Жіноче здоров'я під час війни. Які найпоширеніші проблеми в умовах стресу

Жіноче здоров'я під час війни. Які найпоширеніші проблеми в умовах стресу
  • Війна — найсильніший стрес для тисяч українок впродовж останніх двох місяців. Часто це призводить до проблем з жіночим здоров’ям. Про найпоширеніші з них — розповідають фахівці.

В умовах постійного стресу, порушення режиму сну й харчування, біологічний годинник жінки може давати непередбачувані й часом шкідливі для організму збої.

Про проблеми з жіночим здоров'ям під час війни розповідає акушер-гінеколог Наталія Ігнатова.

— Жінки більш чутливі до стресу, — говорить лікар-гінеколог. — Вони мають більш високий рівень депресій і тривоги, а також ознак посттравматичного стресового розладу. Чоловіки мають відкриту реакцію на гостру стресову ситуацію, а жінки більш схильні до проявів психосоматичних реакцій, які часто повֹ’язані з репродуктивним здоровֹ’ям. Наприклад, порушується менструальна функція, що може «тягнути» за собою безпліддя.

Відео дня

Останні два місяці в багатьох жінок не залишається часу й ресурсів на те, щоби випити достатню кількість води і нормально виспатись. Відсутність режиму дня і нестача вітамінів та мікроелементів разом з гострим стресом починають руйнувати наш організм зсередини, у першу чергу прямо впливають на репродуктивну систему.

— Гострий стрес — це про «вижити», а не про «продовжити життя», — пояснює Наталія Ігнатова.—  Репродукція — це довготривалий і енергозатратний процес. Зараз точно не до нього. Тому в цей момент починають навалюватись проблеми з місячними.

Менструальний цикл може збитися через дисбаланс гормонів, який виникає на фоні стресу. Стрес викликає підвищення рівня кортизолу, що може пригнічувати вироблення гормонів, відповідальних за овуляцію.

Проблеми з жіночим здоров'ям внаслідок стресу:

  • вкорочення менструального циклу (одна з найпоширеніших проблем)
  • болісні відчуття в молочних залозах
  • поява або посилення випадіння волосся
  • поява або посилення висипів на обличчі
  • погіршення сну
  • вагініт/бактеріальний вагіноз
  • цистит 
  • молочниця
  • кровотеча.

Звісно, лікування таких різних збоїв у роботі організму не може бути універсальним. При кровотечі призначають кровоспинне, при циститі — антибактеріальну терапію, а при молочниці — місцеві протигрибкові препарати. 

Які знеболювальні використовувати? Всі препарати з групи нестероїдних протизапальних (нурофен, ібупрофен, німесил) або дексалгін, кетанов, спазмалгон.

— При затримці місячних внаслідок стресу та емоційного перевантаження, рекомендую не панікувати, — каже лікар. — Жіночий місячний цикл дуже залежить від якісного сну та ментального здоров’я. Тому, якщо вам дуже страшно та складно опанувати себе, пийте чай з мелісою, м’ятою та ромашкою, а також приймайте щось з простих та доступних заспокійливих препаратів в аптеках: Магне В6, комплекс В, L-теанін та інші.

Але найкращим варіантом буде звернутися по консультацію до лікаря. До того ж багато лікарів проводять їх безкоштовно у форматі онлайн. Лікарі рекомендують жінкам берегти себе, піклуватися про власне здоров’я та намагатися поступово знижувати рівень стресу.

 

Читайте також:

 Хіміотерапія в умовах війни. Подільський онкодиспансер працює в повному обсязі

«Їх чути під завалами». Студенти ВНТУ створили маячки для пошуку людей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Larisa Kashchenko

    Немає грошей,немає лікування

keyboard_arrow_up