Сергій Сокиран — новий начальник Служби судової охорони Вінниччини. Які скандали з ним пов'язані?

Сергій Сокиран — новий начальник Служби судової охорони Вінниччини. Які скандали з ним пов'язані?
  • Сергія Сокирана призначили новим очільником Служби судової охорони Вінниччини.
  • Які до цього займав посади полковник поліції, та яка резонансна історія трапилася в 2018-2019 роках?

Служба судової охорони повідомила, що за результатами конкурсу, який відбувся 27 березня, начальником Територіального управління Служби судової охорони у Вінницькій області призначено полковника Служби судової охорони Сокирана Сергія Володимировича. 

«Сергій Володимирович займав посаду заступника начальника  з забезпечення) Територіального управління Служби судової охорони у Вінницькій області з моменту його створення у 2019 році. Він очолював відділ забезпечення діяльності, інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва центрального органу управління Служби судової охорони.

 З 1 січня 2023 року полковник Служби судової охорони Сергій Сокиран тимчасово виконував обов‘язки начальника Територіального управління Служби судової охорони у Вінницькій області».

Відео дня
Сергія Сокирана призначили новим очільником Служби судової охорони Вінниччини

Крім слів вітань з новою посадою, адресованих полковнику Сергію Сокарану, в соцмережах з'явилося чимало гнівливих коментарів в бік нового начальника. Зокрема, на Фейсбук-сторінці ГО Ревізія влади, під новиною про призначення з'явилися наступні дописи:

Дмитро Ухлач: «Якось мало б бути по іншому. Він би мав бути підсудним, а не головним охоронцем суду».

Анатолій Вовкін: «Цікаво, а на якій ниві пан Сокиран С.В. попередньо трудився? Не зрозуміло від кого охороняти наші "чесні" суди??? Це ж треба, створили ціле управління...???».

Ми підняли архіви сайту «20 хвилин», і з'ясували, чим же «насолив» вінничанам поліцейський.

Розтратили більше мільйона? 

В 2019 — 2020 роках місцеві ЗМІ майоріли резонансними заголовками: «За махінації судитимуть колишніх поліцейських керівників». А саме — за махінації з ремонтами службових авто на суму у понад один мільйон гривень. Про завершення слідства і передачу обвинувальних актів до суду повідомила 3 грудня 2020 року Вінницька обласна прокуратура.

Як свідчать жірналісти і громадські діячі, мова йшла саме про Сергія Сокирана, екс заступника начальника обласної поліції по тилу, який пізніше став начальником з забезпечення територіального управління Служби судової охорони у Вінницькій області. Другим обвинувачуваним був — його колишній підлеглий, керівник автогосподарства Микола Заремба.

А йшлося про який злочин: «службове підроблення офіційних документів, в результаті чого розтратили бюджетні кошти на загальну суму 1 млн 100 тис. грн. (частина п’ята статті 191, частина друга статті 366 Кримінального кодексу України)».

Досудове розслідування в цій справі здійснювали слідчі теруправління ДБР, розташованого у Хмельницькому. Прокуратура здійснювала процесуальне керівництво. Тоді оприлюднили такі дані по справі:

«За даними слідства правоохоронці, зловживаючи своїм службовим становищем, упродовж 2018-2019 років вносили неправдиві відомості до актів виконаних робіт щодо сервісного технічного обслуговування та поточного ремонту службового автотранспорту, на підставі яких систематично здійснювали списання (перерахування) бюджетних коштів з казначейського рахунку Головного управління Національної поліції у Вінницькій області на користь однієї із юридичних осіб у Вінниці. Насправді ж, фактично, службові автомобілі не ремонтувались».

Архівне фото зі слідчих дій / з сайту прокуратури

Прокуратура також повідомила, що, за висновком експертизи, злочином заподіяли 1 мільйон 100 тисяч гривень збитків. Щоб їх відшкодувати, пред’явили цивільний позов до обвинувачуваних в кримінальному провадженні.

Тоді за інкриміновані поліціянтам злочини мало загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до 12 років з забороною обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Нові керівні посади

Перший по цій  справі забив на сполох член ГО «Ревізія влади» Віталій Павловський. Він, нагадаємо, ще навесні 2019-го інформував про фінансові махінації в поліції, які спершу були службовим розслідуванням, а згодом стали кримінальним провадженням.

У пресслужбі обласної поліції, коли коментували початок службового розслідування за вище названими фактами, пояснювали так: відсторонення Сергія Сокирана не означає, що в його діях знайшли правопорушення. Забезпечував об’єктивність й неупередженість розслідування тодішній начальник главку Юрій Педос.  

Чи дійшла справа до суду після кримінального провадження, де поліцейський отримав спершу підозру, а потім і обвинувачувальний акт — в пресслужбі міського суду про це не знають.

За допомогою аналітичної системи YouControl ми дізнались, що Сергій Володимирович Сокиран ще й досі проходить у справі «привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем».

Тим не менше, після відсторонення Сергій Сокиран почав працювати в новоствореній тоді Судовій охороні (2019). І знову на посаді заступника начальника. Нині — став начальником теруправління ССО.

 

Читайте також:

На Вінниччині невідомі підпалили очерет, де рибалив хлопчик. У якому стані дитина?

Не спрацював детектор, першими відчули собаки. Деталі трагедії сім'ї Горпинюк, що отруїлася газом

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (32)
  • Читач68

    а я вырю  цьому  минту.бо вин  истинный и вирный.вирный свои  кышени.
  • Анатолий Гордий

    с  таким  фейсом  снаряды  к  пиону    подносить
  • Катя Лепко

    Нажаль..... Від перестановки сума додатків не змінюється!!  Так і в нашій країні,від одного корита до другого!! За що?????? І за кого,відають життя наші сини та чоловіки???? Щоб вони наживали статки на війні?? ??
  • Сергій Романов

    Ото лице. В штурмовий батальйон би.

keyboard_arrow_up