Не спрацював детектор, першими відчули собаки. Деталі трагедії сім'ї Горпинюк, що отруїлася газом

Не спрацював детектор, першими відчули собаки. Деталі трагедії сім'ї Горпинюк, що отруїлася газом
Олеся і Артем Горпинюк загинули від отуєння чадним газом
  • 20 березня у селі Селище Гніванської громади у будинку отруїлися чадним газом мати з дітьми.
  • 45-річна жінка та її 14-річний син загинули. 16-річну доньку врятували, вона у важкому стані в лікарні.
  • Друзі та рідні розповідають про родину та що передувало трагедії.
  • Газовики та поліціянти розповіли про попередні причини отруєння чадним газом.

Олександра Горпинюк 22 березня мала б відзначати своє 16-річчя. Натомість знаходиться під апаратом ШВЛ у комі, а її матір Олесю та 14-річного брата Артема в цей день поховали…

Родина із села Селище Гніванської громади отруїлася чадним газом. Врятувався глава сім'ї — далекобійник Руслан Горпинюк був у рейсі.

Рідні розповіли, що 45-річна Олеся Горпинюк в понеділок 20 березня перестала виходити на зв'язок. Оскільки думали, що була на роботі, подзвонили її дітям. Бабуся забила тривогу тоді, коли вже слухавку не взяли внуки. Як зрозуміли, що в будинку хтось є, а двері зсередини зачинені — викликали поліцію. Разом з правоохоронцями відкрили хату.

Відео дня

— Побачив у вікно, що в будинку є люди, — розповів поліцейський Богдан Бидловський, який приїхав на виклик. — Прийняв рішення примусово відчиняти двері, коли зайшли був стійкий запах газу, побачили власницю і дитину, які були без ознак життя. В іншій кімнаті була дівчина. Дихала, але була без свідомості.

Поліція опублікувала відео, де видно, як вони заходять в будинок та виносять непритомну дівчину. Аби врятувати Олександру, вони помчали назустріч швидкій.

Дівчина вижила, оскільки була в дальній кімнаті, окремо від матері і брата. Вони загинули за кілька годин до приходу поліцейських.

Причина трагедії: новий котел

Перед трагедією в будинку родини Горпинюк поставили новий газовий котел, змінили труби. 

За попередніми висновками, причиною трагедії стали кричущі порушення правил безпеки при користуванні газом та газовими приладами. Про це розповідають у Вінницягаз.

— Зокрема, замість передбаченого заводом-виробником димоходу до газового котла була прилаштована пластикова труба, не передбачена для таких цілей, що не була з’єднана з котлом та не забезпечувала відведення шкідливих продуктів горіння назовні. Натомість смертельно небезпечні продукти горіння і чадний газ, зокрема, при роботі газового котла потрапляли до житлового приміщення, — зазначають газовики.

Самовільно встановлена газова колонка також мала не герметичний димар. При цьому господарями були щільно закриті вентиляційні канали та вікна, що категорично заборонено при користуванні газом. Через це накопичені у приміщенні чадний газ та інші небезпечні продукти горіння не мали виходу назовні.

— На жаль такі порушення трапляються досить часто, — йдеться у повідомленні.— Споживачі ігнорують правила безпеки, наражаючи себе та своїх близьких на смертельну загрозу.

— Принцип дії чадного газу такий, що коли він потрапляє в кров, зв'язуючись з гемоглобіном припиняє доступ кисню до організму, що спричиняє загибель людини,— прокоментував ТСН Олександр Кутовий, речник ДСНС.

Фахівець також порекомендував для безпеки придбати спеціальний детектор, який відслідковує наявність чадного газу у повітрі, подаючи світлові та звукові сигнали.

Прекрасний фахівець і людина

Загибла Олеся Горпинюк працювала бухгалтером Тиврівського центру первинної медико-санітарної допомоги. Другу вищу освіту заочно здобувала в Донецькому університеті, спеціальність «Публічне управління та адміністрування». 

— Олеся була відповідальна, виконувала всі завдання старанно, як студентка-першокурсниця, — розповіла Олена Чальцева, завідувачка кафедри політології та державного управління ДонНУ ім.В.Стуса. — Вона хотіла працювати в держслужбі, на високому рівні. Але, на жаль, не трапилося.

Про Олесю Горпинюк друзі говорять, що та була світлою, позитивною людиною, доброю і справедливою, дуже розумною, люблячою матір'ю і дружиною.

— Таку людину було важко знайти, — говорить подруга загиблої Ірина. — Вона в роботі була прекрасним фахівцем, і як бухгалтер, і як юрист. Допомагала всім. Волонтерам автівки оформляла безкоштовно, підприємцям надавала кваліфіковану допомогу. В останні роки багато навчалася. Мріяла про краще майбутнє...

Першими отруїлися собаки

За  день до трагедії 45-річна Олеся Горпинюк скаржилася на слабкість та запаморочення у неї і її двох неповнолітніх дітей. Навіть збиралася брати лікарняне, думала, що родину підкосило вірусне захворювання. Про витік газу не думала — спеціальний детектор на котлі не відреагував.

— Вона довірилася спеціалісту, який виявився непрофесійним, — продовжує подруга Ірина. — Встановив новий котел, та не зафіксував трубу. Котел мав реагувати на чадний газ, але чомусь не зреагував…

— Вона нікому не скаржилися на котел, — говорить інша подруга загиблої Марія Ткачук. — В неділю вранці вона возила в ветклініку собак, які отруїлися. Залишила їх в реанімації, а сама повернулася додому. Леся була досить розумною, і чому не склала логічну цепочку, що собакам погано і дітям — я не розумію. Я в суботу з нею розмовляла, і все було з нею добре. Але через погане самопочуття мала відкрити лікарняне.

За словами Марії Ткачук, стан 16-річної Олександри досі важкий, вона у комі. В лікарні біля неї знаходиться батько Руслан, який повернувся з-за кордону. Близькі і рідні просять усіх небайдужих допомогти у лікуванні дівчини.

  • Реквізити картки: 5168 7451 0931 6833 Руслан Горпинюк

У поліції розслідують справу як нещасний випадок, наразі проводяться експертизи. Серед версій — отруєння чадним газом через несправність газового котла. 

 

Читайте також:

Трагедія на Гніванщині: газовики розповіли, що призвело до смертельного отруєння сім'ї

Трагедія на Гніванщині: в оселі чадним газом отруїлася мати з дітьми

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (32)
  • Elena Elena

    Вічна пам'ять
  • Мария Кистенева

    Вічна пам'ять.
  • Таня Янчук

    Вічна пам'ять.
  • Алёнка Белая

    То коли ми вже взнаємо головного винуватця цієї трагедії? Хто встановлював котел? Як його прізвище? Де він зараз? Чи відкрито на нього кримінальне впровадження?

    Алёнка Белая reply Алёнка Белая

    Dzhemma Gutova відповідатимуть якщо буде заява в поліцію

    Dzhemma Gutova reply Алёнка Белая

    Алёнка Белая навряд чи.. наслідки дій непрофесіонала, до якого самі ж і звернулись.. я ж до чого вище писала те все-навіть ті, хто мають дозвіл, і то не відповідають за свої халатні та непрофесійні дії..

    Алёнка Белая reply Алёнка Белая

    Dzhemma Gutova головне щоб суд таким його вважав

    Dzhemma Gutova reply Алёнка Белая

    Алёнка Белая він таким себе не вважає.. це все укр. типова халатність плюс бажання зекономити на чомусь

    Алёнка Белая reply Алёнка Белая

    Dzhemma Gutova мене всі не цікавлять… мене цікавить саме цей вбивця…

    Dzhemma Gutova reply Алёнка Белая

    Алёнка Белая таких фахівців пруд пруди.. причому, навіть ті, що мають офіційний дозвіл на такі роботи! Особисто у мене в квартирі такі специ встановили газ.лічильник безкоштовно, по держ. програмі, на підставі договору, укладеного з Вінницягаз. Після цього тричі!!! я їх викликала доробляти, бо був виток газу! Щось доробляли, але нічого не допомагало! І що цікаво-виток газу вони перевіряли не приборами, а просто рідким милом мастили місця з’єднання труб і дивились по пухирцях! І ще-порадили зафарбувати трубу для герметичності!
    На 4-й раз вони тупо відмовились приїхати, викликала аварійку! Ті провели замір витоку і були в шоці від побаченого, доварювали трубу після них.
    Отже, висновки робимо самостійно…

keyboard_arrow_up