Ніякої логіки. Підполковника, пійманого із 200 тисячами хабара, оштрафували на 25 тисяч

Ніякої логіки. Підполковника, пійманого із 200 тисячами хабара, оштрафували на 25 тисяч
  • Не зрівняти ті гроші, за які судили, і той штраф, який він отримав у покарання.
  • Мова про підполковника, спійманого з хабарем у розмірі 8 тисяч доларів або 200 тисяч гривень.
  • Він повністю визнав вину, тому отримав символічне покарання і назад 160 з половиною тисяч застави.

Про те, що суд не затвердив угоду, за якою прокурор просив у покарання для хабарника лишень 17 тисяч гривень штрафу, раніше розповідали журналісти 20minut.ua. Така угода суперечила інтересам суспільства. А чи відповідає таким інтересам вирок, який винесли врешті решт екс-підполковнику?

Вирок Вінницького міського суду, винесений 19 листопада колишньому керівнику поліцейського підрозділу, днями з’явився в Реєстрі судових рішень. Він стосується офіцера, що на момент документування його злочину, працював на посаді начальника відділу моніторингу та звітності поліцейської діяльності управління інформаційно-аналітичної підтримки обласного главку. Призначили підполковника 1 березня, а через два місяці, на початку липня, на руки посадовця одягнули кайданки через отримання ними 8 тисяч доларів або ж трохи більше 200 тисяч гривень неправомірної вигоди.

Про затримання поліцейського начальника з названою сумою грошей, як оплату його впливу на закриття кримінального провадження, Вінниця дізналася з повідомлення військової прокуратури Центрального регіону.



На поширених на початку липня цього року фото бачимо чоловіка в цивільному одязі біля чорного автомобіля «Toyota Саmrу». Арешт провели разом зі спецслужбою на вулиці Пирогова, навпроти обласної лікарні. Йому передувала, як читаємо тепер у вироку, зустріч сторін на автозаправці WОG та переписка у WhatsAрр.

Відео дня

За що отримував чималі гроші поліцейський посадовець? Ці дані є у вироку: за вплив на закриття слідчим провадження про розкрадання коштів ОСББ «Л.Ратушна 77» службовими особами ТОВ «Радабудінвест». Директор останнього — спершу мав заплатити 300 тисяч гривень, як 10% від суми, що фігурує в кримінальному провадженні. Потім посадовець озвучив йому меншу суму — 8 тисяч доларів, еквівалент якої (трохи більше 200 тисяч гривень) директор приніс згодом на зустріч у супроводі силовиків.

«9 липня поліцейський отримав частину неправомірної вигоди — 206 тисяч гривень, що задокументовано в ході негласних слідчих дій. Після чого підозрюваного затримали «на гарячому», а предмет злочину вилучили», — поінформувала пресу Військова прокуратура Центрального регіону України.

 

Її представник, як дізналася згодом редакція 20minut.ua, подав до суду разом з обвинувальним актом хабарнику укладену з ним угоду. В ній прокурор просив покарати правопорушника трохи більшим за мінімальний штрафом через повне визнання вини. Але цю угоду на 17 тисяч гривень суд не затвердив. Призначив інше покарання, але також несуворе — оштрафував засудженого на 25 з половиною тисяч гривень.

В першому випадку покарання було рівне тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це майже мінімальна санкція частини другої статті 269 з позначкою 2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом). А у другому випадку — максимальний із передбаченого названою статтею штраф. Тобто півтори тисячі тих самим неоподатковуваних мінімумів.

Затримання підполковника. Фото з архіву 20minut.ua

«…суд вважає, що виправлення та запобігання вчиненню обвинуваченим нових злочинів можливе без ізоляції його від суспільства, а тому йому слід призначити покарання у виді штрафу в межах санкції відповідної статті Кримінального кодексу України», — читаємо у вироку.

Обтяжуючих обставин суд не встановив, натомість прописав кілька пом’якшуючих: «щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину» та позитивні характеристики з місця проживання та роботи. Що «порушень дисципліни та законності не допускав», — написали підполковнику на прощання в поліції. 

Більше він у главку не служить, був звільнений. В інформації про обвинуваченого вирок констатував: безробітній, стоїть на обліку в центрі зайнятості.

А людина, яка заплатила за звільненого підполковника заставу, прихована в рішенні, як і решта учасників. 160 тисяч 560 гривень мають тепер їй повернути після набрання вироком законної сили (через 30 діб після проголошення рішення, якщо воно не оскаржується в апеляції).

А яке покарання міг отримати поліцейський начальник, якби не визнав вину, але її довели б у судовому розгляді? Максимальна санкція статті про зловживання впливом каже про позбавлення волі.

Від 3-х до 5-ти років ув’язнення передбачили за «прийняття пропозиції/ обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення, або пропозиція/обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди». Але угоди з обвинуваченням, як бачимо, успішно дозволяють уникнути тюрми за хабарництво на посадах і отримати мінімальне покарання через повне визнання вини.

Ось тільки недавні приклади аналогічний вироків. Теж 25,5 тисяч гривень штрафу отримав цього року оперативник поліції за 6 тисяч гривень хабара. І стільки «взяв» заступник прокурора Вінницької області, якого піймали на хабарі в кілька тисяч доларів.

Повний текст рішення по справі екс-підполковника поліції знайдете за цим посиланням. В ньому також прописали долю речових доказів. Машина «Toyota Саmrу», мобільний телефон, смартфон і айфон та недосліджена експертами «невідома речовина рослинного походження у прозорому контейнері» — все це повертається власнику.


Читайте також:

Майор, який знімав свою дочку в порно, хотів вийти з СІЗО під домашній арешт. Не пустили

Поліцейський Пивовар, якому загрожує 10 років за смерть підприємця Комарніцького, заговорив
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Голубаха Василь

    ще один штраф забули : за заглушки і непристебнутий ремінь, на фото видно.
    Багато прощають полковникам, і пяні за кермом і тд. ітп.
  • Анатолий Гордий

    а тут и думать нечего
  • Зiновiй

    : Немае логіки? - яка дурниця. То що коїться зараз і е пiслямайданнoю логiкою.
  • Юрий Бондарук

    Прокурор просив 17 тисяч))))))) а суд дав 25 тисяч штрафу! І чого це прокурор просив так мало? Є думки?

    Закон України reply Юрий Бондарук

    Прокурору довелося докласти 8 тисяч зі своєї кишені)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up