Купити зброю у Вінниці. Перевірили ціни в магазинах і дізналися процедуру оформлення

Купити зброю у Вінниці. Перевірили ціни в магазинах і дізналися процедуру оформлення
  • Аби дізнатися про асортимент та ціни на зброю, журналіст «20 хвилин» відправився до спеціалізованих крамниць Вінниці. Пропозиція і вартість виявилися доволі різноманітними. 
  • У найбільшому попиті сьогодні рушниці. Зокрема, помпові. Їх продаж і придбання регулює дозвільна система, яку спростили від початку воєнного стану. Як саме?

Майже чотири місяці в Україні йде війна. Ризики та страхи, пов’язані із нею, змушують людей подбати про власну безпеку та безпеку своїх близьких. Про це свідчать дані з пошукових запитів користувачів Гугл у Вінниці та області. Зрештою, наскільки це реально необхідно людям у тилу під час війни? 

У Вінниці нині функціонує кілька спеціалізованих крамниць, у яких за наявності дозволу можна придбати зброю. Також там торгують набоями, прицілами, амуніцією іншим приладдям та спорядженням.

Асортимент і ціновий діапазон різниться. Найдешевша помпова рушниця нині коштує від 9 тисяч гривень. Найдорожча із цього розряду може сягати більше 20 тисяч.

Відео дня

Також торгують снайперськими гвинтівками, пістолетами і навіть автоматами вітчизняного та іноземного виробництва. Автомати значно дорожчі від рушниць і їхня вартість може обчислюватися тисячами доларів.

Звісно, такий арсенал аж вам ніяк не допоможе у боротьбі з важкою артилерією чи військовою бронетехнікою. Однак, захиститися від нападника чи групи зловмисників цілком можливо.

Яку ж зброю можна придбати у Вінниці, ви дізнаєтеся із цього відео.

Отож, найбільшим попитом користуються саме рушниці. Про це і говорять в адміністрації крамниць. 

— Ми не лише продаємо зброю людям, у яких є дозвіл. В нас є стрільбище. Там людей навчаємо правильно користуватися зброєю та стріляти, — розповіла маркетолог магазину зброї Вероніка Вербовецька. 

В крамницях акцентують увагу на тому, що зброю там можуть продати виключно за наявності дозволу на той чи інший вид.

Від початку дії воєнного стану, нагадаємо, в Україні спростили порядок видачі громадянам дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї та набоїв до неї саме впродовж воєнного стану. Зосередимося на вогнепальній мисливській зброї, як найбільш доступний громадянам.

Законодавчі впровадження

За роз'ясненнями ми звернулися до пресслужби управління Нацполіції у Вінницькій області. Там розповіли, що до війни питання отримання дозволу на зброю регулювалося такими нормативними актами:

Першого березня 2022 року Міністерством внутрішніх справ України видало наказ №170. Він спростив порядок надання дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї та набоїв до неї під час дії воєнного стану.

Таке нововведення поширюється лишена на мисливську зброю. «Травмат» за ним отримати не можна. Для цієї категорії зброї зберігаються вимоги спеціального статусу.

Процедура отримання дозволу за наказом №170 є тимчасовим заходом (діє лише на період воєнного стану) та альтернативою загальному порядку за Наказом № 622. Втім, навіть у часи війни дозвіл отримати можна, він діятиме впродовж трьох років.

Хто має право на зброю?

Дозвіл поширюється на гладкоствольну й нарізну мисливську зброю, а також, і на травматичну. Категорії такі ж, проте у випадку спрощеного порядку, мова йде про мисливську. Під цю категорію підпадають:

  • Гладкоствольна зброя (двостволки, помпові рушниці, напівавтоматичні самозарядні рушниці).

Зброя недалекобійна (ефективна дальність — 50-150 метрів), практично не здатна пробити броню, проте досить потужна й ефективна на близьких дистанціях. Помпові й напівавтоматичні рушниці також можуть характеризуватися достатньою ємністю магазинів (до 10 патронів) та скорострільністю.

  • Нарізна зброя (переважно карабіни з поздовжньо-ковзним затвором та напівавтоматичні самозарядні карабіни, або менш поширені екземпляри: карабіни зі скобою Генрі, карабіни револьверного типу та штуцери (за принципом заряджання подібні до двостволок)).

За рахунок нарізів у стволі та специфічної форми кулі має більшу ефективну дальність (від 200 метрів до кількох кілометрів), пробивну здатність та скорострільність. Деякі моделі такої зброї є цивільними версіями бойових аналогів. Так, на ринку можна зустріти цивільні модифікації автомата Калашникова та американської гвинтівки на платформах AR-10/15. Відмінності від бойової версії незначні, основна з них — відсутність автоматичного режиму вогню.

Порядок отримання дозволу

Відповідно до першого пункту Наказу №170 для отримання дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї (мисливської зброї) та набоїв необхідно подати на ім’я керівника органу поліції за місцем проживання (перебування) заявника:

  1. письмову заяву про видачу дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї;
  2. копію документа, що посвідчує особу;
  3. за наявності — копію військового квитка, посвідчення пенсіонера або ветерана військової служби чи іншого правоохоронного органу, або посвідчення члена громадського формування з охорони громадського порядку, або дозволу на зброю.

Попри спрощення процедури, особа все одно подає два примірника заяви: спочатку на придбання, а потім і на зберігання та носіння зброї. Термін видачі не перевищує два дні у зв'язку з необхідною перевіркою особи. Як результат, істотно спрощено перелік необхідних документів і значно скорочено термін видачі дозволу для отримання зброї.

Дискусійною залишається якість перевірки осіб, які бажають мати зброєю. Так, скасування вимоги щодо подачі медичної довідки може зумовити доступ до зброї неврівноважений або психічно хворій людині.

 

Читайте також:

Коли спорт сильніший війни. Вінницькі ДЮСШ запрошують на безкоштовні тренування

Автографи на клубній футболці від «Манчестер-Сіті» та платівка «Статус Кво» 70-х років. Які лоти готують організатори аукціону для підтримки ЗСУ?

Озброєний і у шоломі: вінницька майстриня Наталя Дремлюга створила бойового гусака

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Artem Snic

    покупаешь дробовик для защиты дома, к тебе в дом вламывается пьяное быдло и пытается тебя убить, ты стреляешь, он труп, ты в тюрьму.



    перед тем как такое покупать нужны изменения в значении "предельная самооборона" в нашей конституции
  • Читач52

    0688477270
  • Василь Яшин

    Слава Україні . Перемога не загопами.
  • Петя Полiщук

    Перемога за нами!

keyboard_arrow_up