Трагедія на Гніванщині: газовики розповіли, що призвело до смертельного отруєння сім'ї

Трагедія на Гніванщині: газовики розповіли, що призвело до смертельного отруєння сім'ї
  • У селі Селище Гніванської громади у будинку отруїлися чадним газом мати з дітьми.
  • 45-річна жінка та її 14-річний син загинули. 16-річну дівчину врятували. Її у вкрай важкому стані госпіталізували до лікарні.
  • Газовики розповіли про попередні причини трагедії.

Родина отруїлася чадним газом. Справу попередньо кваліфікували як «нещасний випадок». Ми писали перші подробиці в цій публікації:

Загибла жінка працювала бухгалтером Тиврівського центру первинної медико-санітарної допомоги. Головний лікар закладу Валерій Приймак повідомив, що 20 березня 2023 року трагічно пішли з життя Горпинюк Олеся Олександрівна, головний бухгалтер, 3 травня 1977 року народження та її син Горпинюк Артем Русланович 4 березня 2009 року народження.

На зображенні може бути: 2 людини та у приміщенні

Відео дня

Поліція опублікувала відео, де видно, як вони заходять в будинок та рятують дівчинку:

Попередні висновки трагедії

За попередніми висновками, причиною трагедії стали кричущі порушення правил безпеки при користуванні газом та газовими приладами. Про це розповідають у Вінницягаз.

— Зокрема, замість передбаченого заводом-виробником димоходу до газового котла була прилаштована пластикова труба, не передбачена для таких цілей, що не була з’єднана з котлом та не забезпечувала відведення шкідливих продуктів горіння назовні. Натомість смертельно небезпечні продукти горіння і чадний газ, зокрема, при роботі газового котла потрапляли до житлового приміщення, — зазначають газовики.

На зображенні може бути: у приміщенні

Самовільно встановлена газова колонка також мала не герметичний димар. При цьому господарями були щільно закриті вентиляційні канали та вікна, що категорично заборонено при користуванні газом. Через це накопичені у приміщенні чадний газ та інші небезпечні продукти горіння не мали виходу назовні.

— На жаль такі порушення трапляються досить часто. Споживачі ігнорують правила безпеки, наражаючи себе та своїх близьких на смертельну загрозу, — йдеться у повідомленні.

У день трагедії

Про те, що сім’я не виходить на вулицю, поліцію сповістили сусіди. Жінка не відповідала на телефонні дзвінки, а за день до цього скаржилася на слабкість та запаморочення у неї і її двох неповнолітніх дітей. Коли правоохоронці примусово відкрили вхідні двері та ввійшли до будинку, то знайшли мертвою матір та сина. А 16-річна донька знаходиться у Вінницькій обласній дитячій лікарні у важкому стані.

Відомо, що господар будинку в цей час перебував за кордоном на заробітках, повідомляють в ТСН.  

Редакція «20 хвилин» висловлює щирі співчуття рідним загиблих.

Правила безпеки

«Вінницягаз» вкотре застерігає: щоб уникнути нещасних випадків та аварійних ситуацій, дотримуйтесь наступних правил:

  • Перевіряйте тягу в димових та вентиляційних каналах перед увімкненням газових приладів.
  • Під час роботи обладнання забезпечте постійний приплив свіжого повітря (відкрийте вікно чи кватирку). Це потрібно для повного згорання природного газу та недопущення накопичення в приміщенні чадного газу.
  • Не змінюйте конструкцію димових та вентиляційних каналів, не закривайте їх. Через ці канали виводяться з приміщень небезпечні продукти згорання, зокрема чадний газ.
  • Своєчасно перевіряйте та прочищайте димові та вентиляційні канали. Не допускайте їх засмічення, обмерзання чи захаращення сторонніми предметами.
  • Не закривайте газові прилади і газопроводи меблями, забезпечте їх візуальний огляд.
  • Не залишайте без догляду увімкнені газові прилади, крім розрахованих на безперервну роботу і обладнаних для цього відповідною автоматикою.
  • Не користуйтесь несправними газовими приладами.
  • Не можна використовувати електровитяжку у приміщеннях, де працюють газові котли та колонки з відкритою камерою згорання.
  • Не використовуйте газові прилади не за призначенням, зокрема плити для обігріву квартири.
  • Не можна користуватись приміщеннями, де встановлені газові прилади, для сну і відпочинку.
  • Заборонено проводити самочинне встановлення, заміну і ремонт газових приладів, вносити зміни в їх конструкцію.

«Вінницягаз» закликає усіх бути пильними та обережними при користуванні газом!

Забезпечте щорічне фахове технічне обслуговування газових мереж та газових приладів вашого будинку, димових та вентиляційних каналів.

Збережіть своє життя, здоров’я та майно!

Не нехтуйте власною безпекою та безпекою ваших близьких.

 

Читайте також:

Трагедія на Гніванщині: в оселі чадним газом отруїлася мати з дітьми

На Південному Бузі біля острова Кемпа врятували чотирирічну дитину з мамою

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Світлана Шевченко-Мординська

    Царство небесне! Щирі співчуття рідним!

keyboard_arrow_up