Коли дітям не можна знімати відео на телефон у школі. Розповідає адвокат

Коли дітям не можна знімати відео на телефон у школі. Розповідає адвокат
  • Практично у всіх школярів у наш час є смартфони з камерами для зйомки відео та виходу в інтернет.

  • Тому не дивно, що часом може виникати спокуса знімати все, що потрапляє на очі — від вчителів на уроках до селфі та бійок однокласників.

  • Розпитали адвокатесу Олену Грабік, що можна, а що заборонено знімати в школі на телефон.

З правової точки зору питання пов’язані з використанням камер телефонів не мають однозначних відповідей. Зокрема, це стосується долучення таких відео, як доказ у суді. З погляду судової практики це спірне питання.

Що каже закон

У вінницьких школах діють загальні норми законодавства, тому знімати когось без його згоди — забороняється. Про це йдеться в частині 2 статті 11 Закону України «Про інформацію»: не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про людину без її згоди, крім випадків, визначених законом.

Від відеозйомки українців також захищає стаття 307 Цивільного кодеку України. У ній йдеться, що людей не можна знімати на фото або відео без їхньої згоди — письмового чи усного залежно від обставин, за яких відбувається знімання.

Відео дня

У також пишуть Про обов’язкову згоду громадян на збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації також написано в статті 32 Конституції України.

Тобто, без згоди відеозйомку проводити не можна, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Згода не потрібна якщо:

Школа цілком може розглядатися як місце, відкрите для вільного відвідування — принаймні для учнів і працівників, а також, як об’єкт, на території якого проводяться публічні заходи.

У школі навчаються та виховуються діти, що допускає появу на її території невизначеної кількості людей. А ще школа відноситься до державної або комунальної власності. Відповідно, правовий статус території школи не можна порівняти з квартирою або приватною територією.

 

У цьому сенсі відеозйомка і фотографування на території школи без згоди того, кого знімають на телефон,  в принципі можлива. Але з цього не випливає автоматичний дозвіл знімати все і всіх, тим більше під час уроку.

Чи можна знімати вчителя

Згідно з Конституцією, неприпустимо на території школи, під час та поза уроками, знімати на телефон працівників школи, учнів та батьків порушуючи їхнє право на приватне життя. Тому нормальною є практика, коли на рівні адміністрації шкіл дітям забороняють використовувати телефони в таких цілях.

Відеозйомка на уроці можлива у випадку, якщо вона потрібна для освітнього процесу й погоджена з учителем, який проводить урок. Тобто, немає нічого протизаконного, якщо камера використовується учнем для записування інформації під час проведення уроку.

Але згідно з частиною 3 статті 53 «Закону про освіту», учні зобов’язані поважати права та гідність усіх учасників навчального процесу та не створювати інших перепон для здобуття знань.

Тому, якщо учень використовує смартфон, як іграшку, щоб, наприклад, показати всім, що він у нього є, або для того щоби зірвати урок чи спровокувати вчителя, а потім викласти в мережу — учитель має право зробити зауваження і вимагати вимкнути та сховати телефон.

Що робити, якщо учень не слухається на уроці та провокує вчителя та однокласників? Необхідно гранично жорстко, але без приниження людської гідності, ставити питання про порушення шкільної дисципліни.

Публічна образа на відео

Що робити, якщо ви стали свідком протиправних дій? Якщо фільмування спрямоване на захист прав людини, ви можете знімати відео на телефон без згоди того, кого ви знімаєте.

Згідно з частиною 3 статті 53 «Закону про освіту» учні мають повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (булінг — це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом). А зйомки на телефон — це збирання інформації, яке дозволено конституційно.

У випадку, якщо школяр став свідком неправомірного психологічного тиску, публічних образ із використанням нецензурної лексики та погроз, він може знімати це на телефон без згоди. Такий відеозапис може надалі допомогти тому, кого ображають. Це стосується не лише булінгу учнів, але й образ зі сторони учителів. Відеозапис зроблений на телефон може розглядатись, як один із доказів винуватості. За умови, якщо немає сумнівів у достовірності такого відео.

Але згідно з роз’ясненням порталу «Освітній омбудсмен України», використання відеоматеріалів, які знятих без дозволу, як незалежних доказів у суді може бути проблематичним.

Читайте також:

Коли дітям не можна знімати відео на телефон у школі. Розповідає адвокат

П’янка на роботі. Лікарі Пироговки влаштували застілля о дев’ятій ранку

Як правильно «воювати» з шумними сусідами. Розповідає адвокат

Що робити, якщо у вас вкрали речі у магазині. Розповідає адвокат

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ols Kat

    В туалетi не можна?
  • Ярослав

    > булінг — це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом
    Очевидно автор цього терміну ніколи не був об'єктом "булінгу", інакше викорситовував існуючий термін "хуліганство".
  • Ярослав

    > Школа цілком може розглядатися як місце, відкрите для вільного відвідування
    Долюодятел ваш адвокат.
    Вільне відвідування, це вільне відвідування без обмежень. В школу ж відвідування обмежене. Зразу відпадає.

    Eugene L reply Ярослав

    Вчіть закони. Батьки являються учасниками освітнього процесу, а тому за законом Про освіту їм неможливо перешкодити доступ у школу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up