Московський патріархат будує на Академічному чоловічий монастир. Що про це відомо?

Московський патріархат будує на Академічному чоловічий монастир. Що про це відомо?
  • Невдовзі у Вінниці може з'явитися чоловічий монастир, підпорядкований УПЦ мп. Однак у Православній Церкві України сумніваються в цьому, називаючи будівництво «картинкою для ЗМІ».
  • Журналісти «20 хвилин» також побували на місці. Що ми там побачили?

Останніми днями в релігійних колах Вінниці точиться чимало розмов про чоловічий монастир, який у мікрорайоні Академічний будує Українська Православна Церква московського патріархату. На початку травня Вінницька єпархія УПЦ мп відзвітувала про зібрання робочої наради настоятелів та намісників монастирів. Саме там очільник єпархії митрополит Варсонофій обговорював з присутніми питання чернечого життя. 

У пресслужбі єпархії тоді повідомили, що під час наради вирішено заснувати у Вінниці чоловічий монастир на честь святого пророка Божого Іллі. Поза тим, тоді ж призначили відповідального у справах монастирів, яким став архімандрит Єнох. 

Про плани побудувати сам храм на Академічному було відомо ще в жовтні 2017-го, коли митрополит Симеон, який на той час очолював Вінницько-Барську єпархію УПЦ мп, освятив місце під будівництво і заклав наріжний камінь храму пророка Божого Ілії. 

Відео дня

Будівництво храму розпочав перший настоятель Спасо-Преображенського кафедрального собору протоієрей Стефан Синюк. Отець Стефан, як розповіли журналісту священнослужителі, які його знали, завжди хотів збудувати церкву. Ба більше, це була його найбільша мрія. 

Після отримання томоса в Україні з'явилася ПЦУ. Митрополит Симеон разом з громадою кафедрального собору приєднався до Православної Церкви України. Отець Стефан також зостався в соборі, хоча більшість духовенства залишилася в єдності з московським патріархатом. 

Наприкінці 2018-го до Вінниці прибув митрополит Варсонофій. Саме за його керівництва вирішено започаткувати чернечу спільноту.

Митрополит Варсонофій під час відвідин будівництва

За словами прессекретаря Вінницько-Барської єпархії ПЦУ архімандрита Софронія Чуприни, монахів під цю потребу московський патріархат не мав. 

— Це сталося приблизно рік тому, а вже цього року вони оголосили, що відкривають чоловічий монастир. Насельників (люди, які живуть в монастирі, — авт.) цього «монастиря» як не було тоді, так немає і зараз, — переконаний архімандрит Софроній. — Дозвіл на відкриття нового монастиря дається рішенням Священного Синоду. У цьому випадку такого рішення немає. 

На наше питання про те, для чого тоді це робиться, прессекретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ відповів, що для створення видимості для ЗМІ, мовляв, попри так звані гоніння на московський патріархат, вони все одно розвиваються, будуються, освячують нові храми та відкривають монастирі. Усю цю інформацію, продовжує Софроній Чуприна, УПЦ мп заносить в статистику, що її наприкінці кожного року публічно оприлюднюють. 

— Однак це лише на папері. У реальності там ніякого монастиря немає. Немає нічого, окрім храму, — говорить архімандрит Софроній. — Спроби московського патріархату відкрити у Вінниці монастир є нічим іншим, як спробою привернути до себе увагу і показати, що на тлі сотень переходів релігійних громад з РПЦвУ (російська православна церква в Україні, що її часто ототожнюють з УПЦ мп, — авт.) до ПЦУ, ця структура ще життєдіяльна, і хоча не активно, але живе і розвивається. Але по факту у них немає ні кадрів, ані ресурсів для започаткування належного чернечого життя в цьому храмі. А монастир, це не споруда, а спільнота людей, однодумців, які шукають усамітнення для спілкування з Богом і спасіння душі.

За роз'ясненнями журналіст також звернувся до прессекретаря Вінницької єпархії УПЦ мп ієрея Андрія Балана. Останній пообіцяв відповісти на всі наші питання, зокрема, про терміни будівельних робіт, насельників у монастирі та вартість самого будівництва. Зрештою прессекретар перестав виходити з нами на зв'язок. 

Натомість ми побували на будмайданчику. Майбутній монастир знаходиться на околицях Академічного. Висоту він має у два поверхи, якщо не рахувати підвального приміщення й трьох куполів, кольору «золота». Робочих на місці ми не застали. 

Невелика територія монастиря огороджена тимчасовим дерев'яним парканом. Біля частини фасаду встановлені будівельні ліси, хоча на перший погляд здається, що усі зовнішні роботи виконані. 

Загалом будівля нагадує типовий православний храм для невеликої парафії. Де у ньому має розташуватися братський корпус, і скількох насельників він зможе прийняти, невідомо. Однак наразі виглядає так, що таких там може поміститися менш як десяток. 

Також залишається незрозумілим, де на цьому маленькому клаптику землі розташувати всі звичні для монастирів об'єкти: братський корпус (будинок з келіями — кімнатами послушників і монахів), трапезну, гостьовий будинок для паломників, церковну лавку з іконами, свічками тощо. 

Читайте також:

«З Божою допомогою московський патріархат зникне»: велике інтерв'ю з Софронієм Чуприною

Обличчя Перемоги. Світлини наших захисників з 59-ї бригади

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Next

    Ця будівля належатиме саме ПЦУ, іншої перспективи - просто немає.
  • Виталий Талий

    хай будують, як добудують і плитку покладуть - забирайте.

    Виталий Талий reply Виталий Талий

    Варлаам Хомич  а вам, як християнину не вистачає смирення, згадайте нагорну проповідь. А ще саме московському патріархату і не вистачає мізків та совісті. В тяжкий для народу,  того самого народу ,шо московських попів годує, зайняти позу страуса, та не засудити розбійника та вбивцю, і  хто вони після цього.

    Варлаам Хомич reply Виталий Талий

    Виталий Талий ну да, ви ж тільки і вмієте, що готове відбирати з ломами і болгарками, ,,,псевдохристияни,,, збудувати щось самі ж не можете, мозгів не хватає...
  • Валентина Горшкова

    Монастир має побудувати Православна Церква України і належатиме він саме ПЦУ !
  • Читач34

    У Вінниці жодного великого монастиря нема , так кілька монахів хіба що.

    Так що не повредить. Навіть як туристичний об'єкт

keyboard_arrow_up