Зірвали спину, коліна, шлунок? Врятуватися від гострого болю пропонують голкою

Зірвали спину, коліна, шлунок? Врятуватися від гострого болю пропонують голкою
  • Незважаючи на карантин, багато хто не полишає надії на продуктивне літо, тому займається спортом, сидить на дієті і мріє про гарне тіло.
  • Втім, без нагляду спеціально навчених людей часом за такої самостійності бувають травми, розлади і зневіра.
  • Що з цим робити, розповідає лікар-рефлексотерапевт.

Можливо, ви бачили відеоролик в мережі, як люди з різних країн вирішують проблему закритих тренажерних залів, бігових доріжок, парків та стадіонів… Там що не кадр, то анекдот, звичайно ж, для стороннього спостерігача, а людині в кадрі зовсім не смішно.

Наприклад, чоловік поважної статури вчепив на двері турнік та підтягується, десь на шостій секунді турнік, двері, чоловік (з побитим лобом) вже лежать на підлозі. Або жінка причепила спеціальні резинки для розтяжки на раму вікна, ну і отримала тим вікном поміж очей.

А скільки саморобних гантель приклали не одну спину, та зігнули не одне коліно. Стільки ж мемів ходить в неті стосовно супер-пупер працюючих дієт, коли нічого не треба, лише кефірчик випити три дні поспіль і можна ще проносне, або ж сечогінне. І часу вільного ж в людей зараз багато, тож на експерименти над власним організмом вистачає.

Відео дня

До всього варто мати міру

Ніхто не каже, що самостійно не можна займатися власним тілом та здоров’ям, більш того, лише самостійно це і можливо зробити. Тому й під час карантину безліч тренерів записують відео уроки. А дієтологи проводять вебінари. Але, за словами лікаря-рефлексотерапевта Олега Корицького, все потрібно робити правильно.

— В умовах самоізоляції, займаючись спортом, дуже важливо не пошкодити собі хребта чи коліна, адже це перше, що страждає від неправильних фізичних навантажень, — розповідає лікар. — Зокрема, багато хто ігнорує розминку, або ж не витрачають на неї багато часу. А варто приділити їй щонайменше 30 хвилин. Розминка, гарна розтяжка і тільки після того, як людина добре розігріла м’язи, можна приступати до якихось серйозних вправ, тобто силових з навантаженнями.

Лікар радить до дієт теж підходити з розумом.

— Нічого такого видумувати не потрібно, менше вживати борошна та крохмалю, та звичні порції хоч трохи зменшити, — говорить Олег Корицький.

Якщо вже сталося, то що

Хоча, за словами лікаря, ніхто не убезпечений від помилок. І їх вже потрібно виправляти не самостійно, а з професійною допомогою та, наприклад, рефлексотерапією.

Рефлексотерапія — це один з найсучасніших напрямків в офіційній медицині, хоча в Китаї таке лікування використовується вже кілька століть поспіль. Конкретно мова про голкотерапію, або ж акупунктуру. На думку лікаря, голкотерапія допомагає в лікуванні найрізноманітніших захворювань, але в першу чергу застосовується для пригнічення больових відчуттів, викликаних різними порушеннями.

До речі, здатність голкотерапії пригнічувати біль, була відома ще до нашої ери. Навіть за легендою про зародження цього виду нетрадиційної медицини, спочатку голкотерапія застосовувалася саме для позбавлення від болю. У легенді один китайський воєначальник страждав від болів спини. Одного разу під час битви він був поранений стрілою в ахіллове сухожилля, а спину вмить відпустило. Можливо, то спрацював принцип компенсації, втім, саме тоді з’явилося перше уявлення, що укол гострою голкою в певну точку може зняти біль. Про акупунктуру, яка діє на активні точки та впливає на поток життєвої енергії «ци», в Китаї заговорили трохи пізніше.

Як це робиться

Усе починається, як і в будь-якому кабінеті лікаря, з аналізу загального стану здоров’я пацієнта. Коли ж проблеми визначені, рефлексотерапевт приступає до визначення активних точок, в які вводяться голки. Як правило, загальна кількість голок, використовуваних при акупунктурі, десять і більше. Сама процедура не супроводжується больовими відчуттями — під час введення голок під шкіру може спостерігатися лише незначний дискомфорт.

— Тривалість одного сеансу голкотерапії зазвичай складає від 10 до 30 хвилин, а для досягнення оптимальних результатів частенько потрібне проведення декількох сеансів акупунктури, — розповідає лікар. — Ставиться голка на глибину від 1 до 1,5 сантиметра. Якщо ми говоримо про обличчя, то лише 1–2 міліметри.

Найпоширеніші методи рефлексотерапії

Акупресура. На активні точки впливають механічним шляхом кінчиками пальців або якимись спеціальними інструментами. Такий метод робить позитивний вплив на метаболічні процеси і прискорює відновлення організму після тривалої хвороби або хірургічного втручання. Під час процедури шкірні покриви пацієнта не пошкоджуються.

Аурикулотерапія. Голками працюють з активними точками, розташованими на вушних раковинах. Процедура допомагає не тільки при лор-захворюваннях, також це гарно при остеохондрозі і інших проблемах з опорно-руховим апаратом.

Голкотерапія. Здатна надавати тонізуючу і заспокійливу дії. Такий метод цілком може бути використаний і для самостійного лікування — ціна на голки для рефлексотерапії невелика, а спеціальні посібники допоможуть розібратися з основними принципами процедури.

Мікрострумова рефлексотерапія. Вона змушує працювати м’язи і опорно-руховий апарат, стимулюючи подачу потрібних імпульсних сигналів в головний мозок. Лікар робить масаж точок рефлексотерапії на стопах пацієнта. Методика дієва при затримці мови і рухових розладах.

Лазерна рефлексотерапія. На активні точки впливають лазерним променем. Особливо ефективний цей метод при лікуванні гострих і хронічних запальних захворювань, посттравматичного синдрому і при дегенеративних або дистрофічних змінах в тканинах. Останнім часом цей метод застосовується в косметології, що сприяє розгладженню мімічних зморшок.

Показання до голкотерапії

  • За допомогою голки можна лікувати різноманітні болі, наприклад, очей, стегон, шлунка, зубів, стравоходу, хребта, попереку, серця…
  • Успішно лікуються алергічні захворювання, наприклад, риніт, кропив’янка.
  • Є випадки, коли за допомогою голкотерапії виліковувалося безпліддя і різні гінекологічні хвороби.
  • Голкотерапію застосовують при патології вегетативної нервової системи.
  • Також при проблемах периферичної нервової системи: поліневриті, міжреберній невралгії, плечовому, шийному і попереково-крижовому плекситі.
  • Гарно лікує голка остеохондроз, сколіоз, подагру, плеврит, бронхіт, кашель і трахеїт.
  • При хворобах печінки і жовчного міхура, наприклад, при гепатиті, а так само при захворюваннях нирок, підшлункової залози і сечовивідних шляхів так само ефективно застосовується голкотерапія.
  • Допомагає при атеросклерозі, стенокардії, гіпертонії і інших серцево-судинних захворюваннях.
  • Голкотерапія допомагає позбавитися від проблем психологічного характеру: безсоння, істерія, тік, фобії, депресії, сонливість, апатії, неврастенії.

«На прийом пацієнт має прийти в масці»

Олег Корицький, лікар-рефлексотерапевт:

— В умовах карантину ми працюємо неповний робочий день, з 8.00 до 14.00 і не приймаємо планових пацієнтів. Працюємо лише з гострими станами. Наприклад, з травмами хребта, або ж з гострими станами кишково-шлункового тракту. На прийом пацієнт має прийти в масці, а бахіли ми йому на місці видамо. Крім того, за добу до прийому рефлексотерапевта пацієнт повинен відмовитись від вживання алкоголю, а в день прийому не вживати чай та каву. Якщо випадок, з яким прийшов пацієнт, дійсно гострий, тобто проблема не затягнута на два-три тижні, то навіть один сеанс голкотерапії допоможе. Взагалі гострі стани на 90% знімаються за перший сеанс голкотерапії, закріпити результат можливо потрібно буде наступними кількома сеансами. Втім, після того, як людина вийде з кабінету лікаря, повернутись до звичайного методу тренування, дієти чи роботи (наприклад, на городі) людина так просто не зможе. Разом з лікарем потрібно буде разом скоригувати її дії.


Читайте також:

«Тестуватись хочуть всі». Як працює бригада медиків, що виїжджає на коронавірус

Як довготривала самоізоляція впливає на наше здоров’я? Розповідають лікарі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ольга Троценко

    Шановні 20 хвилин, якщо ви рекламуєте нетрадиційну медицину, то хотілося б побачити підтвердження ефективності цієї медицини. Не "голка в п'ятці вилікувала у когось там чирій на носі", а реальні наукові дослідження з доказаною ефективністю. Акупунктура стимулює нервові закінчення і знімає напруження і біль. Вона не лікує безпліддя, остеохондроз, проблеми з серцем і тд. Я розумію, що гроші не пахнуть, але й ваші працівники мають розуміти, що ваші статті читають люди. І якщо якась жіночка з гіпертонією замість того, щоб приймати ліки піде " лікуватися" голками в сраку і раптово помре, ви ж будете винуватими, що поширювали неправдиву інформацію і закликали людей ходити до шарлатанів.

    ПС. Чекаю на статті про ефективність лікування гомеопатією, заряженою водою, викочуванням яйцем і прикладанням до святих мумій.
  • Олександр Зелений

    Я знаю)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up