться почекати. 

— Вартість послуг не змінилася. Якою вона буде далі, також передбачити складно. Під час сирен тривоги ніхто у сховище не спускається, хоча воно і є. Просто перервати медичну процедуру чи розрахувати її завершення до оголошення тривоги неможливо, — додав Володимир Золотарь.

А ось працівники невеликих магазинів із продажу будівельних матеріалів кажуть, що сьогодні тільки перший день, як вони відчинилися. І то на вимогу попередніх клієнтів. Нових немає зовсім. 

Ціни зросли на 30%. Принаймні на усе імпортоване. Працюють за скороченим графіком з 9.00 до 15.00. Сигналів тривоги поки не чули, але кажуть, що будуть рекомендувати всім йти в укриття

Звісно, відкрилися сьогодні далеко не всі. Достатньо непросто скористатися послугами нотаріусів, відвідати меблеві магазини або маркети із продажу техніки. Не працюють ломбарди. На дверях оголошення: за довідками радять телефонувати за вказаним номером. 

Набравши один з таких номерів, ми почули, що всі речі перевезені до місця зберігання. Забрати чи здати цінні речі неможливо. Нарахування відсотків заморожене від 25 лютого. До прогнозів з поновлення роботи не вдаються.

Краще виглядає ситуація із непродовольчими магазинами. Національні мережі працювали і після початку війни. Місцеві зачинялися лише на декілька днів. Там кажуть, що працюють теж за скороченим графіком — з 10.00 до 17.00. 

Працівники магазинів продажу побутової хімії говорять про те, що тиждень тому пережили збільшення покупців більше, ніж в два рази. Це сталося за рахунок біженців. Нині ситуація вирівнюється. Ціни не зросли. Щоправда дехто з постачальників з інших регіонів, зокрема Одеської області, перестав виходити на зв’язок. Поки що значно поменшало асортименту жіночої косметики та фарб для волосся.

— На тривоги люди реагують рідко, — розповідає адміністратор непродовольчого магазину Надія. — Щоправда є й ті, хто відразу поспішає до укриття. Дуже легко впізнати біженців. Вони втомлені і часом налякані. Особливо діти. Дуже боязко реагують на різні звуки чи оголошення з радіо.

Все більше відкривається у місті перукарень, хоча їхня кількість далека від довоєнної. У барбершопах вартість чоловічої стрижки в середньому становить триста гривень. В салонах краси можна підстригтися за 150-200. В невеликих перукарнях за 100. Кажуть про аналогічні ціни і для жінок.

— Ми відчинилося чотири дні тому, — каже виконувач обов’язків керівника салону краси на Юності Микола Ксендзов. — Людей дуже мало ходить. Може відсотків 30 від попереднього часу. Багатьох стрижемо безкоштовно. Сховище в нас є, але люди на сигнали тривоги майже не реагують. Мало залишилося і перукарів. Вони роз’їхалися по домівках або за кордон.

Працювали сьогодні по місту і чимало кав'ярень та ресторанів. Знову ж таки, далеко не всі. В одній з кав’ярень нам розповіли, що на 30% зросли ціни від постачальників на різні інгредієнти, однак в себе ціни вони не піднімали. Натрапити на акції чи безкоштовну каву можна було лише в деяких, а саме, у бюджетних. Дорогі кав’ярні поки що благочинністю не займаються. 

А ось працівники ресторанної сфери роботу не припиняли. Щоправда, не для клієнтів, а для потреб тероборони і біженців. 


— Звісно, до нас можна зайти випити чаю чи кави або перекусити, але в основному ми працюємо для забезпечення потреб, пов’язаних з війною, — так розповів нам вінницький ресторатор Валерій Лук’янець.

Власники магазинів одягу говорять «не для преси». Скаржаться на те, що закуповують товар у валюті. Її сьогодні придбати неможливо, та й реальний курс чорного ринку нікому невідомий. Говорять, що вимушені будуть припинити роботу після того, як реалізують наявні партії. Водночас, бідкаються і на те, що неможливо доправити вантажі з товаром в середині країни. У малих продуктових магазинах сьогодні також спостерігаємо порожні полиці та відсутність тютюну. Стверджують, що немає постачання.

 

Читайте також:

В аеропорту Тель-Авіву літакам РФ вінничанин подавав сигнали прапором України. Його звільнили?

Кохання під час війни: скільки у Вінниці одружилося пар та народилося дітей

Георгій Самков заснував «банку допомоги» та ініціював виплату стипендій ветеранам спорту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ирина Мельник

    Увага!!
    Інформація на 16.03.2023

    Міжміське сполучення по Україні

    Додаткові евакуаційні
    рейси по Україні

    Приміське сполучення по Україні

    Міжнародні евакуаційні рейси на 16.03

    Польща

    0:40 - №7603 Львів - Пшемисль
    5:27 - №7605 Львів - Пшемисль
    10:30 - №907/908 Дніпро - Хелм
    12:12 - №7609 Львів - Пшемисль
    15:40 - №7611 Львів - Пшемисль
    16:00 - №912/911 Запоріжжя-1 - Хелм
    19:55 - №7601 Львів - Пшемисль
    17:00 - Львів - Хелм
    18:22 - №38/36-35/37 Одеса-Головна - Пшемисль
    19:13 - №67/68 Київ-Пас - Варшава

    Словаччина

    11:35 №8661 Чоп – Чиєрна-над-Тісоу – Кошице (прибуття 13:49)

    16:50 №961 Чоп – Чієрна-над-Тісоу – Кошице (прибуття 18:13)

    Угорщина

    Протягом дня з інтервалом у 3 години курсують 9 пар поїздів Чоп — Захонь (Угорщина)

    12:30 Мукачево — Будапешт

    Румунія

    23:23 Одеса – Ізмаїл – Тульча (Румунія)
  • Halyna Sidnieva

    Приглашаем-  в ТЦ КВАРТАЛ
    УЛ ПИКУСА1
    РАБОТАЕМ С 11 - 17.
  • Олег Шевчук

    Ви у крамниці коли останній раз були?
  • Татьяна Булка

    До роботи, де можна

keyboard_arrow_up