Суд над митрополитом Іонафаном: чому судді в Тульчині відмовляються розглядати справу

Суд над митрополитом Іонафаном: чому судді в Тульчині відмовляються розглядати справу
  • За виправдовування війни росії проти України, за посягання на конституційний лад та цілісність нашої країни мають судити вінницького митрополита Іонофана. 
  • Справу мали б почати розглядати кілька місяців тому. Але судді Тульчинського районного суду один за одним пішли в самовідвід. 
  • Причина в усіх одна — про неї у нашому матеріалі. 

У жовтні 2022 року усю країну облетіли фото і новина з Вінниччини — СБУ провела обшуки у священника Іонафана (справжнє ім'я Анатолій Єлецьких). Він — митрополит УПЦ мп Тульчинський і Брацлавський. За доказами Служби безпеки, він поширював серед вірян пропагандистські листівки, де закликав до захоплення влади та зміни меж державного кордону України.

 Ось такі листівки працівники СБУ знайшли вдома у Іонофана. 


Вже на початку листопада 2022 року Іонафан отримав підозру за статтею 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). І справу скерували до Тульчинського районного суду. 

Але спочатку коротко про Іонафана 

Священник Іонафан родом з воронезької області росії, якого називають церковним композитором і перекладачем. Йому 74 роки. Освіту здобув у ленінградській духовній академії. Головний піп росії кирило гундяєв — його приятель і одногрупник. Саме кирило у 1978 році рукопоклав Іонафана в ієромонахи. Вже у 1988-1989 роках Іонафан служив намісником Києво-Печерської Лаври. У сан архімандрита його благословив патріарх московський пимен. 

Відео дня

Митрополиту Іонафану готують втечу? - 33 Канал

В січні 2023 року Іонафан був позбавлений громадянства України. Указ підписав особисто Президент України Володимир Зеленський. Чому? За підтримку агресії проти України. 
А вже у квітні 2023 року наші колеги з Укрправди опублікували розслідування про російські паспорти священнослужителів упц мп…Серед священників фігурував і Анатолій Єлецьких. 
Ось доказ, взяти з сайту «российский паспорт». 

Все розслідування можете переглянути тут: 

Чому судді в Тульчині йдуть у відмову судити? 

За допомогою сайту YouControl знайшли кримінальну справу, яка стосується Іонафана. 
Перед розглядом цієї справи усі судді пішли у самовідвід. Головні причини — нижче. 

Перша ухвала суду датується 16.01.2023 роком. 
Суддя Сергій Ковганич ухвалив рішення про самовідвід своєї колеги від справи Іонафана. Ось що йдеться в заяві: 
«Вказана заява мотивована тим, що в даному кримінальному провадженні обвинувачення пред`явлено ОСОБА_6 , який є керуючим релігійної організації «Тульчинська єпархія Української Православної Церкви». З огляду на те, що до збройної агресії російської федерації проти України, суддя ОСОБА_5 відвідувала богослужіння в, що підпорядкований Тульчинській єпархії Української Православної Церкви, про що відомо значному колу осіб, тому в зв`язку із наведеним, вважає що дані обставини можуть викликати в учасників кримінального провадження сумніви щодо її неупередженості як судді, при розгляді даного кримінального провадження».

А далі суддя Сергій Ковганич задовільняє заяву своєї колеги Лариси Шифурко. Ось рішення: 

Далі суддя Людмила Штифурко у рішенні від 15.02.2023 року підтримує самовідвід свого колеги. Мова йде про голову суду — Олександра Саламаху. Він теж відвідував Кафедральний собор Різдва Христового в Тульчині. А ще працював у 2011-2014 роках в прокуратурі та товаришує з прокурором, який затвердив обвинувальний акт проти Іонафана. Тому і пішов у відмову. 
Про це можна прочитати в ухвалі суду. 

А вже згодом адвокат Іонофана заявляє про відвід прокурора у цій справі, але отримав відмову. 

Далі слово взяла апеляція…

Судді з Тульчина відправили справу в апеляційний суд. Начебто, треба визначити підсудність. І взагалі, справа має розглядатись у місті Бершадь, де і мешкає Анатолій Єлецьких. Тому що саме тут за матеріалами слідчих він виправдовував збройну агресію російської федерації проти України і отримав ще одну кримінальну статтю 436 ч.2.. А ще, за словами тульчинських суддів, розгляд кримінального провадження має здійснюватися у Вінницькому районі, тому що це межі територіальної юрисдикції, яке закінчило досудове розслідування. 
В кінці березня 2023 року апеляція розглянула подання від тульчинського суду. Ознайомившись з матеріалами кримінального провадження, суддя вінницького апеляційного суду Ванда Дедик не задовільнила подання і повернула справу назад в Тульчин без права оскарження. 

Але вже на засіданні від 9 травня, головуючий суддя Тульчинського райсуду знову подав заяву про самовідвід, яку знову ж задовільнили...

Ми будемо слідкувати за справою митрополита Іонафана. І обов'язково дамо вінничанам дізнатись як відбуваються суди. 

Але варто сказати ще дещо. Очільник Кафедрального собору Різдва Христового в Тульчині, куди ходили тульчинські судді, теж має російський слід. Архимандрит Сергій Аніцой залишився без громадянства у тому ж січні 2023 року. За доказами журналістів-розслідувачів має громадянство росії, яке отримав в тимчасово окупованому Криму.  

Сергій Анцой

 

Читайте також: 

1. Московський патріархат будує на Академічному чоловічий монастир. Що про це відомо?
2. «З Божою допомогою московський патріархат зникне»: велике інтерв'ю з Софронієм Чуприною
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олег Каськов

    А просто виперти його з країни-"вєра нє пазваляєт"?
    Або обміняти на полонених...
  • Анатолий Гордий

    судей  вслед  за  российским  кораблем
  • Вітя Ак

    Ворон ворону око не виклює
  • Євгенія Матвеєва

    Гонити суддів з посад за не виконання своїх посадових і громадянських обов'язків. Сама більша корупція в судах.

keyboard_arrow_up