«Їх чути під завалами». Студенти ВНТУ створили маячки для пошуку людей

«Їх чути під завалами». Студенти ВНТУ створили маячки для пошуку людей
  • У Вінницькому національному технічному університеті група студентів створює звукові маячки для подачі сигналів рятувальникам.

Маячки, які допоможуть знайти людину під завалами, розробили студенти Вінницького національного технічного університету. Пристрій мініатюрний, але дуже гучний, чути його з глибини до десяти метрів.

Студент ВНТУ Владислав Присяжний

Винахідника звати Владислав Присяжний. Тепер він і одногрупники щодня по шість годин працюють з паяльниками, аби рятувальникам було легше шукати людей в гарячих точках. Варто натиснути кнопку маячка — і пронизливий сигнал пищатиме біля 12-ти годин. Пристрій випускає ультразвук, який добре чує людина на великій відстані. 

— Маячок розрахований в першу чергу на об’єкти, в які можуть влучити ракетою, — розповідає студент-винахідник. — Загалом, якщо людина опиняється в ситуації, коли не може подати сигнал про себе, щоб їй допомогли, цей пристрій може врятувати їй життя. Суть роботи полягає в тому, що коли людина втрачає свідомість, може просто його увімкнути й подати звуковий сигнал. 

Відео дня

Маячок — максимально простий прилад за своїм функціоналом. Це ультразвук з високими частотами, який дуже добре чують собаки й добре чують люди.

Ідея винаходу з’явилась у наших студентів через трагічні події, коли у Вінницький аеропорт влучила російська ракета і людей шукали під завалами.

— Людей не могли знайти, бо вони не могли подати звуковий сигнал, — говорить Владислав. —Тому ми подумали, щоб створити простий, але корисний прилад.

Професійні рятувальники кажуть, цей маячок дійсно може врятувати життя, але прилад треба вдосконалити, бо звук схожий на роботу більшості побутових приладів. Тож сплутати легко.

— Потрібно продумати, як носити цей прилад, щоб він не опинився на відстані кілька метрів від людини, яка потребує допомоги, — каже начальник аварійно-рятувального загону ДСНС Сергій Бас. — Рятувальники будуть шукати за сигналом, а людина в іншому місці.

Три елементи, батарейка — і пристрій готовий. Схема максимально проста, але ефективна.

Хлопці кажуть, що роблять маячки за п'ять хвилин. Собівартість виробу лише 50 гривень. Безкоштовно їх вже роздають жителям Києва та Миколаєва, за запитом. Передають волонтерами.

 Комплектуючих не бракує, справа тільки за грішми.

— Людей нам достатньо, всі інженери, всі знають, що робити, — говорить Присяжний. — Потрібно лише матеріальну базу. Першу партію маячків зробили за власний кошт.

Крім цивільних, хлопці допомагають військовим: винайшли антену, яка робить звичайну рацію потужнішою в будь-якій місцевості. 

Вінницькі студенти-радіотехніки також розбирають вживані стаціонарні телефони, переобладнують живлення та передають військовим для звʼязку в окопах. У студентів ще є кілька розробок, але про них поки мовчать. Кажуть, невдовзі здивують своїми винаходами.

Владислав Присяжний разом із друзями переконують — заради спасіння українців готові збирати пристрої в режимі нон-стоп, тільки було б з чого.

  • Номер банківської карти для підтримки студентів-винахідників:
    4149 4393 1734 5092

 

Читайте також:

Великдень в умовах воєнного стану: як відзначатимуть свято на Вінниччині

Домашня чи магазинна? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці

Бронюк, Ковальський, Сіверчук. Знані вінничани, які вступили до лав захисників України

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (82)
  • Dariya Gryniv

    Чудовий винахід і дуже вчасно.
    В нас в Україні чудова і мудра і дуже патріотична молодь.
  • Nadia Papushko

    Молодці наша молодь
  • Олександр Покутній

    Ультразвук людина не чує. Тварини чують. Напевно пищалка високих частот
  • Тетяна Стасів

    Здоров'я вам

keyboard_arrow_up