Дурна помилка «копа»? Штраф за п’янку на вокзалі прислали непитущому спортсмену

Дурна помилка «копа»? Штраф за п’янку на вокзалі прислали непитущому спортсмену
Зустріч оштрафованого з поліцейським, який «помилився», записали на відео
  • Порядний сім’янин, спортсмен і без шкідливих звичок. Сім’я Руслана Коломійця була шокована поліцейськими постановами, які прийшли поштою.
  • У них значилося: він пив, курив і лаявся на залізничному вокзалі, тому має сплатити штрафи.
  • Вінничанин оскаржує ці документи в суді. Але на засідання не з’являється «коп», який оштрафував невинного.

В судовому порядку оскаржує постанови, складені капралом поліції на його анкетні дані, 44-річний вінничанин Руслан Коломієць. Чоловік вже має один скасований штраф й розраховує, що на його користь буде ще два рішення. Далі він позиватиметься на поліцейського, який тричі оформив його, як порушника, тільки тому, що хтось назвався Русланом Коломійцем.

Наприкінці вересня, як розповів вінничанин, йому поштар приніс листи про штрафи за куріння, розпивання спиртних напоїв і непристойну лайку в громадському місці.

— Відкриваю ці листи — і дуже сильно здивований, — каже Руслан Коломієць. — На мої дані (ім’я, по-батькові, прізвище, дата народження) були складені три протоколи з проміжком в 10 хвилин 15 вересня цього року. Місце фіксації порушення: площа Привокзальна. Час складання: 19.25, 19.35, 19.45. Ми всією родиною згадували, де були і що робили. Я нікуди не виходив. Весь день був вдома. Ми робили ремонт. 

Відео дня

Тим не менше, в документах чоловік був названий винним в трьох адмінпорушеннях. За перші два мав заплатити по 51-й гривні штрафу. За третій – 170 гривень, бо це порушення невідомо чому задокументували, як скоєне повторно.

— Я не маю шкідливих звичок. Не курив ніколи і можу випити тільки не свята. Спортом раніше професійно займався, тепер — для себе. Ви не уявляєте, що про мене подумала моя сім’я. Це все виглядало, ніби я веду подвійне життя, — говорить підприємець.  

Руслан одразу зідзвонився з адвокатом, і вирішили подавати позови до суду про скасування постанов. Каже, йому було нескладно заплатити штрафи, але подумав: раптом це повториться? Відповідачем в цих справах став капрал патрульної поліції Сергія Котига, що склав документи про адмінпорушення. Як третю сторону залучили до судових розбирань управління патрульної поліції. 

— Було шість судових засідань, на які з їхньої сторони ніхто не з’являвся, — розказує Руслан Коломієць. — Ми прийшли, їх немає, перенесли суд, перенесли, перенесли, перенесли… На сьоме засідання прийшов юрист з управління, хоча до цього вони писали відзив позову, бо нібито в них є докази, що це дійсно я скоїв порушення на вокзалі.

Фото-доказ з Вайбера

На доказ поліція надала суду фото з Вайбера, на якому бачимо зовсім не схожого на Руслана Коломійця чоловіка. Як так сталося, що правоохоронці не перевірили це на місці і розбіжність з’ясувалася тільки на судах?

— Я пішов на принцип, ходжу на кожне засідання. Там говорю: «Подивіться на мене, на фото ханига якийсь вокзальний, а я займаюся спортом з 96-го року, греко-римською боротьбою, не вживаю», — розказує Руслан Коломієць. 

Чоловік на поліцейському фото-доказі і позивач, який оскаржує накладені на нього штрафи, — це різні люди

Вже є результат розгляду першої з оскаржених постанов — скасували поліцейський документ. Позивач упевнений, що така ж доля чекає на два інші протоколи.

В рішенні, винесеному 29-го листопада, читаємо, що запису з боді-камери патрульного надати не змогли, бо такі більше місяця не зберігаються. Тож чи мало місце взагалі порушення будь-якої людини в той час на вокзалі, невідомо. Натомість свідки підтвердили абілі Руслана.

«Наданий третьою особою письмовий доказ — фотознімок, не підтверджує перебування (…) по вул. Привокзальна,1 на зупинці громадського транспорту Коломійця в п’яному вигляді, — написано в рішенні. — Крім того, позивач категорично заперечує те, що саме він зображений на фотознімку. На підставі викладеного суд вважає, що позов є обгрунтованим і підлягає задоволенню».

Капрал хотів домовитись

Невдовзі після судового рішення Руслану Коломійцю зателефонував капрал Сергій Котига й попросив зустрічі. 

— Як я хотів з вами зустрітися! В будь-яке місце під’їду, де б ви не знаходилися, — розказує, як відреагував на дзвінок помилково оштрафований. — Ми призначили зустріч на 30-річчя, на заправці ОККО. Знімали відео…

Зустріч оштрафованого з поліцейським, який «помилився». Останній не заперечував свою вину, але домовлятися про мирову на відео не став

Запис розмови з капралом виклали в Фейсбук. В пості до відео друг постраждалого від постанов вінничанина написав, що поліцейський визнав свої дії неправильними і незаконними:

«Патрульний має вищу юридичну освіту, але як відповідати за свої злочинні дії — він не знає. На судові засідання не з'явився і вперто продовжував ігнорувати долю незаконно засудженої ним людини! Якщо будемо стояти осторонь подібного свавілля, то будь-хто зможе стати жертвою злочинних дій правоохоронців!».

  

— Справа в тому, що людина назвалася зовсім іншими даними, — намагався пояснити капрал, як так сталося, що в постановах дані Коломіця.

— То це я можу назватися Котигою, і мені видадуть табельну зброю на Ботанічній? — питає поліцейського товариш Руслана.

— Звісно, не видадуть, — відповідає коп. 

Його питали, чому він не ідентифікував особу порушника, не возив у відділок поліції чи за адресою проживання, щоб перевірити інформацію, а просто записав дані зі слів п’яного порушника.

— Я вам ще раз кажу, людина назвалася його даними, — повторив правоохоронець.

— Тобто будь-яка невинна людина з цих будинків може бути вами притягнена до відповідальності, але у них у всіх немає стільки часу і таких друзів, які будуть ставити раком отаких от, як ти! — констатував товариш оштрафованого.

— Ви мені не тикайте. Я з вами нормально говорю…

— Постанова є обвинувальним актом, — наполягав друг Руслана. — Ви склали обвинувальний акт і назвали злочинцем людину, яку навіть не бачили в очі ніколи!

«Це ваше право»

По-тихому домовитися про щось у поліцейського з Коломійцем не вийшло. Він хотів говорити з позивачем не на камеру, але вимикати запис ніхто не став. На прощання йому сказали, що будуть ініціювати питання про звільнення. «Це ваше право», — не сперечався поліцейський й пішов ні з чим.

— Ясно, з якою ціллю він хотів зі мною зустрітися, — прокоментував згодом журналісту 20minut.ua розмову з капралом Руслан Коломієць. — Обговорити це все і, так собі думаю, гроші дати чи ще якось згладити це все, щоб далі не було судових засідань. Але коли у мене будуть всі рішення суду, я вимагатиму відшкодувати мені моральну шкоду, витрати на адвоката, поїздки на суди. Я йому про це сказав, щоб до цього поліцейського дійшло, що він може полетіти з роботи за неправомірні дії. Він звинуватив невинну людину в правопорушенні й за це має відповісти.  

Руслан Коломієць: «Він звинуватив невинну людину в правопорушенні й за це має відповісти»

Значиться в базі порушників  

Руслан Коломієць каже, що днями його зупинили патрульні, щоб попередити про порушення стоянки, і коли перевірили дані по базі — спливли складені протоколи.

— Крім того, виконавча служба через не сплачені вчасно штрафи відкриває виконавче провадження. Маю до них іти й пояснювати, що оскаржую постанови, щоб не поспішали, — розповів також співрозмовник.

На питання, в яку суму оцінює свої моральні збитки, незаконно оштрафований відповісти не зміг. Каже, спершу треба довести оскарження до кінця, а потім визначатися з позовом по відшкодування.

— Така історія може трапитися з кожним, — говорить чоловік. — А якби була інша ситуація? Зупинили б такого, що нібито подзвонив і сказав про замінування вокзалу, й він вказав мої дані? Результат? У мене голова отака от, бо вони зробили помилку, не перевіривши точність даних, а мені спробуй доведи потім, що це не я був. І це вже не адмінка була би, а вже кримінальне порушення! Зовсім інші ціни треба було адвокату платити та довелося б бігати і бігати. Геморой ще той. 


Читайте також:

Чи страшно на вулицях Вінниці? Якість роботи поліції виміряли гопниками

Чи порушили судді таємницю нарадчої кімнати, коли виправдали «Шефа»? Переглядають вирок

«Він далі їздить, а я калікою стала». Затяглася справа п’яного водія і молодої мами з Вороновиці

Ніякої логіки. Підполковника, пійманого із 200 тисячами хабара, оштрафували на 25 тисяч
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Ivan Radchenko

    Добрий день))) вживання алеогольних напоїв і нецензурна лайка в громадських місцях це різні статті КУПАП тобто 178 і 173 тобто щось тут не те тому що 173 розглядається в судді.
  • Ganna Dmytryshena

    Якщо спортсмен ,то що можна пити  і бушувати  на вокзалі?
  • Елена Невенгловская

    Так можна на любого скласти протокол і доказуй що ти не ішак!!!
  • Наталія Мазур

    А що паспортні дані чи любий підтверджуючий особу документ для складання протоколу документ вже не потрібний?Як на мене новий вид лохотрону для наповнення бюджету

    Марина Нестерук reply Наталія Мазур

    Наталія Мазур не потрібно сказав документи в дома назвав Ф.І.П.де проживає рік народження номер телефону.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up