«В Україні мало людей, які не переносять лактозу». Ми перевірили склад і якість молока

«В Україні мало людей, які не переносять лактозу». Ми перевірили склад і якість молока
  • Кожна господиня, напевне, порівнювала домашнє молоко з магазинним. І могла звернути увагу на те, що ці однакові продукти помітно відрізняються. 
  • Журналісти сайту 20 minut.ua разом з фахівцями Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ вирішили перевірити на якість коров'яче молоко з ринку та заводське, з прилавку торговельної мережі.
  • Також запитали про несприйняття лактози та рослинне молоко.

Молоко в Україні здавна вважали більше їжею, а не напоєм. У ньому міститься близько 200 активних компонентів, а стакан молока є повноцінним разовим прийомом їжі.

В молоці — 87% води, решту 13% складають вітаміни, мікро та макроелементи, білки, амінокислоти і багато інших корисних речовин. Своїм кольором молоко зобов’язане білку казеїну. 

Відео дня

Найдавніші останки свійської корови, відомі сьогодні археологам, датуються VIII тисячоліттям до н. е. А це значить, що ми п’ємо коров’яче молоко вже більше 10 тисяч років. Зберігати ж напій тваринного походження людство навчилося лише недавно.

Технологію ультрапастеризації молока і асептичну упаковку Tetra Pak винайшли у 1960 році. Це дозволило збільшити термін зберігання молока до півроку. У 1989 році ультра пастеризацію назвали найбільшим досягненням у сфері харчових технологій ХХ століття. А як вплинули такі технології на якість продукту, який так полюбляють дорослі і діти?

Молоко заводське чи коров'яче?

Якщо молоко перевіряти в домашніх умовах, то пастеризоване ми можемо відрізнити від коров'ячого навіть на вигляд. Домашнє має товстезну масну пінку. На магазинному під час кипіння ледве збирається тоненька плівка. З часом домашнє скисає, а магазинне, через пастеризацію під високими температурами — гіркне. А якщо молоко перевірити в лабораторії?

Журналісти 20 minut.ua разом з фахівцями Вінницького торгівельно-економічного інституту КНТЕУ вирішили перевірити на якість коров'яче молоко з ринку та заводське, з прилавку торговельної мережі.

Ірина Власенко та Тетяна Семко

Ірина Власенко, професор кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва разом з колегою, доцентом кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ВТЕІ Тетяною Семко, за допомогою приладу «Екомілк» провели дослідження зразка молока, купленого на ринку та молока відомого бренду, придбаного в супермаркеті. Продукт досліджували на жирність, кислотність та інші показники.

— Перший зразок було куплено на ринку «Урожай»,— первіряє приладом молоко Ірина Власенко.— Всі показники в нормі, єдине, що ph завищено. Можливо, молоко видоєне було вчора ввечері, тому кислотність збільшена.

— Таке молоко від населення сире, в такому вигляді його вживати не рекомендується, — додає Тетяна Семко. —Тому воно повинно піддатися термічній обробці: кип'ятінню або пастеризації.

Другий зразок молока, яке перевірили фахівці, було від торговельної марки «Молокія». Експерти, при покупці, радять звернути увагу на пакування, назву продукту, масову частку жиру і за яким документом продукт виготовляється. Крім того, має бути адреса виробника, контактні дані, склад, вказаний термін придатності.

— За результатами дослідження зразка молока відомого бренду, жирність його 2.71% при заявлених на пакеті 2.5%, але це в межах норми, — констатує професор кафедри товарознавства.— Лактоза в нормі (4.5), ph 7.65 — це нормальний показник кислотності для пастеризованого молока. Всі показники відповідають вимогам стандарту.

Результати експертизи молока домашнього і магазинного

Фахівці з якості запевняють, що гіпотези, мовляв в магазинних пакетах продають не молоко, а якусь хімічну речовину дещо перебільшені. Відрізняється магазинне молоко від домашнього здебільшого через те, що заводський продукт піддається обробці. Його стерилізують, щоб молоко могло певний час зберігатися.

Магазинне молоко тривалого зберігання, все ж викликає чимало запитань. Хіба може свіже молоко зберігатися цілий місяць і не псуватися?

За словами фахівців, цього продукту споживачам не потрібно боятися. Молоко виготовляють з різним терміном зберігання. Наприклад, молоко в тетра пакетах проходить ультра стерилізацію при 120 градусах. Тому воно може зберігатися цілий місяць. Воно зовсім не шкідливе, бо там вбито всю мікрофлору. Але, з іншого боку, воно й не поживне, бо ультра стерилізація знищила всі корисні властивості білку та інших мікроелементів. 

«Екомілк»

— Звертайте увагу на пакування, — наголошує експерт-товарознавець. — Вказно має бути молоко, а не молочний продукт, сир, а не сирний продукт і т.д. Це вже означає, що ви купуєте продукт з харчовими домішками та рослинними оліями. Особливо це стосується плавлених сирів.

Несприйняття лактози і рослинне молоко

Раніше молоко пили тільки діти. Організм дитини виробляв особливий фермент лактазу, який розщеплює лактозу і дозволяє організму засвоювати молоко. Фахівці переконані, що регулярне споживання молока розвиває інтелект, тому в раціоні харчування вихованців садочків і учнів шкіл був обов'язковим цей продукт. У дорослих цей фермент колись був відсутній, однак поступово, в результаті генетичної мутації, він почав вироблятися і в дорослих.

Останнім часом шириться інформація, що в світі все більше людей, організм яких не переносить лактозу. У зв'язку з цим дорослі почали вживати рослинне молоко: соєве, мигдальне, вівсяне, кокосове і тд. Його  використовують, як замінник тваринного, в кулінарії, вегетаріанському харчуванні та під час посту.

Однак, варто зазначити, що виробники в гонитві за поліпшенням смаку промислового рослинного молока часто додають у нього цукор або інші підсолоджувачі, а також консерванти та загусники. Тому уважно вивчайте склад продукту перед покупкою.

Фахівці Торговельно-економічного інституту розвіяли міф про несприйняття організмом лактози.

Професор ВТЕІ розвіяла сучасні міфи про молоко

— На сьогоднішній день точиться багато розмов, вживати чи не вживати молоко, оскільки в ньому міститься такий цукор, який ніби то викликає алергічні реакції, — коментує професор Вінницького торговельно-економічного інституту Ірина Власенко.— Йдеться про лактозу, або молочний цукор. В інтернет-середовищі розповсюджена думка, що вона шкідлива, багато людей її не переносять. Насправді, на території України людей, які дійсно не переносять лактозу, дуже мало. Якщо навіть людина навіть має непереносимість, то та кількість лактози, яка міститься в склянці  молока, не може зашкодити її здоров'ю. Вважаю що це такий маркетинговий хід виробників, які виробляють рослинне молоко.

 

Читайте також:

Нітрати перевищують норму в рази, що робити? Ми перевірили осінні овочі, кавуни та дині
Ми перевірили. Як правильно вибрати ранець чи рюкзак вашому школяру?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Александр Залевский

    А раніше його не можна було купити у невеликих  магазинах? Автор щось смалить.
  • Natik Natik

    Цікаво,ферм немає в селах корів люди майже не тримають ,а прилавки забиті молоком з сумнівною жирністю.

    Александр Кашпрук reply Natik Natik

    Natik Natik не пишите бред
  • Anonymous

    мясо

keyboard_arrow_up