Активісти «риють». Акції проти нового начальника поліції відклали на тиждень-два

Активісти «риють». Акції проти нового начальника поліції відклали на тиждень-два
Іван Іщенко має 18 років стажу правоохоронця. Тут і далі фото з його сторінки у Фейсбуці
  • Заявляти про недовіру новопризначеному начальнику поліцейського главку вінницькі активісти не спішать.
  • Вчора, в перший робочий день одесита Івана Іщенка в кабінеті на Театральній, 10 до нього прийшли АТОвці.
  • На зустрічі домовилися, що через тиждень-два прийдуть знову, з новою інформацією і конкретними питаннями.
  • Редакція зібрала коментарі тих громадських діячів, хто вже дещо знає про одеського полковника й тепер напоготові.

Івана Іщенка, який був заступником начальника в Одеському поліцейському управлінні, призначили у Вінницю на місце звільненого Юрія Педоса. Ще не було офіційного представлення, а вже в мережі поширили компроментуючу інформацію.

Громадський діяч і волонтер Роман Балан (у Фейсбуці Роман Сініцин) поширив фрагмент з подій 2 травня 2014-го року в Одесі. На скриншоті з відео видно, що Іван Іщенко, який був тоді начальником райвідділу міліції, стоїть на одному боці з антимайданівцями. Один із таких прямо позаду правоохоронця у формі цілиться в бік протестувальників.    

«Знайомтесь Іван Іщенко. В понеділок, за моєю інформацією, його представлятимуть у Вінниці, як керівника місцевої поліції (ГУНП області), — написав 30 травня Роман Сініцин. — 2 травня 2014 року в Одесі Іщенко з Фучеджи та іншими мусорами стояли на одному боці з проросійськими та російськими найманцями, які з автоматичної зброї розстрілювали протестувальників. Допомагали та координували сєпарів. Ось скрін з відео з Іщенко і сєпарами, які стріляють в натовп з-за спин мусорів, доказів насправді більше, але цей чорт не у в'язниці і не втік в Придністров'я. Більш того, Іщенко стрімко ріс кар'єрною мусорською драбиною при главмусорі одещини Головіну. Остання посада — начальник УПД (Управління превентивної діяльності) ГУНП в Одеській області...».

Відео дня

І на представлення Івана Іщенка у Вінниці, яке відбулося 1 червня, прийшли активісти. Кілька десятків волонтерів і учасники АТО зібралися під управлінням. Вони хотіли запитати новопризначеного про його участь у подіях в Одесі 2 травня 2014 року. Активістів просили чекати надворі, й за 20 хвилин покликали в кабінет, де раніше працював Юрій Педос, відсторонений, а потім і звільнений з посади, як повідомлялося, через прорахунки в роботі.

«Я українець», «Одеса — українське місто, яке я захищав», «завжди стою на позиції законності». Так говорив Іван Іщенко невеликій групі АТОвців, які прийшли до нього з питаннями.

«Що стосується 2 травня 2014-го року, що усіх турбує. Тоді дійсно я був відряджений на стажування в Одеське управління МВС України і проходив стажування десь тиждень на посаді начальника управління громадської безпеки. Як ви правильно сказали, не приймав рішення тоді. Мною було прийняте рішення і було затримано, це можна перевірити, більше 100 так званих «тітуханів», прибічників «руського міру». Може, навіть до 200. Коли я вже розумів, що щось не те коїться. І особисто, своїми руками, я відстоював наше місто, Одесу, і віддавав особисто вже потім розпорядження про арешт прибічників «руського міру»», — сказав Іван Іщенко.

Під час зіткнень в Одесі 2 травня між прибічниками так званої «Одеської народної республіки» і проукраїнськими активістами, нагадаємо, загинуло 48 людей і більше 200 постраждали. Міліція не заважала заколотникам із вогнепальною зброєю, серед яких було багато громадян Росії. Виступ сепаратистів придушили активісти, майданівці і футбольні фанати.

Це було шість років тому. Сьогодні Іван Іщенко вже переатестований поліцейський начальник і каже, що через ті події пройшов не одну перевірку. Вінницьким АТОвцям він порадив дізнатися про себе більше у одеситів. Перевірити його слова у тамтешніх ветеранів і волонтерів, поки він сам оговтається на новому місці.

Домовилися зустрітися ще раз через тиждень-два. Ветерани після зустрічі сказали побратимам, які не заходили всередину, що залишилися задоволені розмовою із новим начальником. Пообіцяли перевірити його слова за своїми каналами та прийти на другу, більш предметну розмову пізніше.

Поки активісти збирають інформацію, поглянемо, що відомо про Івана Іщенка з офіційних джерел. Голова Нацполіції Ігор Клименко під час його представлення у Вінниці сказав: досвідчений офіцер, з 18-річним стажем роботи в правоохоронних органах, який розпочинав службу оперуповноваженим карного розшуку, працював заступником начальника райвідділу та керівником райвідділів поліції, очолював превентивний блок поліції, перебував на посаді заступника начальника поліції Одещини.

З біографії також відомо, що в 2005 році Іщенко закінчив Одеський державний університет внутрішніх справ. В 2011-2013 роках очолював Тарутинське відділення міліції, потім стажувався в обласному управлінні внутрішніх справ, деякий час очолював Овідіопольський райвідділ і далі зайняв посаду начальника управління громадської безпеки обласного управління внутрішніх справ, перейменованого згодом в управління превентивної діяльності.

До призначення у Вінницю, полковник поліції Іщенко працював заступником начальника Одеського главку. В лютому цього року — захистив дисертацію в Харківському національному університеті внутрішніх справ і став кандидатом юридичних наук. В його декларації бачимо невелику оплату за викладацьку діяльність. Також з декларації ясно: одружений, має двох синів.

Що ж до власності нового начальника поліції, то її в нього мало. Як його майно в звіті про статки і доходи вказана тільки земельна ділянка. Все інше — у праві користування, тобто юридично належить іншим людям. Це й автомобіль Audi Q3 2016 року випуску, на якому полковник їздить, і паркінг, яким користується, і квартира в Одесі, де живе його сім’я.

Навіть задекларовані 350 тисяч гривень готівкових коштів, як каже декларація Іщенка, належать дружині-чиновниці. Вона працює в муніципальній інспекції з благоустрою. 

Активісти готують питання

Що вони думають про новопризначеного начальника поліції з Одеси, редакція «20 хвилин» запитала в тих вінницьких активістів, які не ходили до нього в день призначення. Чи вже склали враження? Чи мають намір контролювати роботу поліції й надалі або ж планують щось інше?

Віталій Павловський, голова громадської організації «Ревізія влади»:

— Декілька різних джерел мені підтвердили, що світлини з подій 2 травня в Одесі, де Іщенка зафіксували на боці «антимайдану», справжні та правдиві. Має бути зустріч з представниками преси і громадськості після представлення, тож однозначно задамо питання про той шлейф, який за ним тягнеться по Одесі. Попередимо його про те, що ми зустрічаємо людину «по одежці», а як проводжати будемо — від нього залежить. Він для нас чистий листок. Є питання, але хочемо бути об’єктивними. Зараз сприймаємо новопризначеного як людину, якій довіряє МВС України, але разом з тим вже взяли на контроль появу задачі про збір данини. По валютниках, по торговельних точкам, по об’єктах підприємницької діяльності різних сфер. Нам одразу буде про це відомо, якщо таке трапиться. Як тільки з’явиться інформація про рахунок для оплати хабара якогось чи щоб підприємців не зачіпали, одразу ж будемо повідомлені і відреагуємо. 

Анатолій Слівінський, голова об'єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО:

— Особисто я хотів би запитати в нового начальника поліції, чим відрізняється організатор «тітушків» в Броварах від організатор «тітушків» 2 травня в Одесі? Я був на акції в понеділок, але в кабінет не заходив. Від наших з групи, яких туди послали, знаю, що він сказав. Що був 2 травня начальником райвідділу, тому не приймав рішень. На фото він стоїть разом з противниками Майдану. Каже, дивився за громадською безпекою. «Дізнайтеся в активістів через друзів у Одесі, спитайте їхню думку, розізнайте, вони вам розкажуть, тоді будемо говорити», — казав. Ми були налаштовані сьогодні переговорити і, в залежності від відповідей на питання, масові заходи робити. Але якщо він сказав, що через тиждень-два зустрінемося, то вирішили акцію не продовжувати. Ми підготуємося до наступної зустрічі. Будемо бачити, що «накопаємо» на нього. Думаю, буде правильно підготуватися по-максимуму, все, що можна, про нього зібрати.

Таїса Гайда, голова Автомайдану, який зняв з посади іншого начальника, Шевцова:

— Мене дивує декларація нового начальника і його минуле. Звідки шикарна квартира в його тещі (160 квадратних метрів, оформлена у 2019 році, схожа квартира у цій новобудові на березі моря коштує більше 250 тисяч доларів) і нестара машина (Ауді Q3 2016 року, яку йому передали безкоштовно)? Знайомі одесити охарактеризували призначеного до нас так: «Він мент-бізнесмен, а не мент-безпрєдєльщик. Він активістів не чіпає, а тільки бізнес трусить. Чого ти кіпішуєш? Він трохи позаробляє тай піде собі назад в Одесу». Так ось, мені набридло, що ми весь час воюємо за «себе і за того парня». Якщо всій області все одно, хто буде, і навіть АТОшників він влаштовує, тільки нас ні, то чому ми маємо воювати за тих, кому все добре? Про АТОшників уточню: маю на увазі тих людей, які сьогодні виступали під поліцією від імені всіх АТОВців. Я не до всіх маю претензію, а тільки до тих, кого сьогодні все влаштувало.

Куди пішов попередник

За неофіційною версією, Юрія Педоса, який очолював поліцію Вінниччини з 2017-го року, відсторонили від посади через стрілянину в Броварах за участю «вінницьких». Також, ймовірно, зіграв свою роль конфлікт генерала з журналістами, що приїхали до нього додому за коментарем, але начальник поліції сприйняв цей як напад на його оселю і погрози сім’ї.

Офіційна ж причина відсторонення, а потім і звільнення з посади корінного вінничанина Юрія Педоса звучить ось так: через грубі недоліки та прорахунки, допущені у службовій діяльності та в організації роботи оперативних підрозділів.

У день призначення нового начальника поліцейського главку стало відомо, що за відсторонненям настало звільнення, але колишнього не прибрали з органів назавжди. Юрій Педос став у Києві радником. Така собі посада, без повноважень. 

— Він призначений радником голови Нацполіції з питань впровадження інституту дізнання в центральному і західному регіонах, — сказала речниця поліції Анна Олійник. — Але це буде з 1 липня, коли вступає в дію Закон про проступки, і саме дізнання буде цим займатися. Зараз іде підготовчий етап, а з липня цей інститут запрацює.

Разом з генералом Педосом, нагадаємо, усунули від виконання обов’язків заступника по криміналу. Мова про Олександра Цимбалюка, який багато років керував управлінням карного розшуку, був заступником і начальником в обласному підрозділі розшуківців. Також відсторонили керівника оперативної служби. Прізвище головного «опера» не називають через специфіку його роботи.

— Вони відстороненні, не звільненні, — уточнила Анна Олійник.

 

Читайте також:

Кому з поліцейських атестація скаже «до побачення». Ексклюзивне інтерв’ю з Юрієм Педосом 

Димові шашки в B2B Jewelry. Захищали харківський магазин від активістів хлопці з Вінниці 

Продавали біодобавки, які «захищають від коронавірісу». Спецслужба «накрила» кол-центри 

Не передзвонюйте на невідомі номери і заведіть «фінансову» SIM-ку. Правила захисту даних 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olga Gandurska

    обоє на держслужбі і такі статки?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up