Сокиран і Заремба досі під судом: що з розглядом справи колишніх топ-поліцейських області

Сокиран і Заремба досі під судом: що з розглядом справи колишніх топ-поліцейських області
Сергій Сокиран працював заступником начальника поліції Юрія Педоса у 2019 році. Зараз — начальник Служби судової охорони Вінницької області.
  • Сергій Сокиран і Микола Заремба — колишні топ-працівники поліції Вінницької області. 
  • З 2019 року вони — обвинувачені у справі стосовно привласнення і розкрадання грошей Нацполіції.
  • Що зараз з судом, чому справу досі не розглянули? 
     

Колишній заступник начальника поліції області Сергій Сокиран і його колишній підлеглий, керівник автогосподарства Микола Заремба досі «ходять» обвинуваченими у справі по розтраті та привласненню грошей. По матеріалами справи, вони привласнювали гроші за ремонт службових авто. Але суди не завадили Сокирану стати очільником Служби судової охорони Вінницької області у березні 2023 року. 
Але все послідовно 

Буремний 2019 рік. ДБР, звільнення

2019 рік. ДБР проводить розслідування щодо розтрати та привласнення грошей працівниками поліції. Пізніше прокуратура передає справу до суду. Звинувачення — розтрата/привласнення 1 млн 100 тисяч грн. Це ч. 1, 2 ст 366. ККУ (Службове підроблення,-авт) та ч.4,5 ст 191 ККУ (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем,-авт). За цими статтями покарання суттєве — від 7 до 12 років тюрми. 

Мільйонні махінації у поліції: оголосили підозру головному фігуранту справи службових авто
Силовики з ДБР і Сергій Сокиран. 

Ось що казали тоді в прокуратурі: 
«За даними слідства правоохоронці, зловживаючи своїм службовим становищем, упродовж 2018-2019 років вносили неправдиві відомості до актів виконаних робіт щодо сервісного технічного обслуговування та поточного ремонту службового автотранспорту, на підставі яких систематично здійснювали списання (перерахування) бюджетних коштів з казначейського рахунку Головного управління Національної поліції у Вінницькій області на користь однієї із юридичних осіб у Вінниці. Насправді ж, фактично, службові автомобілі не ремонтувались».

Відео дня

Справа пішла до суду і загрузла. В цьому році справі як чотири роки. 


Той самий 2019 рік. 11 червня у Вінниці оперативник-самбіст побив підприємця Олександра Комарніцького. Його забрали до реанімації з тріщиною черепа, де він і помер 23 червня. Все це сталося через те, що співробітник поліції попросив Олександра бути присутнім під час слідчих дій у якості понятого. На що він відмовився, зав'язався словесний конфлікт, а потім поліцейський вдарив Комарніцького. Олександр упав та вдарився головою об асфальт.  
Офіційна версія поліції з самого початку була — впав і вдарився об асфальт. Цю трагедію поліцейські хотіли приховати, зам’яти. Але журналісти RIA/20хвилин надали справі розголосу…І До Вінниці приїхав начальник Нацполіції України Сергій Князєв, який відсторонив від служби як самбіста-поліцейського, так і керівників вінницької поліції. Сергія Сокирана, який відповідав за підготовку особового складу, мало б бути звільнено. Ось що казав Князєв:

«Мій візит до Вінниці пов’язаний з трагічною подією, на яку я, як голова поліції реагую жорстко та доповідаю суспільству про рішення, прийняті мною, та озвучені кілька на нараді з керівництвом поліції вінницької області. За моїм наказом підготовлені матеріали щодо звільнення заступника начальника обласної поліції полковника Сокирана із займаної посади. А також із лав Національної поліції. Відсторонено чотири керівники поліції, від обласного рівня до місцевого», - сказав тоді Князєв.

Через смерть Комарніцького, якого побив поліцейський, відсторонили  начальника поліції області та звільнили заступника : 24:06:2019 - 20 хвилин  Вінниця

Після візиту Сергія Князєва вінницька поліція прокоментувала журналістам, що Сергія Сокирана було звільнено. 

Сокирана не звільнено. Він звільнився. Сам! 

Після призначення Сергія Сокирана начальником Служби судової охорони, серед силовиків почалися розмови про те, що він мітить в крісло начальника поліції області. Хоча це чутки, наші джерела в нацполіції кажуть одне — Сокирана тягне Ігор Клименко, який став Міністром внутрішніх справ після загибелі Монастирського. Тому відкидати амбіції Сокирана ніхто не квапиться. 

Журналістів 20 хвилин зацікавило, як все ж таки Сергій Сокиран, під судом, під такою серйозною кримінальною статтею, став начальником Служби судової охорони. Невже після звільнення з нацполіції, його з руками і ногами одразу забрали в судову охорону?

Ми подали запит в ГУНП Вінницької області та отримали деякі цікаві документи. Наприклад — рапорт про звільнення Сергія Сокирана. Виявляється, його не звільнили. Він звільнився сам. За власним бажанням. Датується рапорт від 26 червня 2019 року. Через два дні, після візиту Сергія Князєва. Підписаний він тодішнім начальником поліції області, генералом Юрієм Педосом. 


Що з судами? 

Журналісти RIA/20хвилин за допомогою аналітичної системи YouControl переглянули й судову історію Сокирана/Заремби. Щонайменше 9 судових засідань взагалі не відбулись.
А у березні 2022 року адвокат Сокирана і Заремби Андрій Баришніков заявив клопотання про призначення додаткової судово-економічної експертизи по вказаному кримінальному провадженні. 
А річ у тому, що за словами сторони захисту Сокирана, експерт НДКЦ не мав кваліфікації робити експертизу. 


Тому, з 28 березня 2022 року суд призначив додаткову судово-економічну експертизу, яка йде вже понад рік. Зробити її мають експерти Вінницького відділення КНДІСЕ (м. Вінниця, вул. Батозька, 1). 

Чергове судове засідання було призначено на 12 квітня 2022 року.

У суді нашим журналістам повідомили, що розгляд справи не відбувся, тому що досі немає експертизи. 

Редакція RIA/20хвилин буде спостерігати за цією справою та обов’язково розкаже про те, чим вона закінчиться. 

Читайте також: 
1. Боєць Сил спецоперацій врятував у Бахмуті цуценя. Як воно опинилося у Вінниці?
2. Виганяють московських попів і моляться рідною мовою. Які храми перейшли до ПЦУ перед Великоднем

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Natalia Marzunigco

    Як хабарники, будуть судити хабарників.шукають виходу.нема правди.потрібно нам вставати і ставитисуждів на місце своє.

    Читач49 reply Natalia Marzunigco

    ворон ворлну око не виклює
  • Анатолий Гордий

    это  пробитый  трюм  в  корабле      вспомните   кто  проводил     так  называемые  техосмотры    автотранспорта
  • Валентина Марценюк

    А ну назвіть хоч одного і не тільки у поліції КОГО ПОСАДИЛИ чи НАКАЗАЛИ?
    ЖОДНОГО!
  • Nadia Kyrychenko

    Пси аваківські

keyboard_arrow_up