Як правильно «воювати» з шумними сусідами. Розповідає адвокат

Як правильно «воювати» з шумними сусідами. Розповідає адвокат
  • Напевно кожен житель багатоквартирного будинку коли-небудь зіштовхувався з проблемою сусідів, які голосно слухають музику та з розмахом і допізна відзначають дні народження.
  • Що робити, якщо сусіди шумлять ночами та не реагують на зауваження? Чи можна покарати галасливих мешканців? На ці питання ми попросили відповісти адвокатесу Олену Грабік.

Як регулюється шум

В Україні діє закон «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». Стаття 24 цього закону зобов’язує всіх громадян, а також підприємства, установи, різні організації, державні та місцеві органи влади дотримуватися встановлених санітарними правилами норми допустимого шуму.

У житлових будинках та прибудинкових територіях, закладах освіти і культури, гуртожитках, закладах громадського харчування, торгівлі, побутового та розважального бізнесу, парках та інших об’єктах, де постійно або тимчасово перебувають люди шуміти у нічний час з 22.00 до 8.00 заборонено.

Забороняються гучний спів та викрики, гучна музика та інші джерела побутового шуму. Під заборону також потрапляють салюти, феєрверки та інші піротехнічні засоби.

Відео дня

Важливо: ремонти потрібно припиняти на годину раніше — їх дозволено проводити до 21.00, а у святкові та неробочі дні цілодобово. Власник або орендар приміщень, у яких планується проведення ремонтну, зобов’язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Але шум, що створюється під час будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово.

Допустимий рівень шуму

Що робити якщо у вас шумні сусіди? Для початку потрібно дізнатись, чи не перевищує шум допустимого рівня. За санітарними нормами, максимально допустимі рівні шуму у багатоквартирних будинках вдень становлять до 55 децибелів, вночі (з 22:00 до 08:00) — до 45 децибелів. Для територій, які прилягають до житлових будинків — вдень до 70 децибелів, вночі — до 60 децибелів.

З’ясувати, чи не перевищена допустима норма можна за допомогою шумоміра, або спробувати скористатись програмою у смартфоні. Для android ми знайшли програму Sound Meter для IOS Шумомір.

Якщо ви не можете самі виміряти шум, наприклад, у сусідів занадто сильну шумить пральна машинка чи кондиціонер, можна звернутись у Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, яке розташоване на вулиці Максимовича, 19. Телефон: (0432) 65–88–00.

Коли шуміти можна

Закон також передбачає випадки, коли шуміти дозволено. Ось який легальний шум передбачає таж стаття 24:

Куди та як жалітись

Ви з’ясували, що шум перевищує допустимі норми, розібрались, що він точно не санкціонований і виправдання порушенню вашого спокою немає. Спроби вирішити все мирним шляхом провалились, сусіди продовжують ремонт чи гучні вечірки. Ви можете звернутись у поліцію. Варіантів два:

  1. Ваше усне звернення на 102. Цей варіант підходить, якщо шум не припиняється до глибокої ночі. Поліцейські вже по приїзді на місце будуть фіксувати адміністративне правопорушення. Простежити за правильністю і повнотою складення протоколу (записана суть правопорушення, чітко сформульовані обставини справи, посилання на норму щодо додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, визначений рівень шуму, джерело його походження, пояснення свідків події, дата та місце складення протоколу). Часто суд відмовляється притягувати до відповідальності «порушників тиші» через недоліки протоколу.
  2. Колективне звернення від жителів. Підходить, якщо шум систематичний і це вже дістало не лише жителів вашої квартири, а й усіх сусідів. Можете зібрати докази, свідчення сусідів та відправити письмову заяву до поліції.

Як карають шумних порушників

За порушення встановлених законом вимог щодо рівня шуму сусідам загрожує штраф. Це регулюється статтею 182 адміністративного кодексу. Штраф при такому адмінпорушенні складає від 85 до 510 гривень. Якщо порушення протягом року порушення відбувається повторно, в порушника можуть конфіскувати техніку, яка є джерелом шуму. Наприклад, ненависний перфоратор чи музичні колонки.


Читайте також:

П’янка на роботі. Лікарі Пироговки влаштували застілля о дев’ятій ранку

Що робити, якщо у вас вкрали речі у магазині. Розповідає адвокат
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Струк Віта

    Що робити в разі шумних сусідів з верху,їхня дитина бігає з 10 ранку до 1:00ночі,без перестанку,грає м'яч,скаче,вони її тримають в квартирі,ще ніразу не бачила,щоб ходили з ним на вулицю,дитині 2 роки+-

    Читач01 reply Струк Віта

    Аналогічна ситуація. У невелику квартирку до старого холостяка поселилася жінка з дво дітьми і разом вони зробили третього. Мало того, що особа чоловічої статі неадекватна, то ремонт, то потом, то газ відкрив. Тепер ще й троє дітей зверху бігають, пригають, вовтузяться, скачуть, кричать. Літом почали старших одних випихать на вулицю , а меншще  (2 роки) на вулиці рідко буває. Як правило хвилин 20 ввечері. Приїде патруль, так вони обізвуть їх.  Абсолютно невиховані особи, які прикривають свої виходки дітьми. Зрозуміло, що ніхто не служить, до всього відносяться споживацьки.
  • Yuri Kornieiev

    А чи дозволено що б сусіди влаштували в домі музичну школу та постійно грали на музичніх інструментах на протязі дня?
  • Антон

    Станіславського 11, 7 під’їзд ,5 поверх..дістали вже весь будинок ремонтами,і п’янками після них!
  • fank franko

    А як і куди пожалітись на Міську Раду ,яка організовує концерти та масові заходи і апаратура реве після 23 години вечора,як скажена?

keyboard_arrow_up