Страховка від шахрая: не передзвонюйте на невідомі номери і заведіть «фінансову» SIM-ку

Страховка від шахрая: не передзвонюйте на невідомі номери і заведіть «фінансову» SIM-ку
  • У людей крадуть номери, сторінки в соцмережах, банківські рахунки. Про це читаємо новини звідусіль і боїмося опинитися в аналогічній ситуації. 
  • Давайте розберемося, як працює така злочинна схема та чи можна стати недосяжним для сучасних «лохотронщиків»?

Продаж баз даних давно не новина. Але одна справа, коли вашим номером телефону заволоділи маркетологи і стали дзвонити з пропозиціями щось купити або надсилати рекламні SМS. А зовсім інше діло, якщо телефонний номер здобули люди кримінального світу.

Як інформацією про мобільний номер можуть скористатися аферисти? Редакція дізналася, як працюють найбільш поширені і варіанти злочинного використання телефонних номерів.

Як починається крадіжка номера?

Має насторожити, якщо на ваш телефон впродовж кількох днів дзвонять з різних номерів нібито помилилися. Чи про оголошення питають, якого ви не давали. Чи запитують якусь людину і в розмові з’ясовують, що ця людина — не ви. Комусь ви передзвонюєте, бо не змогли одразу відповісти.

Відео дня

В такий спосіб шахраї залишають інформацію для мобільного оператора, щоб потім в сервісному центрі відновити вашу SIM-ку, як свою. Як тільки вони це зроблять, ваш телефон «замовкне». І доки не зрозумієте, що SIM-карта не працює, можете втратити все, «прив’язане» до цього номера. У когось це важлива сторінка в соціальній мережі. А в когось — і банківський рахунок.

Коли крадіжка неможлива?

Щоб відновити номер телефона через втрату SIM-картки, співробітник компанії оператора ставить заявнику кілька питань. Про останні дзвінки, часті контакти, приблизну суму коштів на рахунку або суму останнього поповнення. Про дзвінки і контакти шахрай вже все знає, бо «набив», телефонуючи багато разів, ніби помилився. Суму коштів на рахунку чи останнього поповнення можна просто вгадати.

У цій схемі важливо, щоб ви хоча б раз передзвонювали на невідомий номер, на який не встигли зняти слухавку. Оператор під час відновлення SIM-ки питає про ваш останній дзвінок. Назве цей номер псевдо-власник — тоді ваш номер вже не ваш. 

А якщо перейти на контракт, то відновити картку шахраям буде важче? В такому випадку, щоб присвоїти номер, аферистам потрібно ще й заволодіти вашими паспортними даними. Про те, як у вінничан крадуть копії паспортів та ідентифікаційних кодів, редакція писала тут.

Чому не треба передзвонювати?  

В поліції постійно розказують про телефонні шахрайства. Наголошують, що повідомлення про виграші варто ігнорувати. Кажуть, не варто передзвонювати на невідомі номери. Якщо купитеся на таке прохання, то ваш номер опиниться в шахрайській базі — в списку людей, яких легко «розвести».

Про такого роду афери, коли людину беруть на телефонний гачок і витягують великі суми, редакція не раз розказувала у кримінальних новинах. Згадайте класику телефонних «розводів»: «Ваш син потрапив в ДТП, треба заплатити». Доречно тут пригадати ось цю історію — про чоловіка, який за кілька разів виніс з дому до терміналу в Мегамолі 100 тисяч. Платив за «Шевроле» з доставкою. Інформація про виграш машини йому прийшла в SМS.

Як стати недосяжним для «лохотронів»?

Експерти радять завести окремий «фінансовий» номер телефону. До такого номера, на який вам не телефонують, бо ви нікому його не повідомляєте, краще прикріпити банківську карту і важливі акаунти в соцмережах.

Сьогодні не проблема, мати дві SIM-ки в одному смартфоні. Одну зробити своїм звичайним номером для дзвінків, а другу секретним — для усіляких важливих для вас прив’язок. Складно зламати номер, який мало хто знає, тому:

  • заведіть «фінансовий» номер для банку,
  • не передзвонюйте, якщо телефонували чи попросили в SМS з незнайомого номера,
  • у випадку отримання частих помилкових дзвінків, повідомте оператора, щоб ваш номер без вашого відома не відновили.


Читайте також:

Треба щось завірити чи задокументувати? Повний список вінницьких нотаріусів з контактами

Що таке «чорний ящик» та чому інтернет інколи — це зло? 8 порад з безпеки у кіберпросторі

Якщо потрібна допомога адвоката, то де знайти безплатного? Адреси і телефони юристів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Владимир Свиридов

    в києвстара все набагато простіше, привяжіть сімку до паспорту і відключіть послугу онлайн відновлення сімки, в такому разі без вашого паспорту або сімки звичайні шахраї не зможуть вкрасти ваш номер, окрім випадків продвинутих хакерів чи співробітника компанії котрий має доступ до системи
  • Ярослав

    > протягом кількох днів дзвонять з різних номерів нібито помилися.
    Чого б я кудись звонив після того як помився????

    Ирина Авдеева reply Ярослав

    😂😂😂

keyboard_arrow_up